Bebekler genellikle ilk dişlerini 6. aydan itibaren çıkarıyorlar ve 30. ayda diş çıkarma tamamlanıyor. Ancak bazı bebeklerde ilk süt dişleri 6. aydan önce sürmeye başlıyor, bazılarında ise bu 1 yaşı buluyor. Yani, bebekten bebeğe farklılıklar oluyor. Uzmanlar bu farklılıkların genetik kaynaklı olduğunu belirtiyorlar.
Diş çıkarma dönemi çoğu bebek için ağrılı bir süreç. Bu zorlu süreçte muhtemelen bebeğinde;
-
Salya artışı
-
Elleri ısırma
-
Kulakları çekiştirme
-
Huzursuzluk
-
Hafif ateş
-
Uyku düzeninde bozulma gibi belirtiler görüyorsun.
Bebeğinin bu dönemiyle ilgili daha ayrıntılı bilgiyi, 8 Soruda Bebeğinin Diş Çıkartma Dönemi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey! adlı yazımızda bulabilirsin.
Tüm bunların yanında bir de iştahsızlık var ki, annelerin diş çıkarma döneminde çokça zorlanmalarına sebep oluyor.
Diş çıkarma ve iştahsızlık
Diş çıkarma döneminde bebeğinin diş etleri hassaslaşır. Bu da diş etine değen kaşık ya da besinlerin rahatsızlık vermesine yol açar. Bir şeyler yemek istemez. Besinleri reddetmeye başlar. Hatta diş çıkarma döneminde emmeyi reddetme davranışı da görülebilir. Bebeğin kilo almayabilir ve kilo vermeye de başlayabilir.
Aslında bebeğinin diş çıkarma döneminde iştahsız olmasını normal kabul etmelisin. Onu asla ve asla istemediği halde yemeğe zorlama. Peki, bebeklerde diş çıkarma döneminde beslenme nasıl olmalı?
- Diş çıkaran bebeklere ne yedirilmeli? Bu dönemde sıvı beslenmeye özellikle ağırlık vermeni öneririz. Çünkü diş çıkarma döneminde miniğin kabız olabilir. Yoğurtlu soğuk çorbalar ya da meyve suyu hem besleyici olur hem de bebeğini yormaz. Bol bol su vermeyi de unutma.
Hizmet ayağına geldi: Hüp Diye İçine Çeksin Onları: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları
- Sıcak gıdalar yerine ılık, hatta soğuk meyve püresi, muhallebi ya da yoğurdu tercih edebilirsin. Bu yiyecekler çiğnemesini gerektirmediği için diş etlerine baskı yapmaz ve bebeğini rahatsız etmez.
Diş çıkaran bebeklere yemek tariflerinden birisi geliyor: 7 Leziz Bebek Muhallebisi Tarifi
- Eline diş etlerini kaşıyabileceği havuç, salatalık, kereviz sapı ya da yeşil soğanın beyaz kısmını verebilirsin. Hem dişini kaşır hem de sebzeleri biraz biraz atıştırmış olur. Uzmanlar, diş etlerindeki kaşınmayı ve ağrıyı azalttığından yeşil soğanı ve rahatlatıcı olduğundan kereviz sapını özellikle öneriyorlar!
Diş çıkaran bebeğinin ağzına layık: Doya Doya Yesin: Bebeğin İçin 10 Parmak Gıda Önerisi
- Muhakkak anne sütü vermeye devam et çünkü anne sütü tedavi edici etkisi ile bebeğin için çok yararlı. Ayrıca emme hareketi çeneyi geliştirdiğinden dişlerin düzgün ve sağlıklı çıkmasına yardımcı olur.
Daha ayrıntılı bilgi için, Ay Ay Bebek Beslenmesi sayfamıza bakabilirsin.
Diş Çıkarma Döneminde Bebeğini Neler Rahatlatır?
-
Mümkün mertebe sakin, huzurlu ortamlarda bulunun. Sevdiği kitaplara birlikte bakmanız, kucağında tutarak ona güven vermen bebeğini rahatlatabilir.
-
Diş kaşıyıcılar yardımıyla bebeğinin diş etlerine masaj yapabilirsin. Özellikle soğuk pres işe yarayacağından buzdolabında bekletilen diş kaşıyıcıları tercih edebilirsin.
En çok tercih edilen ürünler bu yazıda: Diş Çıkarma Döneminin Kurtarıcıları En İyi 10 Diş Kaşıyıcısı
-
Diş etlerinin üzerine uygulanan diş jellerinden yardım alabilirsin. Bu diş jelleri diş etlerini bir süre uyuşturur. Böylelikle ağrıyı keser.
-
Eğer aldığın tüm tedbirlere rağmen bebeğinin ağrısının geçmediğini düşünüyorsan doktoruna danışarak ağrı kesici verebilirsin.
Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi, 9 Soruda Bebeklerde Diş Sağlığı Ve Diş Bakımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey! başlıklı yazımızda bulabilirsin.
İştahsızlığın nedeni diş çıkarma olmayabilir!
Diş çıkarma döneminde iştahsızlık normal bir durum. Unutma ki bebeklerde diş çıkarırken beslenme bozuluyor, uyku bozuluyor. Bu da bebeğin bağışıklığının düşmesine ve enfeksiyonlara açık hale gelmesine neden oluyor. Yani bebeğindeki ateş, ishal ya da huzursuzluğun nedeni diş çıkarma kaynaklı olmayabilir. Bebeğinin genel sağlık durumunda bozulma varsa altta yatan nedeni öğrenmek için uzman desteği alman gerekir.
Bu yazıyı incelemelisin: İştahsız Bebekler İçin 5 Beslenme Önerisi!
Diş çıkarma iştahsızlığı uzun sürer mi?
Biliyoruz, bebeğinin iştahsız ve huzursuz olması seni de mutsuz ediyor. Bu dönem ne kadar devam edecek, diş çıkarma iştahsızlığı ne kadar sürer? diye kara kara düşünüyor olabilirsin. Merak etme. Bu dönem çok uzun sürmeyecek. Diş sürmeye başlamadan yaklaşık 3-5 gün arası başlayan rahatsızlıklar dişin sürmesi ile birlikte azalarak biter. Ancak bazen bir diş çıktıktan sonra başka dişler de geliyorsa o zaman bu süre 1-2 haftayı bulabilir.
Anneysen annelerinin tariflerine bak: Diş çıkaran kızım için besleyici tariflerinizi bekliyorum!