1. Diyabetli hamilelerde insülin kullanımı anne karnındaki bebeğe zarar verir mi?
Kadın doğum uzmanları hamilelik takibi yaparken eğer anne adayında gebelik diyabeti varsa ve kan şekeri yüksekliği diyetle düzelmez ise gebeliğin herhangi bir haftasında insüline başlarlar. Şeker hastası anne emzirebilir mi, diye merak edenler bu tedavinin emzirmeye herhangi bir olumsuz etkisi olmadığını bilmeliler. Anneler doğumdan sonra bebeklerini güvenle emzirebilir.
Tip 1 veya tip 2 diyabeti olan ve hamile kalan anne adaylarında dahiliye uzmanının kontrolünde oral antidiyabetik tedavi kesilerek insülin ile kan şekeri regülasyonu sağlanır. Yine bu anneler de doğum sonrasında bebeklerini güvenle emzirebilir.
2. İnsülinin anne sütüyle bebeğe geçme riski var mı?
Böyle bir risk yok. Doğumdan sonra insülin kullanmaya devam etseler bile diyabetik anneler bebeklerini güvenle emzirebilirler. Sanılanın aksine, bebeğin kan şekeri problemi yaşamaması için annelere en kısa zamanda bebeklerini emzirmelerini öneriyoruz.
Anlattık: 27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler
3. Diyabetli bir kadının bebeği de diyabetli olur mu?
Şeker hastası annenin bebeği diyabetli olacak diye bir durum söz konusu değil. Ancak tip 1 diyabetli olan bir annenin bebeğinde ağır bir enfeksiyon sonrasında tip 1 diyabet veya 40’lı yaşlardan sonra tip 2 diyabet (ortada düzensiz beslenme, obezite vs. varsa) gelişebilir.
Bu durum normal ailesel HLA grupları dediğimiz birtakım genetik faktörler ve çevresel etkenlerin bir araya gelmesi ile ilişkili. Bu bebeklerin normal popülasyona göre hastalığa yakalanma olasılığı bir nebze daha yüksek.
4. Diyabetli annelerin bebeklerinde görülebilecek sorunlar nelerdir?
- Diyabetik anne bebekleri bizim yenidoğan pratiğimizde özel önem arz ederler. Yani bir bebek diyabetik bir anneden doğmuş ise ilk muayenesi detaylıca yapılır ve ilk 24 saatlik kan şekeri sıkı takip edilir. Zira ilk 24 saat hipoglisemi riski daha fazladır.
- Yine yenidoğan bir bebek gestasyonel diyabeti (gebelik şekeri) olan bir anneden doğmuşsa, ilk 48 saatte yenidoğan sarılığı riski artar. Kandaki kalsiyum seviyesi düşebilir ve bununla ilgili hipokalsemik konvülsiyon olabilir. Bunlar içinde en sık gördüğümüz genellikle doğumdan sonraki ilk saatlerde kan şekeri düşüklüğüdür (40 mg/dl'nin altında). Böyle bir durumda bebeğin, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takibi gerekebilir.
- Annesi uzun süre tip 1 diyabet hastalığı ile izlenmiş ve hamilelik döneminde rahim içi plasenter yetmezlik nedeniyle iyi gelişememiş bebeklerde de birtakım tıbbi sorunlar ortaya çıkabilir. Sga doğum, mikrokolon send, asimetrik septal hipertrofi (kalp hastalığı) gibi karmaşık hastalıklar görülebilir, bunların uzun dönemli takipleri gerekir.
- Diyabetik annelerin (gestasyonel diyabet) bebekleri genellikle makrozomik (iri bebek) olarak doğarlar. Bu da doğum travması riskini artırır ve köprücük kemiği kırıkları, koltuk altı sinir paketi travmaları ve kollarda refleks alınamaması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Yine konjenital anomaliler (mikrokolon sendromu, iskelet anomalileri vs.) ve hipokalsemi-hipomagnezemi, kanın akışkanlığını azaltan polistemi gibi birçok sorun ortaya çıkabilir.
Bu da ilgini çekebilir: Gestasyonel Diyabeti (Gebelik Şekeri) Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli?