Yeni doğan bebek ne zaman görür?
Aslında bu soru biraz tuhaf, bebeğin doğduğunda elbette görüyor! Ama bebeğin doğduğunda hafif miyoptur, ancak 20-30 cm uzaklığı görebilir. Çok ilginçtir ki bu mesafe tam olarak bebeğini kucağına aldığında, emzirdiğinde seni görebileceği uzaklıktır. Yani bebeğinin hep yakınında olduğu için o yalnızca seni görecektir, bu sayede yüzünü de kolayca tanıyacaktır.
Bu mesafe dışında ilk ayda bebekler nasıl görür diye soracak olursan, biraz bulanık olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca ışığa karşı da çok hassastırlar. Bebeğin ışığa maruz kaldığında gözlerini sımsıkı kapatacağını görebilirsin.
Şunu da söyleyelim, bu süreçte bebeğinin ilgisini çeken şey insan yüzleri olacak. Renkler şu an için biraz daha ilgi alanı dışında!
Hadi bak: Yenidoğan Bebek Davranışları Neler?
Yeni doğan bebeğin görüp görmediği nasıl anlaşılır?
Bebeğinin ilk doktor kontrolünde göz muayenesi yapılır. Ancak bebeğin zaten miyop olduğu için bir sorun olup olmadığı görme kaybı net anlaşılmayabilir.
İlerleyen aylarda doktorun haricinde senin de tetikte olman gerekir. Eğer bebeğinin;
- Bir gözü sabit diğer gözü farklı yönlere bakıyorsa,
- Bakışları tek bir cisim üzerine odaklanmıyorsa,
- Parmağını gözüne yaklaştırıp hareket ettirdiğinde takip etmeye çalışmıyorsa,
- Gözlerini dairesel hareketlerle çeviriyorsa bir sorun olduğundan şüphelenebilirsin.
Hazırlıklı ol: Bebeklerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri!
Bebekler ne zaman net görmeye başlar?
İlk ayından sonra bebeğinin görme yeteneği hızla gelişmeye başlayacak. 2-3 aylıkken yakınındaki bir cismi görmek için iki gözünü içeri çevirebilir. Bu harekete konverjans denir. Bu sayede bebeğin ellerini daha görmeye başlayabilir. Zaten bebeğin 3 aylık olduğunda sık sık ellerini incelediğini göreceksin.
Bebeğin artık uzaktaki cisimleri de daha net görmeye başlar ve bunun için her iki gözünü dışa doğru çevirebilir. Bu harekete ise diverjans adı verilir. Bu yeteneği geliştikçe yattığı yerden seni izlediğini ya da dönen bir cismi takip ettiğini görebilirsin.
Bebeğin artık renklere de ilgi duymaya başlar. Özellikle ana renkler dikkatini çekebilir.
4-5 aylık döneminde ise artık iplik, düğme gibi küçük cisimlere odaklanmaya ve daha büyük nesneleri fark edip onlara uzanmaya başlar.
Bakmadan geçme: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör
6 aylık dönem ise çoğu konuda olduğu gibi bebeğinin görme duyusunda da bir mil taşıdır. 6 aylık bebeğin artık düşen bir cismi takip edebilir, derinlik algısı artmıştır. Ayrıca artık dik oturabildiği için istediği yöne bakabilir. Yani yatarken olduğu gibi önündeki noktaya bakmak zorunda değildir. Yani bebeğin artık dünyayı tanımaya başlar.
Bebeğin bu süreçte daha karmaşık nesnelere odaklanabilir. Bu yüzden ona oyuncaklar uzatarak neye ilgisi olduğunu hareketlerinden anlayabilirsin.
Bebeğin 8. aya geldiğinde ise görme yeteneği bir yetişkinine yaklaşmıştır. Hala yakınındaki nesneleri uzağa göre daha iyi görüyor olsa da odanın diğer ucunda oturan babasını ya da kardeşini tanıyabilir. Derinlik algısı da daha iyi olduğu için emeklemeye başladığı bu dönemde nesnelere daha kolay uzanır.
Bebeğin 8. aydan itibaren 12. ayına kadar, derinlik algısını daha da geliştirerek görme yeteneğini ilerletecek. 12. ayına geldiğinde ise artık seninle aynı oranda görüyor diyebiliriz. Artık yürümeye de başladığı için algısı daha geniştir ve istediği yere yönelebilir, neyi nerede bulabileceğini bilir. Miyopluğu azalmıştır, takip yeteneği oldukça gelişmiştir. Yani artık senin için ev güvenliğini sağlama vakti geldi.
Toparlayacak olursak, “Bebekler ne zaman görmeye başlar?” sorusunun cevabı elbette doğduğu andan itibaren olacak. Bebeğin dünyaya gelir gelmez bazı şeyleri görmeye başlar ama net bir algıya kavuşması için biraz zamana ihtiyacı var. Eğer herhangi bir görme sorunu yoksa 1 yaşına gelene kadar oldukça net ve sağlıklı bir görme yeteneğine sahip olacak!
Bunu da merak edebilirsin: Bebekler Ne Zaman Oturur?
Kaynaklar:
Bebek Bakım Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları