Bebekler Neden Ağlar?

Bebekler Neden Ağlar?

Bebek ağlamasının altında yatan pek çok neden var ve aslında bunlar miniğinden sana birer mesaj taşıyor. Bu ağlamalar bebeklerin; aç, yorgun, rahatsız olduklarını veya gün içinde çok fazla uyarıcıya maruz kaldıklarını bildirme biçimi. Her ne kadar üzücü ve rahatsız edici olsa da bebek ağlaması aslında iyi bir şey. Bunu bebeğinin bir iletişim şekli olarak değerlendir ve ağladığı zamanlarda yanında ol.

Gelelim bu ağlama krizlerinin altında yatan sebeplerin neler olduğuna... Bebekler neden ağlar ve ağlayan bebek nasıl susturulur, hazırsan başlayalım!

1. Açlık

Bebeklerin çoğu gün boyunca her 1-2 saatte bir besleniyorlar ve genellikle beslenmek için geceleri uyanıyorlar. Bebekler gece neden ağlar, dersen sebep yüksek ihtimalle açlıktır yani. Sakin bir bebeğin varsa bu açlık nöbetlerini ufak hareketlenmeler ve hafif huysuzlanmalarla atlatabilirsin. Ancak huysuz bir bebeğin varsa, acıktığında kıyameti koparması mümkün.

Peki, bebeğinin açlıktan ağladığını nasıl anlayacaksın? Bebeklerde açlık ağlaması kısa süreli ve alçak sesli oluyor. Dudaklarını oynatıyorsa ve meme aranıyorsa, bebeğin açlık sorunu çekiyordur. Açlık ağlamalarını en aza indirgemek için bebeğinin beslenme saatlerini belli bir düzene oturtmanda fayda var.

Bebeğini ilk 6 ayında nasıl beslemelisin, videomuzda detaylarıyla anlattık.

2. Islak veya kakalı bez

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebekler de rahatlarını kaçıran şeylerden hoşlanmıyorlar. Islak veya kakalı bez, bebekler için son derece rahatsızlık verici. Bu nedenle bebek ağlaması nedenlerinin başında geliyor.

Her bebek altı ıslakken veya kakasını yaptığında ağlayacak diye bir şey yok. Ancak kimi bebek bu duruma katlanamaz ve mutsuzluğunu ağlayarak anında bildirir. Temiz bir bezin verdiği o huzuru kaybetmek kolay mı?

Bebeğine kuruluk hissi sağlayacak en iyi bez hangisi: Milyonlarca Annenin Ortak Sorusu: Hangi Bebek Bezini Almalıyım?

3. Gaz sancısı, hazımsızlık ve karın ağrısı

Bebekler beslenirken sütle birlikte hava yutabiliyorlar. Bu durum da yediklerinin tekrar ağızlarından gelmesine, gaz sıkışmasına ve daha fazla ağlamaya neden olabiliyor. Bebeklerde mide problemi en sık görülen rahatsızlıklardan olduğu için bu ağlamalara sık maruz kalabilirsin.

Eğer bebeğin beslenmeden sonra ağlıyorsa, karnı ağrıyor olabilir. Hatta ve hatta bebeklerin uykuda ağlamasının en sık görülen sebebi de gaz sancısıdır. Çoğu zaman, geğirdikten veya gaz çıkardıktan sonra bu ağlama kesilir.

Sana minik birkaç tüyo! Bebeğinin ağrıdan dolayı ağladığını ani, uzun süreli ve tiz çığlıklardan anlayabilirsin. Bacaklarını göğsüne çekip, sıkıntıyla yüzünü buruşturuyorsa da bil ki gaz sancısı çekiyordur. Bu durumda da ağlayan bebeği sakinleştirmek için yavaş hareketlerle göbeğine masaj yapmak çok iyi gelir.

Bebeklerde gaz sancısı neden olur? Neler yapabilirsin? Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan anlatıyor!

4. Üşüme veya sıcak basması

Isı, bebeklere rahatsızlık veren şeylerden bir diğeri. Bebeğin çok üşüdüğü ya da sıcak bastığı için ağlayabilir. Oda ısısını ideal seviyede tutman önemli. Islak bez de üşümesine sebep olabilir, o yüzden bezlere ekstra hassasiyet sevgili anne!

Bebeğin üşüyorsa, ılık bir banyo sakinleşmesini sağlayabilir. Eğer vücudu sıcaksa, ateşi olup olmadığını anlamak için derece koymayı ihmal etme.

Banyoya dair aklına gelen ne varsa: 13 Soruda Bebek Banyosu Hakkında Merak Ettiğin Her Şey

5. Rahatsızlık hissi veren kıyafetler

Vücudunu sıkan ya da kaşındıran giysiler de bebekleri ağlatıyor. Giysilerin, bebeğinin kol ve bacakları hareket ederken toplanmamasına, belini sıkmamasına, yakasının yüzüne sürtünmemesine ve kumaşının kaşıntı yapmamasına dikkat et. Bazı bebekler buna tahammül edemezler.

Böyle durumlarda giysilerini çıkarıp onu ağlatan, vücudunu sıkan veya tahriş eden bir şey olup olmadığına bakmayı unutma.

Kimyasaldan uzak, pratik ve sağlıklı yollar: Bebek Kıyafetlerini Yıkarken Dikkat Etmen Gereken 5 Püf Nokta!

6. Can sıkıntısı, yalnızlık ve korku

Bebeğinin bazen tek isteği biraz ilgi çekmek olabilir. Azıcık şefkat ve sevgi görmek için ağlamak nedir ki? Çocuk oyuncağı! Bir süredir aynı yerde, aynı pozisyonda oturmak bebeklerin canını feci sıkar, haberin olsun. Sonra bebeğim neden ağlıyor diye kara kara düşünme. Bebekler hareketi severler, onu arada bir muhakkak gezdir.

Seni görmesiyle, sesini duymasıyla, dokunuşunu hissetmesiyle ve ufak da bir kucak keyfiyle sesi soluğu kesilir merak etme. Miniğini göğsüne yasladığında duyduğu kalp atışların, onun ağlama krizlerinin en büyük düşmanı. Biraz da okşayıp, sırtını sıvazlarsan ondan iyisi yok.

Bir de kendini yalnız hissetmenin verdiği korku duygusu var. Minicik bebek nereden bilecek yalnızlığı, deme. Onlar her şeyi hissediyorlar. Ani yüksek sesten ya da gürültüden sonra bebek ağlıyorsa, anla ki o da ürktüğünden.

Günü gelince ihtiyacın olacak: Endişe Etmene Gerek Yok: Bebeklerde Ayrılık Korkusu ve Başa Çıkma Yöntemleri!

7. Aşırı yorgunluk ve aşırı uyarılma

Ailecek geçirilen hareketli bir gün veya eve çok fazla ziyaretçi gelmesi gibi durumlar aşırı uyarılmaya yol açarak bebek ağlamasına sebep olabilir. Böyle durumlarda bebekler üzerlerinde oluşan gerginlikten ağlayarak kurtuluyorlar. Fazla gürültü, hareket veya görsel uyarıcılar da bebeğin ağlamasına sebep olabilir.

Anne olmak kolay değil biliyoruz ama gün içinde yorulan yalnızca sen değilsin. Yenidoğan bebekler günde 12-16 saat uyurlar, yani bebeğinin senin sandığından daha fazla uykuya ihtiyacı olabilir. Yetersiz uyku da yorgunluğa ve huysuzluğa sebep olarak onu ağlatır. Gözlerini ovuşturuyorsa yapman gerekeni biliyorsun artık.

Yenidoğan bebek ağlaması hakkında detaylı bilgi için tıkla!

8. Reflü

Bebeğin sıklıkla tükürüyor ve kusuyor mu? Karnını doyururken veya doyurduktan sonra bir saate kadar ağlamasının durmadığı oluyor mu? Böyle bir durumda onu sakinleştirmenin imkansız olduğunu mu düşünüyorsun? Bebeğinde reflü sorunu olabilir!

Öncelikle bebeğini tabii ki emin olmak için doktora götür. Reflü, bebekler büyüdükçe ortadan kalkabilecek bir problem. Sen ne yapabilirsin?

  • Bebeğini genellikle sık sık ve az az beslemeye çalışmalı, beslenme düzenini yakından takip etmelisin. Özellikle anne sütüyle beslemen önemli.
  • Sıkı giysiler giydirmelisin.
  • Yemekten sonra, başı yukarıda kalacak şekilde karnının üzerine yatırmalısın.
  • Beslenme sonrasında gazını çıkarmayı ihmal etmemelisin.

Bunlar bebek sakinleştirmede kendince alabileceğin basit önlemler.

Ne kadar bol süt, o kadar az gözyaşı: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

9. Kolik

"Bebeğim sürekli ağlıyor ve onunla başa çıkamıyorum." diyen annelerdensen dikkat! Bazı zamanlar bebeğin ağlama krizine girebilir ve bu durum saatlerce sürebilir. Bebeğinin ağlamasının altında herhangi bir sağlık problemi yatmıyorsa bunun sebebi, kolik olabilir. Bilmen gereken her şeyi burada anlattık: Kolik Nedir? Kolik Bebek Annelerinin Bilmesi Gereken Her Şey

Koliğin altında pek çok sebep yatabilir, birçok etmenin birleşimi olabilir. Bebeğine kolik teşhisi koyulduysa, uygulayabileceğin yatıştırıcı teknikler var:

  • Onu bol bol hareket ettirmelisin, en iyi gelen şey bu. Kucağına oturtup evin içinde ya da arabasına bindirerek dışarıda gezdirebilirsin.

  • Bazı sakinleştirici sesler de ona iyi gelebilir. Okyanus dalgaları, hafif yağmur sesi veya elektrik süpürgesi gibi sesler dinletebilirsin.

  • Bebeğini karnının üstünde hafif basınç yapacak pozisyonda tutabilirsin ama uyurken o pozisyonda kalmamasına dikkat etmelisin. Bunlara bakabilirsin: Bebekler Daha Güçlü: Tummy Time (Karın Üstü Hareketleri)

  • Kolikle mücadele etmek kolay değil; bu nedenle en çok kendi sakinliğini korumaya çalışmalısın.

Bonus: Ağlayan bebek nasıl sustulur, uzmanından öğren!

Santa Monica’dan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Robert Hamilton "Bebeğim çok ağlıyor ne yapmalıyım?" diyen çaresiz annelere süper bir yöntem öneriyor. Ağlayan bebeği çok minik dokunuşlarla sakinleştiren Dr. Hamilton, bu tekniğe "the hold" adını vermiş. Yani, tutuş da diyebiliriz. Dr. Hamilton, bebeklerin doğru şekilde tutulduğu takdirde ağlamayı kestiklerini iddia ediyor.

Ağlayan bebeği susturmak için nasıl tutman gerektiğini aşağıda görebilirsin.

Bebek ağlamasına mucize çözüm olarak anılan bu tutuş şeklinin uygulaması ise şöyle:

  • İlk önce bebeğinin sağ kolunu, göğsüne doğru kıvırmalısın.
  • Ardından diğer kolunu da kıvırarak bir elinle bebeğinin her iki kolunu göğüslerine gelecek şekilde boynunun altından tutmalısın.
  • Son olarak bebeğini kalçasından hafif sallamalısın, işte bu kadar basit! Tüm bu işlemleri nazikçe ve bebeğinin canını yakmadan yapmaya dikkat etmelisin.

Unutma ki bebekler neden ağlar, sorusunun bazen net bir yanıtı yoktur. Bebeğinin her ağlaması seni üzmesin. Bir süre sonra hangi ağlamanın ne anlama geldiğini rahatlıkla anlayacaksın. Miniğin nedensizce de ağlayabilir ve bu ağlamalar genellikle akşamları olur. Hatta birçok bebekte 15-60 dakika bile sürebilir. Eğer sabredip onu kendi haline bırakır ve sakin bir ortam yaratırsan, 5-10 dakika içinde uykuya daldığını görürsün.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler-Tracy Hogg & Melinda Blau

Mayo Clinic-Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler-Arlene Eisenberg & Heidi E. Murkoff & Sandee E. Hathaway

Bebek Beslenmesi ve Bakımı-Dr. Cihangir Ertekin

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.