Mayıs ayı sebzeleri
Enginar
Enginar hangi mevsim yetişir sorusuna yanıt olarak Mayıs ayı cevabını verebiliriz. Enginarın içinde yok yok!
- K, A, C, B1 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor, hepsi enginarın içinde!
- Karaciğeri temizliyor.
- Lif açısından çok zengin. Yani bebeğin kabızsa bağırsaklarının çalışmasına yardımcı olacak.
Enginarı yemek olarak pişirebileceğin gibi, çorbalarda da kullanabilirsin. Bebeğine enginarı 8. ayı itibariyle verebilirsin.
Hüp diye içine çeksin onları: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları
Kuşkonmaz
Türk mutfağının içinde pek de yer bulamamış yaz mevsimi sebzelerinden biri olan kuşkonmaz, aslında çok faydalı bir sebze.
- C ve B vitaminleri açısından zengin.
- Folik asit içeriyor.
- Lif açısından zengin, kabızlık için tüketilebilir.
Kuşkonmaz bebeğine gaz yapma ihtimali olan yaz sebzelerden biri. Bu yüzden bebeğinin gaz sorunun azaldığı 8. aydan sonra sunman daha iyi olur.
Neden olur, ne iyi gelir: Bebeklerde Gaz Sancısı
Bezelye
Yazlık sebzelerden bir diğeri bezelye. A, C vitaminleri, demir ve karbonhidrat açısından zengin bir sebze olan bezelye, bebeğinin ilk gıdalarından biri olabilir. Haşlanıp kabukları soyulduktan sonra püre haline getirerek bebeğine verebileceğin bezelye, 6 aylık bebek beslenmesine uygun bir sebze.
Haziran ayı sebzeleri
Kabak
Yazın yetişen sebzelerden biri olan kabak, bebeğinin ek gıdaya başladığı ilk günlerden itibaren tüketebileceği ve besin değeri yüksek olmasına rağmen kalorisi düşük bir sebze. Lifli bir sebze olduğu için kabızlık sorunuyla da mücadele eder. 6. aydan itibaren bebeğinin besleme listesine ekleyebilir, sebze püresi ve çorba yapabilirsin.
Bebeği Ek Gıdaya Geçen Annelerin Kurtarıcısı: Sebze Püreleri!
Fasulye
Yaz mevsiminde yetişen sebzelerden olan taze fasulyeyi pişirmek biraz zor. Ama besin değeri çok yüksek bir sebze. Fasulyeyi püre şeklinde bebeğine verebilirsin.
Protein ve lif açısından zengin bu sebzeyi bebeğine 6. aydan itibaren verebilirsin.
Domates
Domates hangi mevsim yetişir? sorusuna Haziran ayını cevap verebiliriz. Domates, mevsiminde tüketilmesi en önemli olan sebzelerden biri. Yoğun olarak A ve C vitamini içeriyor. Domatesi çorba, kahvaltılık olarak bebeğine sunabilirsin. Ancak domates de alerjik bir besin. Bu nedenle bebeğin 1 yaşına gelene kadar domatesten uzak tutman faydalı.
Temmuz ayı sebzeleri
Sivri-çarliston-dolmalık biber
Biber çeşitleri, C vitamini deposu olmaları ve metabolizma hızlandırmaları sayesinde en faydalı sebze çeşitlerinden birisi. Kalori oranlarının düşük olması ve tokluk hissi vermeleri sebebiyle de diyet yapanların vazgeçilmezi! Ayrıca enfeksiyonlarla savaşıyor ve de içerdiği antioksidanlarla vücuttaki hastalıklarla savaşabiliyor.
Barbunya
Zeytinyağlı sofralarının vazgeçilmezi ve lif deposu barbunya, kan şekerini dengeleyen ve kilo vermeye yardımcı sebzelerden birisi. Lif içeriğinin yanı sıra protein miktarı ile de dikkat çekiyor. Bu özelliği ile vejetaryen beslenenlerin en sevdiği sebzelerden birisi. Ayrıca A, B6 ve C vitamini ile demir ve magnezyum da içeriyor.
Semiz otu
Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin bir sebze olan semiz otu, koyu yeşil yapraklı bir sebze olduğundan Omega-3 ve folik asit açısından da zengin. Bu özellikleriyle kalp dostu bir sebze. Yemeği yapılabildiği gibi çiğ olarak da tüketilebiliyor.
Ağustos ayı sebzeleri
Bamya
Özellikle C, A, K ve B1 vitaminleri açısından zengin olan bamya, lifli yapısı sayesinde sindirim sistemi için de çok faydalı. Çocukların çok sevmediği bir sebze olsa da önce çorba gibi yemeklerde kullanıp damak tadının alışmasını sağlayabilirsin.
Bamyayı bebeğine 8. ayı itibariyle verebilirsin.
Mısır
Doymamış yağlar ve A vitamini açısından çok zengin olan mısır, içerdiği nişasta nedeniyle diğer meyve ve sebzelerin biraz gerisinde kalıyor. Bu nedenle pek çok görüş mısırın bebeklere 12. aydan sonra verilmesi gerektiğini düşünüyor.
Bu arada mısırda GDO kullanılma oranı son yıllarda arttı. Bu yüzden organik olduğunu düşündüğün ürünleri almanda fayda var.
Patlıcan
"Patlıcan hangi mevsim yetişir, patlıcan yaz sebzesi mi?" soruları sıkça sorulur. Evet, özellikle Ağustos ayı ile en olgun dönemlerne giren patlıcan A, K vitaminleri, lif ve folat açısından zengin bir sebze. Ancak içerdiği nikotin yüzünden bebeklere daha geç dönemlerde verilmesi gerektiği düşünülüyor. Bu yüzden bebeğin 1 yaşını geçtikten sonra patlıcanla tanıştırman daha iyi olur.
Bilmen Gerekenlerle ve Lezzetli Tariflerle 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi