Çocuğumu arı soktu ne yapmalıyım?
Bebekler arı sokmasından yetişkinlere göre daha fazla etkileniyorlar. Bebeğini arı soktuğunda öncelikle panik yapmadan arının iğnesini bebeğinin vücudundan çıkarmalısın. Bunu yaparken iğneyi bebeğinin vücudunda bırakmadan, nazikçe ve düz şekilde çekmeye çalış.
Arı iğnesi içerde kalırsa ne olur, bunu da söyleyelim. Arı sokması şişlik yapabiliyor, iğnenin içerde uzun süre kalması şişliğin daha da artmasına ve ağrıya yol açabilir. Çünkü bu durum zehrin vücuda yayılmasına neden oluyor. Enfeksiyon gibi durumlarla da uğraşmamak için iğnenin en kısa sürede çıkarılmasını sağlamalısın.
Bölgeye buz koyarak kızarıp şişen bölgeye soğuk kompres yap. Arı şişmesine ne iyi gelir, dendiğinde akla ilk gelen yöntem budur. Bu sayede bölgedeki şişlik ve ağrının azalmasını sağlayabilirsin. Bu soğuk uygulamasını belli aralıklarla yaparak bebeğini rahatlatabilirsin.
Enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için buz uygulamasından sonra arının soktuğu bölgeyi mutlaka sabunlu suyla yıkayarak temizle. Tüm bu müdahalelerin sonunda ilgili bölgeye karbonatlı su uygulayarak şişliği tedavi edebilirsin.
Sıcak yaz günlerinde çok ihtiyaç duyabilirsin: Bebeklerde Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?
Bebeklerde arı sokmasına ne iyi gelir?
Arı sokmasına ne iyi gelir evde hangi yöntemlerle bebeğini rahatlatabilirsin, hadi birlikte bakalım.
Bal
Arının soktuğu bölgeye bal sürersen yaranın iyileşmesini hızlandırıp ağrı ve kaşıntı hissiyatının azalmasını sağlayabilirsin. Bal antiseptik özelliklerinden dolayı bu tarz durumlarda sıklıkla kullanılan bir gıda. En iyi etkiyi almak için katkı maddesi içermeyen saf bal kullanmalısın.
Sirke
Arının zehrinin etkisinin azalmasına destek oluyor. Arının soktuğu bölgeyi içi sirke dolu bir kapta 15 dakika kadar bekletmeli ya da pamuk yardımıyla sirkeli suyu bu bölgeye sürmelisin.
Karbonat
Anlık kızarmalara ve kabarmalara iyi gelen karbonatlı su arı sokmasında da başvurulan bir yöntem. Su ve karbonatı karıştırdıktan sonra hazırladığın macunumsu karışımı bölgeye uygulayıp bandajla örtüp 15 dakika kadar bekletmelisin.
Diş macunu
Diş macununu arının soktuğu bölgeye sürüp bekletip ardından durulamak da işe yarayabiliyor. İlk etapta karıncalanma hissi oluştursa da bu his sokulan yerin daha az kaşınmasını sağlıyor.
Eşek arısı sokmasına ne iyi gelir, dersen tüm bu bahsettiğimiz yöntemlerin hem bal hem de eşek arısı sokmalarında işe yarayan etkili uygulamalar olduğunu söyleyebiliriz.
Arı sokmasına hangi krem iyi gelir?
Arı sokması alerjik reaksiyonlara da yol açabildiği için bizim bu noktada bir ilaç ismi vermemiz doğru olmaz. Eğer arı sokmasının yol açtığı bir şişlik ve ağrı sızı durumu varsa ve krem kullanılması gerekiyorsa bunu uzman hekimin tavsiyesine göre satın almalısın.
Yaz aylarında çok riskli: Kene Isırması Belirtileri Neler, Nasıl Geçer?
Bebeklerde arı sokması alerji belirtileri
Bebeklerde arı sokması ilk yardım müdahaleleri sonrasında kontrol altına alınabilir. Ancak bebeğinin arı sokmasına alerjisi varsa bu, tehlikeli olabilir. Arının soktuğu bölgede ağrı dışında belirtiler görülmeye başlandıysa çocuğunu vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna götürmelisin. Özellikle;
- Yüksek ateş,
- Nefes darlığı,
- Aşırı halsizlik,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Şiddetli ağrı,
- Yanma,
- Çarpıntı,
- Fazla şişkinlik gibi belirtiler alerjik bir durumun habercisidir. Bu tarz durumlarda bir hastaneye gitmek en iyisi.
Bebeğinin arı sokmasına alerjisi olup olmadığı alerji testleriyle anlaşılabilir. Alerji olan bebeklerin, çocukların ve yetişkinlerin bu riske karşı yanlarında epinefrin bulundurması en doğrusu. Ayrıca aşıyla alerji tedavisi de yapılabiliyor.
Arı sokması şişkinliği kaç günde geçer?
Eğer arının iğnesi hemen çıkarıldıysa ve alerji riski de yoksa arı sokmasından kaynaklanan şişlik birkaç gün ya da maksimum 1 hafta içerisinde tamamen iyileşiyor. Ancak arı sokmasından yaklaşık 48 saat sonra bu şişlik zirveye de çıkabiliyor, aklında olsun.
Bu da ilgini çekebilir: Pire Isırığına Ne İyi Gelir? Pire Isırığı Görüntüsü Nasıl?