Bebeklerde Kasık Fıtığı: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kasık Fıtığı: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Sık karşılaşılan bir durum olan bebeklerde kasık fıtığı, kolay teşhis edilebilen ancak geç kalındığında tehlikeli olabilen bir sorun.

Bebeklerde kasık fıtığı ile ilgili bilmen gereken her şey bu yazıda!

Bebeklerde kasık fıtığı neden olur?

Bebeklerde kasık fıtığı, karın alt duvarında meydana gelen bir zayıflık nedeniyle bağırsağın bir parçasının dışarı çıkması ve kasık bölgesinde bir şişlik oluşturmasıyla meydana gelir. Erkek bebeklerde kız bebeklere oranla daha çok görülür. Ayrıca prematüre bebeklerde de sık görülen bir durumdur.

Erkek bebeklerde kasık fıtığının oluşma sebeplerinden biri de testislerin torbalarına doğru indiği kanalların kapanmamasıdır. Bu durumda bir parça bağırsak bu kanala girer ve fıtıklaşabilir.

Bebeklerde kasık fıtığı nasıl anlaşılır?

Bebeklerde kasık fıtığı belirtilerinden en belirgin olanı, bir pinpon topu şeklinde dışarı çıkan şişliktir. Bu şişlik genellikle ağrı yapmaz, elle ittirildiğinde içeri girebilir. Ama şişlik her zaman görünür değildir. Genelde bebek ıkındığında, öksürdüğünde ya da ağladığında ortaya çıkar.

Ancak;

  • Bebeğin şişliği kaybolmuyorsa,
  • Ağlama krizlerine giriyorsa,
  • Kasık bölgesine dokunulduğunda ağlıyorsa,
  • Bu duruma kusma da eşlik ediyorsa fıtık boğulması durumu söz konusu olabilir. Yani “”Bebeklerde kasık fıtığı ağrı yapar mı?” soruna, boğulma olduğu takdirde evet cevabı verebiliriz.

Bebeklerde kasık fıtığı nasıl teşhis edilir?

Bebeğini bir uzmana gösterdiğinde önce bir fiziki muayene yapılır. Şişlik ve konumu tespit edilir. Ardından bir ultrason incelemesi de yapılabilir. Bu incelemelerin sonucunda fıtığın varlığı teşhis edilir.

Böyle de bir sorun var: Bebeklerde Göbek Fıtığı

Bebeklerde kasık fıtığı tedavisi nasıl olur?

Bebeğine kasık fıtığı teşhisi konulduğunda “Bebeklerde kasık fıtığı kendiliğinden geçer mi?” diye merak etmen olası. Ancak ne yazık ki böyle bir durum söz konusu değil. Kasık fıtığı tedavisinin tek yolu ameliyattır. Cerrahi müdahale kulağa korkunç gelse de bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı oldukça kolay ve risksiz bir işlemdir.

Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı, bağırsağın dışarı çıkmasına neden olan karın duvarı ya da testis kanalının kapatılması yoluyla yapılır. “Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı ne kadar sürer?” sorusuna da cevap verelim. Bu ameliyat en çok 1-2 saat içerisinde sonlanır.

Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı kaç aylıkken yapılır?

Doktorun bebeğine kasık fıtığı teşhisi koyduğu zaman hemen ameliyat yapılması gerekir. Ciddi bir ağrı yapmamasına ya da hayatı zorlaştırmamasına rağmen boğulma riskine karşı cerrahi müdahalenin uygulanması lazımdır.

Ancak yeni doğan bebeklerde kasık fıtığı ameliyatını engelleyen özel durumlar varsa, bebeğin bir süre anestezi almaması gerekiyorsa 1, 1-5 yaşına kadar beklenebilir.

Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Kasık fıtığı ameliyatı olan bebekler çoğunlukla aynı gün hastaneden taburcu edilir. Yaşanacak çok az ağrı için uygun ağrı kesiciler verilir ve sürecin sorunsuz bitmesi hedeflenir. İlk 1-2 gün bebeğin zorlanmaması gerekir. 2-3 gün içerisinde de bebek, kendi temposuna dönecektir. Yani bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme süreci oldukça kısa ve sorunsuzdur.

Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı sonrası banyo konusunda doktor bilgi verecektir. Ancak kabul edilen görüş ameliyattan 48 saat sonra bebeğin yıkanmasıdır.

Bebeklerde kasık fıtığı tekrarlar mı?

Bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı genellikle kesin çözüm sağlar. Ameliyat sonrası hastalığın tekrarlama oranı çok düşüktür. Tekrar ancak bebeğin çok çok zorlanması ya da ameliyatı gerçekleştiren doktorun yanlış yöntemler kullanması nedeniyle gerçekleşebilir.

Kaynaklar:

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Bekler?-Heidi Murkoff

Sağlıklı Bebek Bakım Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov/Tanya Remer

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: