1. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Diş sürme macerası sırasında en sık ve rahatsız edici belirti şüphesiz ki kaşıntıdır. Ayrıca bebekler diş çıkarırken diş etinde kızarıklık, şişlik ve salya akması görülebilir.
Bütün bu değişikliklerden rahatsız olan bebek, eline geçen her şeyi ağzına sokmak ve kaşımak ister. Huzursuz bir ruh hali içine girebilir.
Uykusuzluk ve beslenme bozukluğu bu dönemde ailelerin en büyük korkusudur. Beslenme bozukluğu kaynaklı ishal ve kabızlık gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bir de bu tabloya hafif ateş ve halsizlik eşlik ederse ailelerin paniğe kapılması muhtemeldir.
Daha fazla bilgi burada: Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
Anneler sordu: Bebeğiniz diş çıkarırken nasıl semptomlar yaşadı?
2. Bebeklerin diş çıkarma sırası nasıldır?
Genel olarak bebeklerde diş sırası şöyledir:
-
Bebeklerde ilk diş olarak öncelikle alt ön iki diş belirir.
-
Bunları bebeklerde üst diş çıkarma izler ve üst öndeki iki kesici diş çıkar. Bazen ilk çıkan diş ortalardaki olmayabilir.
-
Daha sonra üst yan dişler ile köpek dişleri ve sonrasında da alt yan dişler ile köpek dişleri ağızda belirir.
-
Yaklaşık 12-15 aylar arasında birinci azı dişleri çıkmaya başlar. 25-30 aylar arasında da 2. azı dişleri çıkar.
Ayrıntılı bilgi için: Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?
3. Bebekler ne zaman diş çıkarır?
Diş çıkarma süreci oldukça zorlu ve uzun bir süreçtir. Bebeklerimiz dünyaya geldiği ilk aylarda anne sütü ile beslendikleri için dişlere ihtiyaçları yoktur. Ta ki katı besinlere geçene kadar.
Anne karnında oluşmaya başlayan dişler bu süreç ile birlikte yavaş yavaş ağız içerisine sürmeye başlar. Literatürde dişlerin çıkma zamanları ve sıralamaları verilmiş olsa bile "Bebekler ne zaman diş çıkartır?" sorusunun cevabı her bebekte farklılık gösterebilir.
"Bebekler kaç aylıkken diş çıkarır?" sorusuna dediğimiz gibi kesin bir cevap veremeyiz. Ama genellikle bebeklerin ilk süt dişleri 5-10 aylar arasında kendini gösterir.
4. Bebeklerde diş çıkarma döneminde ateş kaç derece olur?
Bebeklerde diş ateşi 38 dereceyi geçmez. Ayrıca su gibi ishal de gerçekleşmez, bunu da belirtelim.
Eğer ateşi 38 dereceyi geçerse bunun nedeni ateş değil; başka bir rahatsızlıktır. Böyle bir durumda bebeğinizi doktora götürmelisiniz.
İhtiyacın olabilir: Bebekler İçin En İyi Ateş Ölçer Tavsiyeleri
5. Bebeklerde diş çıkarma ateşi kaç gün sürer?
Diş çıkaran bebeklerde ateş dişin patlamasından 4 gün önce başlar, dişin çıktığı gün en üst seviyeye ulaşır. 3 gün süreyle ateş ve huzursuzluk gibi diş çıkarma belirtileri de devam eder.
Tecrübeli anneler yanıtladı: Sizce diş çıkarma döneminde ateş en fazla kaç gün sürer?
6. Süt dişleri kaç tanedir?
Genellikle bebek gelişiminin 6. ayındandan itibaren çıkmaya başlayan bebeklik dişleri de denen süt dişleri, üst çenede 10, alt çenede 10 olmak üzere 20 tanedir.
Daha fazla detay için: Süt Dişleri Hakkında Bilmen Gereken 13 Şey
7. Diş çıkaran bebek için ne yapmalı?
Bebeklerimiz en kıymetli varlıklarımızdır, büyüme ve gelişimlerindeki tüm süreçleri en az etkileneceği şekilde atlatmak isteriz. Diş çıkarma macerasında diş eti kaşıntısı ile başlayan belirtilerin hafifletilmesinde, öncelikle doğal ürünler olan sebze ve meyvelerin kullanılması bebeğimizin rahatlamasını sağlayacaktır.
Beslenme, tat duyusunun gelişmesi ve mikroplarla savaşmada da bebeğimizi destekleyecektir.
O zaman öğrenmelisin: Diş Çıkarma Döneminde Bebeğin Nasıl Beslenmeli?
Beraberinde yapılan masaj, diş çıkaran bebek için ağız içi dokularının takibi hem de dolaşımının rahatlamasında büyük destek olacaktır.
Diş eti kaşınmasının beraberinde huzursuzluk, uykusuzluk ve ateş eşlik eden durumlarda doktorunuza danışarak parasetamol içeren ilaçlar kullanılabilirsiniz.
Bebeğin dişlerini çıkartadursun, sen de miniğinin diş bakımı için bilmen gerekenleri şimdiden öğren: 9 Soruda Bebeklerde Diş Sağlığı ve Diş Bakımı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!
8. Bebeklerde dişler ne zaman tamamlanır?
Her çocukta farklılık gösterebileceği gibi çocuklarda diş çıkarma ortalama olarak 2,5-3 yaş civarında süt dişlerinin sürmesi ile tamamlanır.
Anneler sordu: Diş çıkarma süresi ne kadardır?
9. Bebeklerin dişleri neden geç çıkar?
Diş çıkarma dönemleri her bebekte farklılık gösterebilir. Bu durum genetik özellikler, diş etinin kalınlığı, bebeğin kemik yaşı gibi birçok bireysel faktöre bağlıdır.
Bazı durumlarda D vitamini eksikliği veya hormonal problemler de diş çıkmasını geciktirebilir. Böyle bir durum olduğu düşünüldüğünde doktorunuza danışarak müdahale edilmesi daha doğru olacaktır.
10. Bebeklerde diş kaşıyıcı kullanmak doğru mu?
Piyasada bulunan plastik kaşıyıcılar kullanılabilir. Özellikle içerisinde sıvı bulunan kaşıyıcılar, buzdolabında hafif soğutularak da kullanılabilir.
Fakat tüm fabrikasyon ürünler akılda bir soru işareti oluşturmaktadır. Fabrikasyon ürünler yerine soğuk meyve sebzeler (bebeğin tolere edebileceği bir soğuklukta) ve püreleri, hem bölgeyi rahatlatmakta hem de beslenmesini destekleyerek bebekte diş çıkarma döneminin büyük yardımcıları olacaktır.
Önerilerimize göz at: Diş Çıkarma Döneminin Kurtarıcıları En İyi 10 Diş Kaşıyıcısı
11. Bebek diş jeli kullanımı konusunda ne önerirsiniz?
Genellikle ebeveyniler tarafından tercih edilen bebek diş bakımı yöntemi jellerdir. Hem çocuğun kaşıntısını geçirmek hem de beklenme ve uyku düzenini sağlamak için sıklıkla önerilmektedir.
Fakat her ürünün içerisinde kimyasal bileşikler olduğu ve bebeğimizin bunları yutabileceği unutulmamalıdır. Jel kullanmak zorunda kaldığımız durumlarda içerisinde hyalüronik asit bulunan ve alkol içermeyen jellerin tercih edilmesi daha koruyucu olacaktır.
Kaşıntının geçmesi için öncelikle salatalık, yeşil soğan, havuç gibi doğal kaşıyıcılar kullanılabilir. Hem kaşıntının geçmesi hem de ağrı azalmasında etkili olacaktır. Bebeklerde diş kaşıntısı için yapılabilecek en doğal ve basit şeylerden bir diğeri de anne ve babaların bölgeye yapacakları masajdır.
Ebeveynler ellerini iyice yıkadıktan sonra kaşınan bölgeye yapılacak hafif masaj, kan dolaşımını etkileyebileceği için bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Masaj yaparken nemli temiz bir bezde kullanılabilir. Fazla basınç uygulamamaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
Anneler sordu: Diş çıkarırken jel kullanmalı mıyım?
Bebek diş fırçası seçimi için de yardımcı olalım: