Bebeklerde Antibiyotik Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bebeklerde Antibiyotik Kullanımı Nasıl Olmalı?

Mevsimsel geçişlerle birlikte hastalıklar arttığı için bebeklerde antibiyotik tedavisi kaç gün sürer, antibiyotik kaç saat arayla verilir ve uyku yapar mı, gibi soruları merak ediyor olabilirsin. Bu yazımızda bebeklerde antibiyotik kullanımının gerekli ve sakıncalı olduğu durumlar neler? Ne tür yan etkiler görülüyor ve nelere dikkat etmek gerekiyor, bilmen gereken tüm detaylara değindik!

Bebeklerde antibiyotik kullanılır mı?

Bakteri kaynaklı hastalıklar söz konusu olduğu takdirde doktor önerisiyle birlikte bebeklerde antibiyotik kullanılabiliyor. Yeni doğan bebeklerde antibiyotik kullanımını da merak ediyor olabilirsin, doktor gerekli gördüğü takdirde antibiyotik veriliyor. Normal şartlarda bebekleri enfeksiyondan koruyan en doğal antibiyotiğin anne sütü olduğunu unutma. 

Günümüzde türlü hastalıklar için çok sayıda antibiyotik olması, soğuk algınlığı ve nezle gibi sık görülebilen virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde de antibiyotik kullanımına yol açıyor. Mümkün olduğunca gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmak gerekiyor. 

Onlar hakkında bilmen gerekenler de burada: Bebeklerde Grip ve Bebeklerde Soğuk Algınlığı

Bebekler için antibiyotik tedavisi uygulanan hastalıklar neler?

Hastalıklar, virüsler ve bakteriler olmak üzere 2 tür mikroptan oluşuyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İzlem Göçmen, virüs mikrobundan kaynaklanan viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmaya gerek olmadığını söylüyor. Bebeklerde antibiyotik tedavisi daha çok;

  • Ortak kulak iltihabı,
  • Bazı boğaz enfeksiyonları,
  • Zatürre,
  • Alerjik olmayan bronşitler,
  • Enfeksiyöz ishaller,
  • Sinüzit,
  • İdrar yolları enfeksiyonu gibi hastalıklarda kullanılıyor. 

Bazen, viral enfeksiyonlar sırasında vücut direnci düştüğü için ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişebiliyor. Böyle durumlarda da doktorun, bebeğini yakın takibe alarak antibiyotiğe başlayabilir.

Anlattık: Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde hangi antibiyotik kullanılır?

Bebeklerde hangi antibiyotik kullanılır

Anneler, hastalığına iyi gelmesi için çocuğa hangi antibiyotik verilir, konusunda başka annelere danışabiliyorlar. Bu, büyük bir hata. Sırf bir başka çocuğa iyi geldi diye aynı antibiyotiği bebeğine vermemelisin. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı vücuttaki pek çok dokuya zarar verebiliyor. Çocuğunun hastalığı için antibiyotik kullanman gerekip gerekmediğine yalnızca doktorun karar vermeli ve onun önerdiği ilaçlarla tedaviye başlamalısın. 

Anneler sordu, deneyimli anneler yanıtladı: Bebeğim antibiyotiği içmiyor ne yapabilirim?

Bebeklerde antibiyotik kaç saatte bir alınır?

İlacı saatli bir şekilde kullanmak, antibiyotiğin kanda yarılanma süresi ve etki gösterebilmesi için önemli. Bazı antibiyotikler uzun saatler etkili olduğu için günde tek doz kullanmak yeterliyken bazılarını günde 2-3 veya 4 kez almak gerekebiliyor. Bu konuda sana gerekli bilgilendirmeyi doktorun yapacaktır.

Bebeklerde antibiyotik kaç gün kullanılmalı?

Antibiyotiğe başladın, bebeklerde antibiyotik tedavisi kaç gün sürer diye merak edebilirsin. Bazı hastalıklarda antibiyotiği 3 gün kullanmak yeterli olurken, bazılarında 10-14 gün süreyle kullanmak gerekebiliyor. Yani bebeklerde antibiyotik kullanımının süresi; hastalığın türüne, ilacın çeşidine ve etkisine göre değişiklik gösteriyor.

Yenidoğan antibiyotik tedavisi kaç gün sürer, bunu da söyleyelim. Genellikle tedavide 7-10 gün arası bir uygulama tercih ediliyor. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu, ilacın etkisine göre değişiklik gösteren bir durum.

Burada önemli olan, bebeklerde antibiyotik kaç günde etki eder, sorusunun yanıtı. Bebeğine antibiyotik verdikten 2-3 gün sonra iyileşme gözlemleyebilirsin. Ancak bu, tam bir iyileşme değil. Bu noktada senin dikkat etmen gereken şey, antibiyotiği doktorunun önerdiğinden daha kısa süre kullanmamak. Çünkü tedavinin tamamlanmaması, hastalığın iyileşmemesine ve tekrar etmesine yol açabiliyor.

Bebeklerde antibiyotik ve ateş düşürücü aynı anda verilir mi?

Bebeklerde ateş çoğunlukla viral kaynaklı olmadığı için çocuğuna üst üste antibiyotik vermemelisin. Eğer ateş, hastalık kaynaklıysa ve bunun için zaten antibiyotik kullanıyorsan ekstra ateş düşürücü ilaç kullanmamalısın. Antibiyotiği farklı bir sebeple kullanıyorsan antibiyotik ile ateş düşürücü arasında kaç saat olmalı, sorusuna yanıt arayabilirsin. İlk yapman gereken, bebeğinin ateşini doğal yöntemlerle düşürmek olmalı. Ancak ne yaparsan yap düşmeyen inatçı bir ateş söz konusuysa 4-6 saat gibi bir aralık belirleyebilirsin.

Tekrar altını çizelim: Bebeğine verdiğin ilaçlar tamamen doktor gözetiminde olmalı, bu nedenle şüphe ettiğin her konuyu mutlaka doktoruna danışmalısın.

Burada doğal yollardan bahsettik: Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Antibiyotik bebeklerde uyku yapar mı?

Antibiyotik bebeklerde uyku yapar mı

Antibiyotiklerin yan etkileri bebekten bebeğe değişiklik gösterebiliyor. Bebeklerde antibiyotik uyku yapar mı, sorusunun yanıtı da bebeğinin geçirdiği enfeksiyona ve kullanılan antibiyotiğin türüne göre değişiyor. Yani yapabilir de yapmayabilir de.

Bebeklerde antibiyotik ishal yapar mı?

Antibiyotiklerin diğer ilaçlardan farklı olarak çocuğun sonraki yaşamını etkileyebilecek yan etkileri olabiliyor. Antibiyotikler zararlı bakterilerin yanında bağırsaklarda yaşayan faydalı bakterileri de öldürebiliyor. Bu da bağırsak florasında bozulmaya, sindirim ve bağışıklık sisteminde zayıflamaya yol açabiliyor. Bu nedenle ishal, bebeklerde antibiyotik alerjisinin en sık görülen belirtilerinden biri. Sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar da ishalin yanı sıra, mide bulantısı ve ağrısı gibi yan etkilere sebep olabiliyor.

Antibiyotik alerjisi ishale yol açtığı takdirde bebeğini sık sık emzirerek sıvı kaybını önleyebilirsin. Bu durumda bebeklerde antibiyotik ishali ne kadar sürer, onu da söyleyelim. Antibiyotik ishali 1 hafta kadar sürebiliyor. Ancak durum kötüleşirse vakit kaybetmeden doktora gitmelisin.

Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?

Bebeklerde antibiyotik alerjisi nasıl geçer?

Alerjik reaksiyona yol açan antibiyotiklerin en bilinenleri, penisilin grubu olanlar. Alerjik reaksiyonlar, tek tük ya da yaygın döküntülere ve ölümle sonuçlanabilen ciddi reaksiyonlara neden olabiliyorlar.

Bazen, bebeklerde antibiyotik iğne kullanımı ciddi alerjik reaksiyonların gelişmesine yol açabiliyor. Bu nedenle kas içine uygulanan antibiyotikleri mutlaka bir sağlık kuruluşunda yaptırmalı ve olası yan etkilere karşı 1 saat kadar orada kalmalısın. 

Olası bir alerji halinde doktorun buna yol açan antibiyotiği kesip yerine, muadili olan başka bir ilaç verecektir. Ciltteki döküntüler için de krem veya ilaç önerebilir. Bazen antibiyotik alerjisi dilde ve boğazda şişme ile nefes darlığı gibi ciddi reaksiyonlara yol açabiliyor. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden çocuğunu hastaneye götürmelisin. 

Tecrübeli annelerin yanıtlarına bak: Bebeğime antibiyotik alerji yaptı ne yapmalıyım?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu içeriği hazırlarken görüşlerinden faydalandığımız uzmanlar;

  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Taşkesen,
  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İzlem Göçmen,
  • Uzm. Dr. Özlem Sipahi.