Bebeklerde Süt Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde Süt Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Özellikle ek gıdaya geçişle birlikte bebeğinin en çok faydalanacağını düşündüğün ürünler muhakkak süt ve süt ürünleri. Ancak bazı bebeklerde süt alerjisi söz konusu olabiliyor ve bu durumda beslenme düzeninde değişiklikler yapılması gerekiyor.

Bu yazıda bebeklerde süt alerjisi nedir, nasıl anlaşılır, neler yapılmalı, hepsini anlattık!

Bebeklerde süt alerjisi nedir?

Süt alerjisi dediğimiz şey aslında bebeğin, inek sütü içerisinde bulunan proteinlere karşı geliştirdiği reaksiyondur. Bebeklerde özellikle ilk 1 yılda çok sık görülür. Bunun nedeni, bebeklerin sindirim sisteminin ve bağırsaklarının henüz gelişmemiş olması ve süt içerisindeki proteinlerin zararlı bir madde gibi algılanmasıdır.

Bu durumda “Keçi sütü bebeklerde alerji yapar mı?” diye sorabilirsin. Keçi sütü daha az alerjiktir ancak bebeğin inek sütüne alerji geliştirdiyse muhtemelen diğer hayvansal sütlere de duyarlı olacaktır.

Başka neler alerjiye neden oluyor, öğren: Bebeklerde Gıda Alerjileri

Anne sütü alerjisi ile farkı var mı?

Bebekler henüz ek gıdaya başlamamışken süt alerjisi belirtileri söz konusu olduğunda, bebekte reaksiyon geliştiren şeyin anne sütü olduğu düşünülüyor. Öncelikle şunu belirtelim. Anne sütü alerjisi diye bilinen durum da bu yazıda bahsedeceğimiz süt alerjisi. Ek gıda almayan bebeklerin bu sorunu yaşamasının nedeni, annenin inek sütü içeren gıdaları tüketmesi ve emzirme yoluyla bebeğine bu proteinleri geçirmesi.

Yani bebeğin tek besin maddesi olan anne sütünün alerjiye neden olma ve vücut tarafından zararlı bir madde olarak algılanma durumu söz konusu değil. Emen bebeğin bu sorundan uzak kalmasının tek yolu annenin beslenmesine dikkat etmesi. Bunun ayrıntılarından aşağıda bahsedeceğiz.

27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler

Bebeklerde süt alerjisi belirtileri nelerdir?

süt alerjisi olan bebek

Kafandaki “Bebeklerde süt alerjisi nasıl anlaşılır?” sorusunda hemen cevap getirelim:

  • Ciltte döküntü,
  • Yoğun gaz,
  • Sık sık peynir gibi kusma(bebek reflüsü),
  • İshal,
  • Sebepsiz ağlama krizleri gibi durumlar, bebeklerde süt alerjisi belirtileri arasında.

Yukarıda bahsettiklerimiz süt alerjisi olan bebeklerde sıklıkla görülen belirtilerden. Bunlar dışında nadir görülen ancak hemen bir uzmanın değerlendirmesi gereken durumlar da söz konusu. Bunlar arasında;

  • Kakada kan olması,
  • Alerji solunum sistemini etkilerse burun tıkanıklığı,
  • Hırıltılı solunum,
  • Öksürük,
  • Solunum güçlüğü gibi sorunlar var.

Bebeklerde süt alerjisi nasıl teşhis edilir?

Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerle doktoruna başvurduğunda muhtemelen süt alerjisinden şüphelenecek ve önce, beslenme düzeninden inek sütü içeren ürünlerin çıkarılmasını önerecektir. Eğer bebek inek sütü proteini almadığında belirtileri geriliyorsa, sorunun süt alerjisi olduğu anlaşılır ve tedavisi uygulanır.

Bunun dışında;

  • Spesifik IgE (Rast),
  • Cap,
  • East isimleri verilen kan testleri yapılarak da teşhis edilebilir.

Bebeklerde süt alerjisi tedavisi nasıl yapılır?

Süt alerjisi olan bebekler için yapılacak en iyi tedavi, beslenme düzeninde değişiklikler yaparak sağlanır. Ancak bebek emiyor, mama ile besleniyor ya da ek gıdaya başlamış olabilir. Bu nedenle konuyu birkaç başlıkta inceleyeceğiz.

Süt alerjisi olan bebeklerde anne beslenmesi

Eğer bebeğin anne sütü ile besleniyorsa ve süt alerjisi geliştiyse, bu noktada senin beslenme düzenini değiştirmen gerekiyor. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeğinde alerji geliştiren şey anne sütün değil. Beslenme düzenin içerisinde bulunan süt ve süt ürünlerinin içindeki protein, emzirme yoluyla bebeğine geçiyor ve süt alerjisine neden oluyor.

Bu nedenle beslenme düzeninden süt ve süt ürünlerini çıkarman lazım. Yalnızca peynir, süt veya yoğurt değil; içine süt ürünü katılmış kek, kurabiye, çikolata, çorba ve peynir altı tozu içeren gıdaların tümü, bebeğinin süt alerjisini etkileyen ürünlerden. Bu gıdaları beslenme listenden çıkardığın takdirde bebeğini rahatlıkla emzirebilirsin. Ayrıca bebeğindeki belirtilerin azaldığını da göreceksin.

Hadi buna da bak: Emziren Anneler Ne Yememeli?

Ancak bu düzeni doktorunla birlikte oluşturmalısın. Ayrıca eğer kalsiyum eksikliği gibi bir durum söz konusu olursa takviye alman gerekebilir. Tüm bu bilgileri sana doktorun verecektir.

Mama alan bebeklerin beslenmesi

Pek çok bebek mamasında süt proteini bulunur. Bu proteinler de bebeklerde inek sütü alerjisi geliştirmeye müsaittir. Bu nedenle eğer bebeğin mama ile besleniyorsa, doktorun soya ya da elemental formül içeren ürünler kullanmanı önerecektir. Ancak süt alerjisi olan bebeklere mama seçimini muhakkak doktorun belirlemeli. Zaten inek sütü alerjisi için mamaların bir kısmı doktor onayı olan raporlarla satın alınabiliyor.

Bebek Maması Markalarından Hangisi Senin Ufaklığa Göre?

Ek gıdaya geçen bebeklerin beslenmesi

süt alerjisi olan bebek nasıl beslenmeli

Eğer bebeğin artık katı gıdalarla beslenmeye başladıysa beslenme düzeninde daha dikkatli olman lazım. Çünkü ek gıdaya başlangıç sürecinde bebeklere bol bol verilen yoğurt, çorba gibi ürünleri senin bebeğin tüketemeyecek. Bu nedenle süt alerjisi olan bebeklerde ek gıda dikkat edilmesi gereken bir konu!

Süt alerjisi olan bebeklerde beslenme konusunda annelerin en çok tedirgin olduğu durum, kalsiyum eksikliği! Süt alerjisi olan bebeklerin kemik gelişimi için çok önemli olan kalsiyumu dışarıdan takviye ile ya da kalsiyum içeren diğer sebzeleri tüketerek alması gerekiyor. Bunlar arasında brokoli, pırasa gibi sebzeler var. Karbonhidratlar da hem enerji hem de besleyicilik açısından değerlendirilebilecek ürünlerden.

Bu arada eğer süt alerjisi olan bir bebeğin varsa paketli gıdalara da çok dikkat etmen gerekiyor. Çünkü bu gıdaların içerisinde sütün yanı sıra krema, peynir altı suyu tozu gibi süt proteinin içeren maddeler de bulunabiliyor. Bu nedenle bebeğine paketli bir gıda vermeden önce ambalajını iyi okumalısın.

Aklında “Peki bebeğin bir gün içinde nasıl beslenecek?” sorusu var değil mi? Sana örnek olması için süt alerjisi olan bebekler için beslenme menüsü örneği verelim.

Süt alerjisi olan bebeklerde kahvaltı

  • Eğer bebeğinin yumurta alerjisi yoksa sarısı,
  • Tam tahıllı ekmek,
  • Zeytin,
  • Domates,
  • İçinde meyve bulunan müsli,
  • Salatalık gibi ürünler ayına uygun şekilde verilebilir.

Süt alerjisi olan bebeklerde öğle yemeği

  • Meyve püreleri,
  • Sebze püreleri,
  • Sütsüz hazırlanmış sebze, mercimek çorbası,
  • Tahıllı besinler yine ayına göre düzenlenecek şekilde öğle yemeği için uygundur.

Süt alerjisi olan bebeklerde akşam yemeği

  • Sütsüz hazırlanan çorbalar,
  • Aynı göre dana, kuzu eti/balık/tavuk,
  • Bulgur, kuru fasulye, nohut gibi baklagiller akşam yemeğinde değerlendirilebilir.

Bu bilgilere ihtiyacın var: Ay Ay Bebek Beslenmesi

Bebeklerde süt alerjisi ne zaman geçer?

Bebeklerde süt alerjisi genellikle 1 yaşından sonra azalma göstermeye başlar. Peki, inek sütü alerjisinin geçtiği nasıl anlaşılır, bundan bahsedelim. Bu süreçten sonra deneme ve gözlem yapılabilir. Doktoruna danışarak bebeğinin bir çorbasının içerisine az miktarda süt koyarak reaksiyon gösterip göstermediğini inceleyebilirsin. Eğer döküntü, ishal gibi belirtiler ortaya çıkmıyorsa, alerjinin azaldığı düşünülebilir. Ancak reaksiyonlar ortaya çıkıyorsa süt ürünleri içermeyen beslenme programına devam etmen gerekir.

Bu süreçten sonra doktorun bebeğin için bazı ilaçlar önerebilir. Ancak doktoruna danışmadan bebeğin için hiçbir ilaç kullanmaman gerektiğini hatırlatalım.

İnek sütü alerjisi tedavi edilmezse ne olur?

Bebeklerde süt alerjisi dikkat edilmesi gereken bir konu. Eğer bebeğin beslenme düzeni değiştirilmez ve süt ürünleri içeren gıdaları tüketmesi devam ederse başta egzama ve anaflaksi gibi ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Özellikle anaflaksi, bebeğin hayatını etkileyebilir ve ölüme varan sonuçlar yaratabilir. Bu nedenle inek sütü alerjisi olan bebeklerin muhakkak doğru şekilde beslenmesi gerekiyor.

Bunu da öğren: Bebeklerde Egzama (Atopik Dermatit) Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Tanya Remer/Steven P. Shelov

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.