Bebeklerde laktoz intoleransı nedir?
Sütte bulunan laktoz şekerinin parçalanmasını sağlayan laktaz enziminin vücutta yeteri miktarda sentezlenememesine laktoz intoleransı deniyor.
Bebeklerde laktoz intoleransı neden olur?
Bebeklerde laktoz intoleransı, laktoza etki eden genin eksikliği sebebiyle doğuştan ya da sonradan oluşan enzim eksikliği nedeniyle oluyor.
Bebeğinin herhangi bir mide rahatsızlığı geçirmesi laktoz enziminde geçici süreliğine yetersizliğe yol açabiliyor.
Bebeklerde laktoz intoleransı belirtileri nelerdir?
- Sulu ve hacimli yeşil ishal (Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?),
- Bulantı,
- Baş ağrısı,
- Şişkinlik,
- Gaz (Neden Olur, Ne İyi Gelir: Bebeklerde Gaz Sancısı),
- Karın ağrısı ve kramp.
Ayrıca laktoz intoleransı bebeklerde kilo alamama, pişik ve huysuzluk gibi belirtilere de yol açabiliyor. Belirtilerin oluşması gıdalarla alınan laktoz miktarına, bağırsak florasına ve midenin boşalma hızına göre değişiklik gösterebiliyor.
Bebeklerde laktoz intoleransı nasıl anlaşılır?
Laktoz intoleransı belirtileri pek çok gastrointestinal sistem rahatsızlıklarıyla benzerlik gösterdiği için erken fark edilemeyebiliyor. Örneğin, çölyak hastalığı olanlarda laktoz intoleransı görülme ihtimali daha yüksek. Büyüme ve gelişmede gerilik olmaması için bebeklerde laktoz intoleransına ekstra dikkat etmek gerekiyor, erken tanı oldukça önemli.
Bunları öğren: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör
Laktoz toleransı bebeklerde daha nadir görülmekle birlikte genellikle 2 yaşından itibaren ortaya çıkıyor. Genellikle çocukluk döneminde ve yaş ilerledikçe yetişkinlikte görülüyor.
Eğer bebeğin, emzirmeden ya da süt ürünleri tükettikten sonraki 30 dakika ile 2 saat arasındaki zaman içinde köpüklü yeşil ishal oluyorsa, karın krampları, şişkinlik ve gaz problemi yaşıyorsa laktoz intoleransından şüphelenebilirsin. Emin olmak için en az 2 hafta boyunca beslenmesinde yer alan tüm süt ve süt ürünlerini çıkarak belirtileri gözlemlemen gerek.
Bu da başka bir sorun: Bebeklerde Bağırsak Düğümlenmesi (İnvajinasyon) Neden Olur, Nasıl Çözülür?
Bebeklerde süt alerjisi ile laktoz intoleransı aynı şey mi?
Süt alerjisi ve laktoz intoleransı benzer belirtiler gösterse de tamamen farklı hastalıklar. Gaz, ishal ve kusma gibi belirtiler iki rahatsızlıkta da görülebiliyor. Süt alerjisi bağışıklık sistemiyle ilgili bir problemken bebeklerde laktoz alerjisi sindirimi ilgilendiriyor.
İnek sütü alerjisi daha ağır semptomlar gösteriyor, çocukların kilo alımını etkileyebiliyor. Laktoz intoleransı bebek kakasında kan görülmesine yol açmazken, inek sütü alerjisinde dışkıda kan görülebiliyor. Dolayısıyla iki hastalık birbirinden dışkı incelemesiyle ayırt edilebiliyor.
En temel bilgilerle: 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Bebeklerde laktoz intoleransı ne zaman geçer?
Ciddi bir beslenme sorunu yoksa laktoz intoleransı bebeklerde geçici bir durum olarak değerlendiriliyor. Bu durumda bebeğin beslenme şeklini değiştirmeye bile gerek duyulmuyor. Ancak bebeklerde laktoz intoleransı ne kadar sürer, sorusuna net bir cevap vermek zor. Bu, 4 aylık bir süreç de olabilir, 6 aylık da. Tamamen bebeğinin bünyesine bağlı.
Fakat hastalık ara dönemde meydana gelen geçici bir durumdan kaynaklanmıyorsa yani, çocuklukta ya da yetişkinlikte tespit edildiyse laktoz intoleransı yaşamın sonuna kadar devam eder. Fakat paniğe gerek yok, sağlıklı bir beslenme diyetiyle uzun yıllar yaşamak mümkün.
Laktoz intoleransı kabızlık yapar mı?
Bebeklerde laktoz intoleransı kabızlığa değil; ishale yol açıyor. Bebeğinin kabız olmasının laktoz intoleransıyla pek ilgisi olmayabilir.
Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?
Bebeklerde laktoz intoleransı testi nasıl yapılır?
Bebeğe belirli bir miktarda laktoz verdikten sonra nefesteki hidrojen seviyesi ölçülüyor. Laktoz sindirimi normal olan bebeklerin nefesindeki hidrojen seviyesi düşük, intoleransı olanlarda ise seviye yüksek çıkıyor. Yapılan bu uygulamanın adı hidrojen nefes testi, ancak 6 aylıktan küçük bebeklerde uygulanmıyor.
Bir diğer seçenek ise dışkı testi. Bu uygulamayla da bebeğin dışkısındaki asit seviyesi ve kan durumu kontrol ediliyor.
Bebeklerde laktoz intoleransı tedavisi nasıl yapılır?
En iyi yöntem, bebeğini süt ürünlerinden uzak tutman. Laktozsuz süt formüllerini de tercih edebilirsin. Bebeğin büyüdükçe az miktarda sütü tolere edebilir, edemezse de laktaz tabletleri kullanman gerekebilir. Diyetisyen desteğiyle hazırlanan diyet programıyla miniğin günlük yaşamına kolaylıkla devam edebilir. Bebekte laktoz intoleransı tedavisinde 2 yol izlenir, bunlar:
- Laktozu tamamen ortadan kaldırmak,
- Laktozu parçalayacak laktaz enzimini dışarıdan takviye etmek.
Laktoz alerjisi olan bebekler nasıl beslenmeli, bundan bahsedelim.
- Eğer bebeğin yalnızca anne sütüyle besleniyorsa ve henüz ek gıda almıyorsa sütü kesmek yerine, laktozu parçalayan laktaz enzimi takviye olarak alması gerek. Çünkü bebeğinin ilk 6 ay anne sütüyle beslenmesi çok önemli. Anne sütü alan bebeklerde laktaz enzimi takviye etme yolu tercih ediliyor.
Neden bu kadar önemli: Anne Sütünün Bebekler İçin Yeri Doldurulamaz Faydaları
- Bebeğin mamayla besleniyorsa laktozsuz mamaları ya da fermente denilen özel mamaları tercih edebilirsin.
- Ek gıdaya geçmiş olan daha büyük bir bebeğin varsa laktozun en çok sütte bulunması nedeniyle tüketim miktarında azaltmaya gitmen gerek. Sütü gün içinde farklı zaman dilimlerine bölerek azar azar verebilirsin. Sütün yanı sıra kurtarıcı gıda olarak yoğurdu tercih edebilirsin. Laktoz intoleransı için probiyotik takviyesi de alınabiliyor. Ancak bebeğin laktoza karşı çok hassassa süt ve süt ürünlerinin tamamından kaçınmanda fayda var.
Bunu da oku: Bebeklerde Probiyotik Kullanımına Dair 9 Pro Bilgi