Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü ve Tedavisi

Bebeklerde Göz Kapağı Düşüklüğü ve Tedavisi

Bebeklerde göz kapağı düşüklüğü sonradan ya da doğuştan gerçekleşebilir. Peki bu göz problemi bir diğer ismiyle pitoz, hangi durumlara bağlı olarak gelişiyor, tedavisi nasıl yapılıyor? Yazımızda anlattık!

Göz kapağı düşüklüğü (pitozis) nedir?

Göz kapağının gözün bir kısmını kapatacak şekilde olması gerekenden daha sarkık ve aşağıda olması durumuna göz kapağı düşüklüğü bir diğer ismiyle pitozis ismi verilir. Doğumsal (konjenital pitozis) ya da sonradan gelişen bazı sebeplere bağlı olarak görülebilir. Çoğunlukla tek bir gözde meydana gelir ancak iki gözde de görüldüğü durumlar söz konusu. Bu duruma da bilateral pitosiz ismi veriliyor.

Çocuklarda Miyop Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Bebeklerde göz kapağı düşüklüğü neden olur?

Doğumsal göz kapağı düşüklüğü daha anne karnındayken başlıyor. Bu durum genellikle göz kapağını tutan kasın anne karnında yeterince gelişememesi nedeniyle meydana geliyor. Bu durum çok erken dönemlerde tespit edilebiliyor. Bebek gözlerini açmaya çalıştığında bir gözünün diğerinde daha kısık durması bu soruna işaret edebilir. Bu bir uzmanın incelemesi ile netleşir.

Sonradan gelişen göz kapağı düşüklüğü ise genellikle dış etkenlere bağlı olarak göz kapağı kaslarının zayıflaması ya da hasar görmesi ile meydana gelir. Göze alınan bir darbe, gözde bir tümör varlığı ya da başka bir sebeple kullanılan ilaçların yan etkileri nedeniyle bebeklerde göz kapağı düşüklüğü görülebilir.

Bebeklerde Göz Çapaklanması ve Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Göz kapağı düşüklüğü belirtileri nelerdir?

  • Gözlerden birinde ya da her ikisinde gözle görülebilecek kısıklık,
  • Sorunu yaşayan kişinin daha iyi görebilmek için kafasını ya da kaşlarını kaldırması,
  • Bu hareketlere bağlı yaşanan baş, boyun ağrısı,
  • Gözde kuruluk ve yaşarma,
  • Tek gözde yaşanan kapak düşüklüğünün ileri seviyede olmasına bağlı göz tembelliği, göz kapağı düşüklüğü belirtilerindendir.

Bebeklerde Göz Kayması (Şaşılık) Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde göz kapağı düşüklüğü tedavisi nasıl yapılır?

Bu vakalarda tedavi seçeneği kişiye özel değişir. Kapak düşüklüğünün iki gözde de olması, sorunun doğuştan mı yoksa sonradan mı olduğu, darbe alınıp alınmadığı, kısıklığın seviyesi, göz kapağı kasının gücü gibi tüm bu unsurlar bir araya getirilip değerlendirilir. Eğer görüş yeterince etkilenmiyorsa ve yaş küçükse, aralıklı muayenelerle ilerleyişi izlenir. Bu esnada bebeklerde göz kapağı düşüklüğü kendiliğinden geçer mi sorusuna yanıt verelim. Evet, bir süre sonra bazı vakalarda düşüklüğün ilerlemesi durabilir.

Eğer göz kapağı düşüklüğü seviyesi görüşü etkilemiyorsa, ilerlemesini durdurmak ya da görmeyi rahatlatmak için bazı özel gözlükler ile damlalar reçete edilebilir. Küçük yaşlarda cerrahi müdahale önerilmez. Eğer ilerleyen yaşlarda kapak gitgide düşüyorsa erişkinliğe gelindiğinde göz kapaklarını kaldırma operasyonu yapılabilir.

Bebeklerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.