Formül mama nedir?
Formül mama, çeşitli sebepler yüzünden anne sütü alamayan bebeklere verilen bir takviye gıda. Devam sütü olarak da bilinen bu ürünlerin, anne sütüne en yakın mama olması hedefleniyor ve içeriği buna göre düzenleniyor.
Formül mamaların anne sütüne benzetilmesi için içerisine çeşitli vitaminler, mineraller, kimyasallar, tatlandırıcılar ve proteinler ilave ediliyor. Pek çoğu inek sütü bazlı olduğu için bebeğinde alerjiye neden olma riski de yüksek.
Bu mamalar ayrıca üretici firmalar tarafından 1 rakamı ile isimlendiriliyorlar.
Detaylı bilgi için: 10 Soruda Devam Sütü Hakkında Merak Ettiklerin
Formül mama bebeğe ne zaman verilmeli?
- Anne sütünün eksikliği durumunda bebeğin, yenidoğan döneminden itibaren formül mama içebilir.
- Bebeğine formül mamayı anne sütünde olduğu gibi, ne zaman acıkırsa verebilirsin.
- Bebeğin 6. aydan sonra ek gıdaya başlayacağı için bu süreçte mama verdiğin öğün sayısını düşürebilirsin.
Bütün bilgiler burada: Ek Gıdaya Geçiş Rehberi
Formül mama ve devam sütü arasındaki fark nedir?
Bu ikisi arasında hiçbir fark yok! Bu iki isim yalnızca aynı ürünün farklı adlandırmaları!
Formül mama faydalı mı?
Devam sütü, fayda açısından anne sütü ile kıyaslanamaz ama bebeğini emziremediğin durumlarda ihtiyacı olan besin maddelerini karşılayacağı için tabii ki de faydalıdır.
Bu durumları öğren: Emzirmeye Engel Olan 22 Gıcık Durum
Formül mama nasıl hazırlanır?
Formül mamalar kaynamış ve ılıklaşmış su ile hazırlanır. Bu mamaların hazırlanmasında temel kural, bir ölçek mamaya bir ölçek su koymaktır. Bunun için önce bebeğinin içeceği mama oranını belirlemen gerekir. Su ve mamayı bir biberonda bir araya getirip hafifçe çalkaladığında hazır hale gelir.
Formül mama ne kadar saklanır?
Hazırlanmış formül mamayı oda sıcaklığında maksimum 1 saat, buzdolabında ise 24 saat kadar bekletebilirsin. Toz halinde, kendi kutusu içerisinde olan mamanın kullanım süresi de paket üzerinde yazan tarihe kadardır.
Formül mama ne zaman bırakılmalı?
Formül mamayı anne sütü gibi düşün. Bebeğinin 6. ayına kadar, ne zaman acıkırsa verebilirsin. Ancak ek gıdaya başlaması ile birlikte aynı anne sütünde olduğu gibi sayısını düşürebilirsin. Çünkü bu dönemde bebeğinin alacağı kalori miktarı artacağı için daha fazla formül mamaya ihtiyaç duymaz.
Formül mama kaç yaşa kadar verilmeli, diye merak edebilirsin. Bebeğinin yaşı ilerledikçe formül mamalı öğün sayısının da azalması lazım. Oranı ve sayıyı gitgide düşürerek, maksimum 3 yaşa kadar formül mama kullanılabilir.
En iyi formül mama hangisi?
Piyasada birçok formül mama var ve hepsinin içeriği birbirinden farklı. Bebeğinin alerji durumu, kilosu ve diğer özelliklerine göre mamalar içerisinden seçim yapabilirsin.
Markaları karşılaştırdık: 10 Devam Sütünden Hangisi İyi?
Kaşık maması nedir?
Kaşık mamaları, bebeğinin büyüme gereksinimleri göz önünde bulundurularak üretilmiş mamalardır. İçerikleri formül mamaya göre çok daha zengindir; Tahıllı, pirinç unlu ve meyveli gibi değişik çeşitleri vardır. Bazıları toz, bazıları ise hazır halde satılır (Hazır mamalardan ilerleyen bölümlerde bahsedeceğiz.). Yani bu ürünleri bebeğinin 5. ya da 6. ayından itibaren, ek gıda olarak kullanabilirsin.
Afiyet olsun: Ayşe Öner’den 12 Ek Gıda Önerisi
Kaşık maması ne zaman verilir?
Yukarıda da bahsettik, kaşık mamasına geçiş için en uygun zaman dilimi 5 ve 6. aylar. Bu süreçte bebeğine meyve ve sebzeleri tanıtmaya başlarken, kaşık mamasını da ek olarak günde 1-2 kez verebilirsin. Mamalar genellikle kahvaltıda, ara öğünlerde ya da uyku saatine yakın zamanlarda kullanılıyor.
Günün en önemli öğünü: Bebek Kahvaltısı İçin Pratik ve Besleyici Tarifler
Kaşık mamaları sağlıklı mı?
Kaşık mamaları aslında muhallebilerin alternatifidir. Az kilo alan ve gece sık sık uyanan bebekler için yararlıdır. İçeriğinde bebek gelişimi için ihtiyaç duyulan vitaminler, proteinler ve diğer tüm bileşenler bulunur.
Ancak, içeriği ne kadar dolu da olsa koruyucu ve tatlandırıcı barındırdıkları için uzun süreli kullanımda bebeğinin vücudunda olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden mamayı bebeğinin ihtiyacı kadar ve belli bir süre içerisinde kullanmalısın.
Evde de yapabilirsin: 7 Leziz Bebek Muhallebisi Tarifi
Kaşık maması nasıl hazırlanır?
Kaşık mamaları su veya süt ile hazırlanır. Burada dikkat etmen gereken bir konu var. Mamaların ambalajları üzerinde sütlü veya sütsüz gibi ibareler bulunur. Eğer ambalaj üzerinde sütlü yazıyorsa bu mamanın kaynamış ve ılıklaşmış su ile hazırlaman gerekir. Eğer sütsüz ibaresi varsa bu mamayı anne sütü veya formül süt ile hazırlaman gerekir. Sütlü bir mamayı yine süt ile hazırlaman bebeğinin fazla protein almasına neden olur ve böbreklerini yorar. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için mamayı doğru şekilde hazırlamalısın.
Kaşık mamaları toz halde bulunur, su veya süt ile karıştırılarak hazırlanır. Ambalajı üzerinde hangi oranlarda sıvı ve mamanın karıştırılacağı yazar. Ancak bu mamaları bebeğine vermen gereken miktarı doktorundan öğrenmeni öneririz.
Haydi bak: İşte Karşında Süper Bebek Besinleri (Selam Protein, Merhaba Mineral)
Kaşık maması biberonla nasıl verilir?
Bazı kaşık mamaları biberonla verilebiliyor. Bunun için su oranını arttırıp mama oranını biraz azaltman gerek. Malzemeleri biberonda bir araya getirip çalkalayarak hazırlayabilirsin. Ama bu mamaları katı şekilde hazırlaman bebeğinin çiğneme refleksini geliştirmek için daha faydalı olur.
Bebek maması markaları: Yenidoğana Hangi Mama Verilmeli?
Kaşık maması kilo aldırır mı?
Kaşık mamaları, kilo almayan bebekler için tavsiye edilen alternatiflerden birisi. Ancak bebeğinin kilo almasını sağlamak için kendi kendine mama kullanmaya karar vermemelisin. Bebeğinin doğru şekilde kilo alması için gereken mama miktarını ve süresini doktorun belirlemeli.
Hipp ve Aptamil kaşık maması kullanan annelerin yorumlarını görmek için tıkla!
Kaşık maması kabız yapar mı?
Bazı kaşık mamalarının kabız yapma ihtimali var. Özellikle pirinç unlu mamalar kullanıyorsan bebeğinde kabızlık sorunu ile karşılaşman yüksek. Bunu engellemek için mamayı değiştirmeni öneririz. Tahıl içeren mamalar bu sorunun önüne geçebilir. Lifli meyveler ve sebzeleri tüketmesini sağlamak da kabızlığın önüne geçer.
Konuyu öğren: Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?
Kaşık maması ne kadar sürede tüketilmeli?
Hazırlamış kaşık mamasını en geç 1 saat içerisinde bebeğine vermelisin. Bu süreyi geçen mamaların tüketilmesi doğru değil. Bebeğine her mama verişinde tazesini hazırlamalısın. Yoksa zehirlenme durumu söz konusu olabilir.
Kaşık maması ne zaman bırakılmalı?
Pek çok kaşık maması bebeklere 3 yaşa kadar verilebiliyor. Ancak bu konuda bazı görüş ayrılıkları var. Bebekler 1 yaşından sonra neredeyse tüm gıdaları yiyebilir. Bu yüzden çoğu uzman, bebeğine gerçek gıdalar yerine mamaların vermenin yanlış olduğunu söylüyor. Diğer kısım ise bebeğinin kilo alımı yavaş ise mamaları kullanman gerektiği görüşünde. Bu konuda en doğru bilgiyi doktorundan alabilirsin.
En iyi kaşık maması hangisi?
Dediğimiz gibi farklı içeriklerde ve lezzetlerde birçok kaşık maması var. Bu konuda yapacağın seçimi bebeğinin özellikleri ve doktorunun yönlendirmesi şekillendirmeli.
Biz bu yazıda mamaları değerlendirdik, bakabilirsin: Bebek Maması Markalarından Hangisi Senin Ufaklığa Göre?
Kavanoz mama (hazır mama) nedir?
Kavanoz mamalar genellikle meyve ve sebze pürelerinden üretiliyor. Bu mamalar daha çok sağladığı kolaylık açısından tercih ediliyor. Ayrıca bebeklerin de sevecekleri tatlarda oldukları için beslenme listelerine eklenebiliyor.
Bebeğin bunları da sevecek: Sadece 15 Dakikada Hazırlayabileceğin Bebek Yemekleri
Kavanoz maması ne zaman verilir?
Kavanoz mamalarını bebeğinin 6. ayında ek gıdaya başladığı andan itibaren verebilirsin.
Bol bol tarifimiz var: Süper Besleyici Bebek Maması Tarifleri
Kavanoz mamaları sağlıklı mı?
Her ne kadar pratik ve bebeğinin lezzetini sevdiği bir ürün olsa da bu mamalar, içerdikleri koruyucu maddeler ve şeker yüzünden bebeğin için risk taşıyor. Bu yüzden birçok uzman bu mamalar yerine gerçek meyve ve sebzelerin pürelerinin bebeklere sunulmasını öneriyor. Bazı uzmanlar ise günde 1 kez ya da zorunda olduğun durumlarda bu mamaları bebeğine vermende bir sorun olmadığını savunuyor.
Kavanoz mamaları ne kadar verilmeli?
Eğer bu mamaları bebeğinin ek gıdaya geçiş döneminin ilk günlerinde vereceksen 4-5 kaşık ile başlayabilirsin. İlerleyen dönemlerde bu oranı birkaç kaşık daha arttırabilir, yemeklerin yanına ekleyebilirsin. Bebeğinin 8. ayıyla birlikte bir kavanoz mamayı tam şekilde ara öğün olarak kullanabilirsin.
Kavanoz mamaları nasıl saklanır?
Bu mamalar oda sıcaklığında bozulmadan kalabilir. Ancak daha sıcak ortamlarda bir miktar bozulmaya uğrarlar. Eğer ev içerisinde saklayacaksan her türlü buzdolabında olmasını öneririz. Yolculuk esnasında kullanacaksan önceden soğuratak bir çanta içerisinde, güneş görmemesine dikkat ederek taşıyabilirsin.
Buna da bak: Mama Nasıl Saklanır?
Kavanoz mamaları kaç günde tüketilmeli?
Birçok kavanoz maması açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilebiliyor. Ancak böyle bir durumda mamayı buzdolabında saklaman gerektiğini unutma!