Bebeklerde sivilce neden olur?
Bebeğinin vücudunda gördüğün sivilce benzeri lezyonlara tıp dilinde milia yani bebek aknesi ismi veriliyor. Özellikle yüzde, boyunda ve bacaklarda görülüyor. Çene, alın, burun kenarları ise en sık görülen bölgeler.
Bu yenidoğan sivilce görüntüleri bebeğin doğumundan yaklaşık 2 hafta sonra ortaya çıkabilir, bazı bebeklerde doğumun hemen ardından görülebilir.
Bebeklerde milianın sebebi hamileliğin son zamanlarında bebeğe geçen bazı hormonların ciltteki yağ bezlerini aktifleştirmesi ve salgılanan yağın bebeğin gelişmekte olan gözeneklerinde sıkışması. Yani yenidoğan sivilceleri sandığımız şey aslında bir yağ birikmesi. Ama merak etme, bunların bebek için herhangi bir zararı yok ve zamanla kendiliğinden ortadan kalkabilir.
Yine yanlış bakım ürünü kullanmak, aşırı sıcak gibi faktörler de bebeklerde beyaz sivilceye benzer bu yapıların görülmesine neden olabilir.
Aklında olsun: Yenidoğan Bebek Nasıl Görünür?
Bebeklerde sivilcenin birkaç farklı görünümü olabilir. Gel bakalım bunlar ne ifade ediyor?
Bebeklerde sivilce gibi kızarıklık
Bebeklerde yüzünde sivilce gibi kızarıklık çoğunlukla isilik nedeniyle oluşabiliyor. Bebeğini terletmeyecek pamuklu kıyafetler seçmeyi dene ve sıcakta çok kalmamasını sağlamaya çalış. Bu sorun ortadan kalkacaktır.
Bebeklerde İsilik Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
Bebeklerde ucu iltihaplı sivilce
Eğer bebeklerin yüzünde çıkan sivilceler ucu olan, sarımsı görünen bir şekilde iltihaplı ise bir cilt problemi ya da enfeksiyon durumu söz konusu olabilir. Bu durumda bebeğini bir uzmana göstermende fayda var. Çünkü iltihaplı bu sivilceler kısa sürede geçmez, büyür ve tedavi edilmezse daha farklı sorunlar ortaya çıkabilir.
Bebeğin kafasında sivilce çıkması
Eğer bebeğinin kafasındaki yine milia tarzı beyaz sivilcelerdense korkmana gerek yok. Bu sivilceler de bebeğine rahatsızlık vermeden kendi kendine ortadan kaybolur.
Bebeklerin yüzünde çıkan sivilceler nasıl geçer?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeklerde çıkan çoğu sivilce, herhangi bir müdahale olmadan kendi kendine geçer ve iz yapmaz. Ancak iltihaplı durumlarda doktorunun önereceği bir ilaç kullanılabilir ya da müdahale edilebilir. Bunlar dışında bebeğinin sivilce sorunu için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsin.
- Doktorunun önermediği hiçbir ilacı kullanma.
- Akneli bölgeyi sakın sıkma ya da ovma.
- Banyodan sonra cildini kurularken sert davranma, yumuşak hareketlerle kurula.
- Akne sorunu ortadan kalkana kadar bebek yağı gibi ürünler kullanma.
- Cildini temiz tut.
- Mevsimine göre giydirerek terlemesini engellemeye çalış.
Yazın Bebekler Nasıl Giydirilmeli?
- Sıcak havalarda her gün duş aldır.
- Eğer akneli bölge çok kızarıyor, akıntı yapıyor ve bebeğinin ateşi çıkıyorsa hemen doktoruna başvur.