Bebeklerde Kepçe Kulak Nasıl Düzelir?

Bebeklerde Kepçe Kulak Nasıl Düzelir?

Bebeklerde kepçe kulaklık, aslında bir kulak şekli bozukluğu ve toplumumuzda sık rastlanan bir durum. Erken tedavi edilmediği takdirde kepçe kulaklık çocuklarda psikolojik ve ruhsal sorunlara yol açabilir.

Peki, bebeklerde kepçe kulak nasıl düzelir? Bebeklerde kepçe kulak bandı işe yarar mı ve ameliyat ne zaman yapılabilir? Merak edilenleri yazımızda açıkladık!

Kepçe kulak neden olur?

Estetik ve Plastik Cerrahı Op. Dr. İlker Manavbaşı, kulak kepçesinin şekillenmesinin henüz anne karnındayken tamamlandığını söylüyor. Kepçe kulak sendromuna;

  • Kulak kepçe kıvrımındaki yetersizlik,
  • Kulak kıkırdağının aşırı gelişmiş olması,
  • Kulak bölgesine alınan şiddetli bir darbe ya da kıkırdağın bir şekilde zarar görmesi,
  • Genetik faktörler gibi nedenler yol açabiliyor.

Bebeklerde kepçe kulak nasıl önlenir?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altıntaş, bebeklerin kulaklarının kepçe olmaması için yenidoğan döneminde önlem almak gerektiğini söylüyor. Bebeklerde kepçe kulak ne zaman anlaşılır, bunu da söyleyelim. Kepçe kulak sendromu doğum itibarıyla yenidoğan bir bebekte anlaşılabiliyor. Kulak kıkırdağı anneden geçen östrojen hormonu sayesinde aşırı yumuşak olmasından dolayı ilk 3 ayda yapılan bandaj ve sargılama yöntemleri ile düzelebiliyor. Bu nedenle bu konuda bilinçli olup erken davranman çok önemli.

Bebeklerde kepçe kulak büyüdükçe düzelir mi?

Doğumdan sonraki ilk 3 ayda bebek kepçe kulak bandı kullanırsa bu durum önlenebiliyor. Ancak çocuklarda kulak gelişiminin 4-5 yaşlarına kadar devam ettiği erken dönemde müdahalede bulunulmadığı takdirde kepçe kulak sendromunu ameliyatla tedavi etmek gerekiyor.

Bir de bu var: Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde kepçe kulak nasıl düzelir?

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer, otoplasti yani kulak estetiği uygulamasıyla kulaktaki şekil bozukluğunun giderilebileceğini söylüyor. Otoplastinin amacı, doğal görünümlü kulak kepçesi elde etmek. Operasyon esnasında özel sütür tekniği ile yeni kulak kepçesi görünümü oluşturuluyor.

Yine bebeklerde kepçe kulak bandı ile düzelme görülebiliyor.

Çocuklarda kulak kepçesi ameliyatı için en ideal yaş ne?

Estetik ve Plastik Cerrahı Op. Dr. İlker Manavbaşı, kulakların gelişimi 4-5 yaşlarında tamamlandığı için çocukların 6 yaşında ameliyat olmasında bir sakınca olmadığını söylüyor. En erken tedavi ise 5 yaş civarında mümkün olabiliyor.

Öğren: Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Nasıl Gelişir ve Güçlenir?

Bebeklerde kepçe kulak bandı nerede satılır?

Yenidoğanlar ile 3 yaş arasında olan bebeklerde kepçe kulak bantları kullanılabiliyor. Bu bantlar kulağın normal anatomisine dönmesine yardımcı oluyor. Ancak kullanmaya başlamadan önce doktoruna danışman önemli. Eğer doktorun onay verirse medikallerden ve eczanelerden bu bantları temin edebilirsin.

Bebeklerde kepçe kulak tedavisi nasıl yapılır?

Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilen bu operasyon, kulaktaki sorunun seviyesine göre ortalama 45-90 dakika kadar süren ve çok ağır olmayan bir cerrahi işlem. Kulak yapısına, cerrahın tekniği ve tercihine göre, kulağın ön ya da arka kısmında işlem yapılabiliyor. Estetik operasyonla kulak kıkırdaklarına olması gerektiği gibi şekil veriliyor ve kulak geriye doğru konumlandırılıyor.

Kepçe kulak ameliyatının sonunda 1-2 hafta süreyle özel bantlar takılıyor. Ameliyat sırasında uygulanan kesiler genel olarak kulak arkasında kalıyor ve estetik soruna yol açabilecek herhangi bir iz oluşmuyor. İyileşme sürecinde ya da sonrasında işitmeyi etkileyen bir durum oluşmadığı için çocuğun rahatlıkla normal hayatına devam edebilir.

Bu da ilgini çekebilir: Bebeklerde Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu içeriği hazırlarken görüşlerinden faydalandığımız uzmanlar;

  • Estetik ve Plastik Cerrahı Op. Dr. İlker Manavbaşı,
  • Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altıntaş,
  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.