Yeni doğan bebek emzirme sıklığı ne olmalı?
Aylara göre bebek emzirme saatleri annelerin oldukça merak ettiği bir konu. Bu konuda senin için biraz daha detay bilgiler hazırladık. Anne sütü, sindirimi kolay bir besin olduğu için bebeklerin midesi her emzirmeden sonra çabuk boşalıyor. Bu nedenle bebeğin, özellikle ilk zamanlarda sıklıkla acıkabilir. Uzmanlar, vaktinde doğmuş bir bebek için yenidoğan emzirme sıklığının 2 saatte bir olması gerektiğini söylüyorlar. Bu durumda yeni doğan bir bebeğin günde ortalama 10-12 kez emmesi bekleniyor. Prematüre bebeklerde bu süre daha kısa tutuluyor.
Yeni doğan bebek kaç dakika emmeli, diye merak edebilirsin. Doğumdan sonraki günlerde bebeğin tek bir memede 15-20 dakika boyunca tutulması gerekiyor. Belki bebeğin daha uzun süre emmeye devam etmek isteyebilir, böyle olursa diğer memeye geçmelisin. Bu, aranızda kuvvetli bir bağ oluşmasında da çok etkili.
1 aylık bebek ne sıklıkla emzirilmeli, bu konuya da açıklık getirelim. Bir aylık gelişimini tamamlayan bir bebeği günde 7-8 kez emzirmek yeterli. Bu sayı ilerleyen aylarda giderek azalıyor.
Mucize besin: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?
1-3 aylık bebek ne sıklıkla emzirilmeli?
Bebekler ilk aylarını tamamladıklarında artık daha güçlü oldukları için kuvvetlice emebiliyorlar. Bebeğin büyüdükçe artık emzirme sıklığını onun isteğine göre ayarlamalısın. Bebeğin kolik, gaz ya da korku gibi sebeplerle ağlamadıkça onu her ağladığında emzirmelisin.
2 aylık bebek ne sıklıkla emzirilmeli, sana bundan bahsedelim. Bebeğin 2 aylık olduğunda artık onu 2 ya da 3 saatte bir besleyebilirsin. Midesi giderek büyüdüğü için daha fazla emmek isteyecektir. 2 aylık bir bebek günde ortalama 6-7 kez emebilir ve geceleri 4-5 saat emmeden uyuyabilir. Yani, onu uyandırıp uyku düzenini bozmana gerek yok.
Peki, 3 aylık bebek kaç saatte bir emzirilmeli? 3. aya doğru emzirme aralarındaki süre biraz daha uzuyor ve emme sayısı günde 5-6’ya iniyor. Bebeğini 3 saatte bir emzirmen yeterli olacaktır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Vahap Öney, 3 aylık bir bebeğin iki göğüsten toplam 7 dakika emmesinin yeterli olacağını söylüyor.
3 aylık bebek gece kaç saatte bir emzirilmeli, konusuna da bir açıklık getirelim. Yaygın bir kanı, bebeklerin 3 aydan sonra gece beslenmesine ihtiyacı kalmadığı yönünde. Eğer bebeğin geceleri sürekli aynı saatlerde uyanıp ısrarla emiyorsa bu, açlıktan uyandığı anlamına geliyor.
Cevapladık: 27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler
3. aydan sonra bebekler ne sıklıkla emzirilmeli?
Bebekler büyüdükçe emme sıklıkları da değiştiği için bu durum her bebekte farklı. Ancak 4 aylık bebek kaç saatte bir emmeli, sana bir ortalama verebiliriz. Günde ortalama 4-5 kez emzirmen 4 aylık bebeğin için yeterli olacaktır. Tecrübeli annelerin genel kanısı da 4 aylık bebeklerinin 2,5 ila 4 saatte acıktıkları yönünde. 6. aya kadar da bu durum böyle devam ediyor.
Altıncı ayla birlikte artık bebeğine ek gıda vermeye başlayabilirsin. Ek gıdaya geçtiği için de bebeğinin günde 3-4 kez emmesi yeterli olacaktır. Diğer öğünleri ek gıdayla destekleyebilirsin.
Detaylar burada: Ek Gıdaya Ne Zaman ve Nasıl Geçilir?
1 yaşından sonra emzirme sıklığı ne olmalı?
Bebeğinin 1 yaşına kadar ana öğünü anne sütüydü. 12. ayından itibaren de onu anne sütüyle beslemeye devam etmelisin. Dünya Sağlık Örgütü'nün de tavsiyesi emzirmeye 2 yaşına dek devam edilmesi yönünde.
Bu durumda 1 yaş bebek emzirme sıklığını neye göre ayarlaman gerektiğini düşünebilirsin. Bir yaşından sonra bebek emzirme sıklığında düşüş olması çok normal bir durum. Bebeğin artık ek gıdalara iyice alıştığı için daha az emmek isteyebilir. Bu nedenle bebeğini her emmek istediğinde emzirmende fayda var.
Bu da ilgini çekebilir: A'dan Z'ye Bebek Beslenmesi Rehberi