Fallot Tetralojisi (Mavi Bebek Hastalığı): Doğumsal Bir Kalp Hastalığı

Fallot Tetralojisi (Mavi Bebek Hastalığı): Doğumsal Bir Kalp Hastalığı

Sık görülen bir doğumsal kalp hastalığı olan fallot tetralojisi ve tedavi yolları hakkında bilmen gereken her şeyden bu yazıda bahsettik.

Fallot tetralojisi nedir?

Fallot tetralojisi;

  • Ventriküler septal defekt (kalp karıncıkları arasında delik olması),
  • Pulmoner stenoz (akciğer atardamarında veya kanın çıkış yolunda darlık olması),
  • Sağ ventrikül duvar kalınlaşması (karıncık duvarının normale göre daha kalın olması),
  • Aortun karıncıklar arası delik üzerinde olması gibi, 4 farklı doğuştan gelen kalp kusurunun bir araya gelerek oluşturduğu bir rahatsızlıktır.

Kalbin yapısını ve çalışma şeklini etkileyen bu kusurlar, kirli kanın kalpten çıkıp dağılması gereken noktalara iletilememesine neden olur. Bu yüzden fallot tetralojisi ile doğan bebeklerin kanında yeterli oksijen bulunmadığı için morarma görülür. Bu sebeple fallot tetralojisi hastalığının diğer adı mavi bebek hastalığıdır.

Bu konuda da bilgin olsun: 8 Soruda Kawasaki Hastalığı

Fallot tetralojisi belirtileri nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu hastalığın en büyük belirtisi bebeğin cildindeki morarmadır. Bebeklerin gelişimi normaldir ama ağlarken, kaka yaparken, beslenirken ya da uyandıktan sonra vücutlarında ani morarmalar görülmeye başlar. Bu morarmalar nöbet şeklindedir.

Mavi bebek sendromu genelde doğumun hemen ardından tespit edilir ama hastalığın şiddetine göre daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Bu çocuklar efor sarf ettiklerinde ani bayılmalar ve nefes darlıkları yaşayabilirler.

Okumadan geçme: Çocuklarda Endokrin Hastalıkları Nelerdir?

Fallot tetralojisi tedavisi nasıldır?

Mavi çocuk hastalığının tam olarak çözülmesinin tek yolu cerrahi müdahaledir. Fallot tetralojisi ameliyatı olmadan, bebeğin sağlıklı büyümesi mümkün değildir. Çünkü tedavi edilmediği takdirde bebeklerde kalp kapakçığı hastalıkları gibi ciddi problemlere neden olabilir.

Fallot tetralojisi için akciğerlere giden kan akımını arttırmak için şant ameliyatı yapılır. Bu ameliyatta aort ile akciğer arasına bir yol açılır ve oksijenin buradan ilerlemesi sağlanır. Bu sayede çocuğun tıkanma ve morarma problemleri azaltılır.

Şant ameliyatının ardından yeterli iyileşme sağlandığı takdirde karıncıklardaki delikler de yama ile kapatılabilir.

Bu sorunla da karşılaşabilirsin: Dil Bağı Nedir?

Fallot tetralojisi ameliyatı sonrası neler yaşanır?

Mavi bebek hastalığı ameliyatı olan bebekler, doğru bakım ile normal bir yaşam sürebilirler. Ancak düzenli olarak doktor kontrolünde olmaları ve tıbbi bakım almaları şarttır. Ayrıca bu çocukların bedensel faaliyetleri, egzersiz yapmaları gibi konularda bazı kısıtlamaları olabilir. Çünkü çok yorulmaları, nefessiz kalmalarına ve semptomların tekrarlamasına neden olabilir.

Fallot tetralojisi ameliyatı olan çocukların sonrasında kalp duvarında ve kapaklarında enfeksiyon gelişebilir. Bunu en çok ağız ve diş problemleri etkiler. Bu yüzden ağız hijyenini sağlamak çok önemlidir. Ayrıca dişlerle alakalı bir operasyondan önce antibiyotik tedavisi görmeleri de gerekir.

Yardımcı olalım: Çocuğuna Diş Fırçalama Alışkanlığını Kazandırmanın Yolları

Doktor kontrolünde hareket edilmesi ve hayat standartlarına dikkat edilmesiyle çocukların kaliteli bir hayat sürmesi mümkün olacaktır.

Kaynaklar:

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: