Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebekler neden hıçkırırlar? Yenidoğan bebeklerde hıçkırık neden olur? Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer? Merak ettiğin her şey tüm detaylarıyla yazımızda!

Bebeklerde hıçkırık neden olur?

Öncelikle bebekler neden hıçkırır, sorusunun tanımını fizyolojik olarak yapalım. Hıçkırık, karın boşluğu ile göğüs boşluğunu ayıran diyafram kasının kasılması ile oluşur. Bu kasılma sonucunda da ses telleri birbirine yaklaştığı için hıçkırık sesi çıkar. Küçük bebeklerde hıçkırık sık rastlanan bir durumdur.

Bebekleri neden hıçkırık tutar?

  • Beslenme sonrası midenin dolması,
  • Gazın iyi çıkarılmaması,
  • Hava yutulması,
  • Ani sıcaklık değişikliği,
  • Heyecanlanma gibi durumlar bebeklerde hıçkırık sebebi olabilir.

Bunların yanı sıra bebekler hıçkırık reflüye de işaret edebilir.

Hıçkıran bebek tok mudur, merak edilen konuladan biri. Ancak bebek hıçkırığının açlık ya da toklukla doğrudan bir ilgisi yok. Yani bebeğin yemek yedikten sonra da hıçkırabilir. Bu durum tamamen diyaframla alakalı. Başka deyişle hıçkırık, bebeğin hızlı büyümesinin bir göstergesi. Çünkü bebeklerde hıçkırık nedeni olarak midenin hızlı büyümesi ve hıçkırığa yol açan siniri uyarmasından da bahsedilir. Halk arasında bebek hıçkırması için söylenen “içi genişliyor” tanımının bu sebeple bir bakıma doğru olduğunu söyleyebiliriz.

Neden olur, ne iyi gelir: Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebekler gülerken neden hıçkırık tutar?

Bebeklerde gülerken hıçkırık tutması da oldukça merak edilen bir konu. Gülerken içeriye hızlı bir şekilde hava çekilmesi, diyafram sinirleri uyarılmasına neden olur, bu da hıçkırığın başlamasına yol açabilir.

Yeni doğan bebeklerde hıçkırık neden olur?

Yenidoğan bebeklerde hıçkırığın belli bir sebebi yok. Bu, bebeğin bir tür refleksi diyebiliriz. Ancak bebeğinin yeterince doyması ve sindirmeye başlamış olması tetikleyici olabilir. Bebeğin kıkırdadığında da hıçkırabilir.

Bebeklerde hıçkırık aynı zamanda bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder. Özellikle anne karnında hıçkıran bebekler, doğumdan sonraki ilk aylarda daha çok hıçkırabilirler.

Bunları öğren: Yenidoğan Sağlığı: 11 Soru 11 Cevap!

Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer?

Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer

Sanıldığının aksine bebek hıçkırığı, yetişkinlerdeki gibi rahatsız edici değildir. Ancak ister istemez bu durum anneye rahatsız edici gelebiliyor. Peki, bebek hıçkırığı nasıl geçer?

  • Bebeklerde hıçkırık tutmasına en iyi gelen şey, emzirmektir. Özellikle bebeğin için en uygun olan doğru emzirme pozisyonunu seçmeye dikkat et.
  • Sürekli hıçkırık problemi yaşıyorsa bebeğine biberonla su verebilirsin. Bu, hıçkırığın geçmesine yardımcı olur. Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?
  • Bazen bebekler hıçkırık nedeniyle uykuya geçemezler. Böyle zamanlarda bebeğin yutkunmasını sağlamak diyafram kasının ani spazmını geçirir.
  • Uzun süreli hıçkırıklar için Ayşe Öner’in tavsiyelerinden biri, parmağa limon sürerek bebeğe tattırmak. Bebeğin hiç bilmediği bu ekşilik, ani bir tat şoku yaşamasına neden olarak nefesini tutmasını sağlıyor. Böylece diyafram spazmı açılıyor ve hıçkırığı geçiyor. Ancak uzmanların çoğu, bebeğin sindirimine uygun olmadığı için limon suyunu tavsiye etmiyor.
  • Ek gıda dönemine geçen bebeklerde hıçkırığı engellemek için kullanılan alıştırma bardağı, antikolik özellikte ve hava kanallarına sahip ve olmalı. Bu bebeğin hava yutmaz ve gaz ya da hıçkırık sorunu yaşamaz.
  • Bebeklerde hıçkırık geçirmek için denenen yollardan biri de ayakların ortasına bastırmak. Bunun için bebeğinin ayaklarının ortasına 2 parmağınla bir müddet bastırmalısın. Bu bastırdığın kısımlar, hıçkırık noktasına denk geldiğinde hıçkırığın kesilmesini sağlar. Bir süre bekleyip ayak altlarına masaj yapman da işe yarayabilir.

Deneyimli anneler tecrübelerini paylaştı: Bebeğimi sürekli hıçkırık tutuyor, önerileriniz neler?

Bebeklerde hıçkırık ne kadar sürer?

Anne karnında bebeğin 4. ayıyla başlayan hıçkırık, özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda sıklıkla ve sonrasında 1 yaşa kadar zaman zaman görülür.

Anne karnında hıçkırık

Anne karnında bebek hıçkırığı nasıl anlaşılır, konusuna da değinelim. Bebekler anne karnında su yuttukları zaman diyafram kasında istemsiz bir kasılma meydana gelebilir. Anne karnında hıçkırık genellikle 16. hafta itibarıyla görülmeye başlanır ve anneler de bu ritmik kasılmaları hissederler.

Annelerin tecrübelerini okuyabilirsin: Anne karnında hıçkırık tutar mı?

Hıçkıran bebek nasıl tutulmalı?

Hıçkıran bebeği dik tutmak gerekir. Bebeğini emzirmene rağmen hıçkırmaya devam ederse sırtını belli bir süre dik tutarak kucağında sallaman faydalı olabilir.

Bu da ilgini çekebilir: Bebeklere Kefir Ne Zaman Verilir? Kefirin Faydaları Neler?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler-Heidi Murkoff

Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı-Prof. Dr. Gülbin Gökçay

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı-Ayşe Öner