Bebekler Ne Zaman Döner?

Bebekler Ne Zaman Döner?

"Bebeğim ne zaman dönmeye başlayacak?" "Artık etrafında yuvarlansa da keyifle sağa sola dönüşlerini izlesem." diye iç çekiyorsun değil mi? Merak etme, o minik beden bir hareketlendi mi daha kolay kolay durmayacak.

Bebekler kaçıncı ayda döner? Bebekler ne zaman yuvarlanmaya başlar? Sen yardımcı olmak için neler yapabilirsin? Anlattık!

Bebekler kaç aylıkken döner?

Bebeğin 4. ayı itibarıyla dönmeye başlayabilir. Hatta bazı bebekler dönmeye daha da erken başlayabiliyorlar.

Bebeğin henüz dönmeye başlamadıysa endişelenme, kısa zamanda o da birtakım girişimlerde bulunacaktır. Bu aşamayı geçip direkt oturmaya başlarsa da şaşırma.

Anlattık: Bebekler ne zaman oturur?

Prematüre bebekler ne zaman döner?

Prematüre bebekler doğduklarında kas ve sinir sistemleri diğer bebekler gibi çalışmadığı için bu tarz dönüm noktalarına akranlarından daha sonra ulaşırlar. Normal şartlarda 9 aylık prematüre bir bebeğin kendi vücut ağırlığını taşıyarak dönebilmesi gerekir.

Bunları bilmende fayda var: Prematüre Bebeklerde Görülen Sağlık Sorunları

Bebek en geç ne zaman döner?

Normal şartlarda bebeğin 4. ayı itibarıyla başlayan bu sürecin 6. ayı bulmasında bir sakınca yok. Ancak bebeğin, 6. ayına rağmen hala dönmüyorsa ya da ayaklarıyla itme hareketini yapamıyorsa doktorunla iletişime geçmende fayda var. Birtakım tetkikler yapılması gerekiyor olabilir.

Bebek dönmeyi nasıl öğrenir?

  • Bebeğin dördüncü ayını doldururken baş ve boyun kontrolü artar. Başın tam olarak kontrol edilebilmesi oturma, emekleme ve yürüme gibi diğer motor beceriler açısından da önemli bir kilometre taşıdır.

Oku: Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Gelişimi de Nesi?

  • Karnının üstünde uzanırken ellerine ve kollarına dayanarak başını ve omuzlarını yukarı kaldırıp ileriye doğru bakabilir. Onu oturma pozisyonuna getirdiğinde başıyla gövdesini aynı hizada tutabilir. Aslında bebeğin, başını kaldırarak dik oturmak için kendi kendisine yardımcı olmaya çalışır.
  • Dördüncü ayın ortalarına gelindiğinde bebeklerin çoğu oturma pozisyonundayken başını sabit tutabilir. Sırt kasları, otururken omurgayı dik tutabilmek için devreye girer. Bu da kamburluğu azaltır.
  • Baş ve sırt kontrolünü sağlayan bebek, öncelikle önden arkaya doğru dönmeye başlar. Çünkü yer çekiminin etkisiyle bunu yapmak daha kolayına gelir.

Bebeğinin kaslarını nasıl güçlendirebileceğini biliyor musun: Tummy Time (Karın Üstü Hareketleri)

Bebeğinin dönmesine nasıl yardımcı olabilirsin?

  • Miniğine biraz yer sağlayarak ve uyanıkken karnının üzerine yatırarak pratik yapmasını sağlayabilirsin.
  • Oyun oynatmak her zaman işe yarar. Bebeğinin kendiliğinden yuvarlandığını fark ettiğinde döndüğü tarafa doğru bir oyuncak koyarak onu teşvik edebilirsin.

Bak, burada neler var: Ay Ay 0-1 Yaş Oyuncakları

  • Yuvarlanmak senin için her ne kadar sıradan bir eylem olsa da bebeğin için endişe verici olabilir. Bu nedenle bu eylemi gerçekleştirdiğinde bebeğini alkışlaman ve ona gülümsemen cesaret bulmasına yardımcı olur.
  • Son olarak güvenliğin de önemli bir konu olduğunu unutma. Bebeğin yerden yüksekteyken onu başıboş bırakmaman ve düşmemesi için gerekli önlemleri alman çok önemli.

Çocuklu bir evin olmazsa olmazları: Her Bebekli Evde Olması Gereken 8 Güvenlik Ürünü

Bebeğin artık dönüyor, sırada ne var?

Bebeğin bacak, boyun, sırt ve kol kaslarını yeterince geliştirdi. Şimdi bu güçlenen kasları sayesinde oturmaya ve sürünmeye başlayacak.

Şimdiden öğren: Bebekler Ne Zaman Emekler?

Annelerimiz neler demişler: Bebeğim yuvarlanıyor?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.