Yeni doğan bebek nasıl giydirilir?
Yenidoğan bebek nasıl giydirilir, sorusunu sorarken ebeveynlerin aklına çoğunlukla bebeğin doğacağı mevsim gelir. Eğer bebeğin doğumu kış ayına denk geliyorsa daha kalın giysiler tercih etmek gerektiği düşünülür ancak bu, son derece yanlış bir düşünce. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ, hasta olabilir korkusuyla giydirilen kalın kıyafetlerin bebeklerde ısı kaybına yol açabildiğine ve bunun hastalıklara daha çok zemin hazırladığını söylüyor.
Pamuklu ve nefes alabilen kumaş!
İşe bebek için tercih edilen kıyafetlerin kumaşlarını gözden geçirmekle başlamak gerekiyor. Bebeğini terletmeyecek ve aynı zamanda üşümesini engelleyecek, nefes alan ve cildi tahriş etmeyecek kumaşlar tercih etmelisin. Pamuklu kumaşlar yenidoğan bebekler için bu anlamda oldukça ideal.
Az dikişli giysiler!
Yaşamının ilk günlerindeyken yaz mevsiminde bebeğini tek kat, kış mevsiminde ise iki kat giydirmen, uyurken de pamuklu bir örtü örtmen yeterli. Bebeklerin elleri ve ayakları genellikle soğuk olduğu için üşüyüp üşümediğini miniğinin göğsünden ya da sırtından kontrol edebilirsin. Bebeklerin yetişkinlere göre 1 kat daha fazla giydirilmesi ve uyurken de üstlerinin örtülmesi gerek. Giydirdiğin giysilerin az dikişli olmasına ve bebeğinin hareketlerini kısıtlamamasına dikkat etmelisin.
Yumuşak ve esnek yapı!
Yeni doğan bebek giyiminde dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de giysilerin yumuşak ve esnek olması. Böylelikle bebeğinin cildi tahriş olmaz, hareket alanı daralmaz ve konforlu bir şekilde özgürce hareket edebilir.
İlk aylarda iç giyimde tulum tercihi!
Hastanede yeni doğan bebeğe ne giydirilir, sorusu ilk kez anne ve baba olacaklar için mühim bir konu. Doğumdan sonra bebeğin giydirilmesi için ter emici, hava alan, tüysüz ve pamuklu kumaşlardan yapılmış giysilerin tercih edilmesi gerekiyor. Yumuşak, az dikişli ve üzerinde metal ya da sert parçalar bulunmayan kıyafetler seçmeye özen göstermelisin.
1 aylık bebek nasıl giydirilmeli, dersen ilk aylarda iç giyim için tulum tercih edebileceğini söyleyelim. Bebeğine şapka, eldiven ve çorap giydirmeyi de ihmal etmemelisin.
Seçtiğimiz modellere göz at: Bebek Tulumu Modellerinde Öne Çıkan 10 Cici Örnek!
Son olarak kumaş boyalarının insan sağlığına zararı biliniyor. Bebeğin için tercih ettiğin giysilerin kumaşının boya veren ve içeren malzemelerden olmamasına dikkat etmelisin.
Daha fazla soru ve cevap için: Yenidoğan Bebek Bakımı
Yazın doğan bebekler nasıl giydirilmeli?
Doğumdan sonraki ilk 1 ay bebekler soğuğa karşı çok duyarlı oldukları için ısı kaybını önlemek gerekiyor. Vücutlarının en büyük bölgesi kafaları olduğu için de bebeğinin kafasına muhakkak şapka takmalısın. El ve ayakları soğuğa karşı korumak için de bebeğinin eline eldiven, ayaklarına da çorap giydirmelisin.
Gündüzleri tek kat penye giysiler yaz ayları için ideal. Peki yaz aylarında bebekler gece nasıl giydirilmeli, diyebilirsin. Geceleri de ince pamuklu kumaştan üretilmiş pijamalar tercih edebilirsin. Yatak çarşaflarının da pamuklu kumaştan olması iyi olur.
Daha fazla bilgi için: Yazın Bebekler Nasıl Giydirilmeli?
Kışın bebekler nasıl giydirilmeli?
Gelelim kışın yeni doğan bebek nasıl giydirilir, konusuna. Genellikle fanila gibi ince pamuklu giysi üzerine yünlü bir kazak tercih edilse de tek kat kalın giysi yerine, üst üste pamuklu, yumuşak ve vücudu saran ince giysiler tercih edersen aradaki hava tabakasının bebeğini üşümekten korumasını sağlayabilirsin.
Ortam sıcaklığı değiştiğinde giysileri bir kat azaltma ya da artırma yoluna gidebilirsin. Çok soğuk havalarda bebeğinle dışarı çıktığında soğuk geçirmeyen kuş tüyü tulum tarzındaki giysileri tercih edebilirsin. Vücut ısısının büyük kısmı kafadan kaybedildiği için kulakları örten şapka, kalın çorap ve eldiven giydirmeyi ihmal etmemelisin.
Bunları da incele: En İyi Bebek Uyku Tulumu Modelleri
Oda sıcaklığına göre bebekler nasıl giydirilmeli?
Bebeğini giydirirken hem mevsim şartlarını hem de bulunulan ortamın sıcaklığını göz önünde bulundurman önemli. Ortalama 22-24 derecelik bir yatak odası sıcaklığı bebeğinin konforu için çok elverişli olacaktır.
İlk haftalardan sonraki 2 aya kadar 20 derecelik, daha sonra ise 18 derecelik sıcaklıklar ideal sıcaklıklardır. Bunun üstündeki oda ısısı ve kat kat giydirme gibi durumlar yenidoğanlarda yüksek ateşe yol açabilir.
Bu da önemli bir konu: Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalı?