Yenidoğan bebeğin ağzı neden köpürür?
Yenidoğan bebeğin ağzından köpüklü tükürükler gelmesi çok doğal bir durum. Bunun başlıca nedeni, bebeğinin dil ve yutkunma reflekslerinin gelişmemesi, yalnızca emme refleksi konusunda başarılı olmasıdır. Bebeğin dili ile itme hareketine alışkın olduğu için tükürüğünü de dili ile iter. Bu durum herhangi bir sağlık sorununun göstergesi değildir. Yenidoğan bebeğin ağzından köpüklü tükürük gelmesinin bir diğer nedeni, düşük bir ihtimal olsa da pamukçuk olabilir. Bebeğinin ağız içini kontrol et, beyaz tabaka şeklinde yaralar görürsen doktoruna danışmalısın. Merak etme, pamukçuk her bebekte sık sık görülen ve kolay tedavi edilen bir sorun.
Ayrıntısına bak: Bebeklerde Pamukçuk Nedir, Nasıl Geçer?
Diş çıkarma döneminde bebeklerin ağzı köpürür mü?
Evet, özellikle 5-6-7 aylık civarı bebeklerin ağzının köpürmesinin sebebi çoğunlukla diş çıkarma döneminde olmalarıdır. Bu dönem salya artışı ile birlikte köpüklenme görülmesi oldukça doğaldır. Bebeğin bu salgı artışı ile parmaklarını sürekli ağzına sokuyorsa ya da başka materyallerle diş etlerini kaşıma eğilimine giriyorsa, diş çıkarma döneminde olduğunu düşünebilirsin.
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında 11 Soru!
Diğer sebepler
Reflü
Özellikle beslenme sonrasında bebeğinin ağzından süt ya da mama ile karışık köpüklü salgı gelirse bunun sebebinin reflü olduğunu düşünebiliriz. Bebeğini beslenme sonrasında gözlemle. Eğer böyle bir salgı görürsen doktoruna danışmalısın.
Bebeklerde Reflü Belirtileri Neler? Nasıl Geçer?
Epilepsi
Ağız köpürmesi, epilepsi hastalığının belirtilerinden birisidir. Epilepsi yetişkinlerde büyük belirtilerle kendini gösterir ancak söz konusu bebeğin olduğunda daha anlaşılmaz olabilir. Eğer bebeğin ağzından köpük gelmesine ek gözlerinde kayma, aniden sıçrama, başın düşmesi gibi belirtiler görürsen doktoruna başvurmalısın.
Bebeklerde Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi
Zehirlenme
Bebeğinin ek gıdaya geçişi ile birlikte eğer zamanı geçmiş, yanlış pişirilmiş ya da uygun ortamda saklanmamış bir gıdayı yemesi zehirlenmelere yol açabilir. Ağızda köpüklenme de zehirlenme belirtilerinden birisidir. Bu gibi bir durumdan şüpheleniyorsan hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısın.
Yüksek ateş
Herhangi bir sebeple bebeğinin ateşi çok fazla yükselirse ve havale boyutuna ulaşırsa bu ateş, bebeğinin ağzından köpükler çıkmasına neden olabilir. Bunun yanında dişlerde kenetlenme, gözlerin tek bir noktaya kitlenmesi gibi durumlar da görülebilir. Ancak böyle bir durumda bebeğinin ateşinin bu kadar yükselmesine izin vermeden doktoruna danışmanı tavsiye ederiz.
Havale ve Ateşli Havale (Febril Konvülziyon) Hakkında Her Şey
Bebeklerin ağzından köpük gelmesini engellemek için ne yapmalı?
- Eğer durumun reflü gibi sebeplerden kaynaklandığını düşünüyorsan bebeğinin beslenme miktarını düzenleyebilirsin. Beslenmenin hemen arkasından yatırmamak ya da bir reflü yastığı kullanmak da işe yarayabilir.
- Biberon kullanıyorsan daha doğal akış sağlayan bir biberon ucunu dene.
- Bebeğini besledikten sonra gazını çıkarabilirsin. Böylece bebeğinin midesini ve bağırsaklarını rahatlatabilirsin.
- Bebeğinin ateşe neden olacak bir hastalığı söz konusuysa ya da ateşi 38’in üzerine çıktıysa mutlaka kontrol altına almalısın.
- Bebeğine vereceğin gıdaların taze olmasına, saklanma koşullarının uygun olmasına ve zamanlarının geçmemesine dikkat etmelisin.
Bebeklerde ağızdan köpük gelmesi gördüğün gibi genellikle ciddi sorunların belirtisi değil. Ancak köpüklenme mavi, yeşil, sarı, siyah gibi renklerdeyse ve kokuluysa zaman geçirmeden doktoruna başvurmalısın.