Bebeklerde Pişik Çeşitleri Neler?

Bebeklerde Pişik Çeşitleri Neler?

Bebek bezleri bebeklerin ciltlerinde döküntülere yol açabiliyor. Yani bebeğinin minik poposunda pişik olduğunu zannettiğin şey, aslında bir cilt rahatsızlığı olabilir. Bebeklerde pişik çeşitleri olarak bilinen bu rahatsızlıklar neler öğren, miniğinin sorununu etkili bir şekilde tedavi et!

Konuyu detaylıca öğrenmek için: Pişik Neden Olur? Pişiğe Ne İyi Gelir?

İmpetigo

bebeklerde pişik çeşitleri

Bez bölgesinde, yüz ile ellerde su toplayıp kaşınan kabuklu bal rengi iltihaplar aslında bulaşıcı bir bakteriyel cilt enfeksiyonudur. Sık sıkla pişikle karıştırılan impetigonun bulaşıcılığını önlemek için ellerini sık sık antibakteriyel sabunla yıkamalısın. Bu tip bir iltihap görürsen zaman kaybetmeden doktorunla iletişime geçmelisin.

Daha fazla bilgi için: İmpetigo Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Alerjik kontakt dermatit

bebeklerde pişik türleri

Çoğunlukla alerjik pişik olduğu düşünülen alerjik kontakt dermatit, cildin bir maddeye tepki vermesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlık. Kimyasal içerikli bebek bezleri ve ıslak mendiller bu tarz tepkimelere yol açabiliyor. Derinin bu alerjen madde ile temas ettiği bölgede kızarıklık, döküntü, kaşıntı, su toplaması, şişkinlik ve hassasiyet gibi semptomlar görebilirsin.

Bunları öğren: Bebek Islak Mendilleri Nasıl Olmalı?

Sedef hastalığı

Bebeklerde geçmek bilmeyen pişik

Bebeklerde geçmek bilmeyen pişik kimi zaman sedef hastalığına işaret ediyor olabilir. Bebeklerde sedef aslında nadir görülen bir durum olsa da bu pul pul, kırmızı, kaşıntılı ve bazen ağrılı olan cilt lekeleri pişik yerine sedefe işaret edebiliyor olabilir.

Okumadan geçme: Bebek Bezi Seçiminde Dikkat Etmen Gereken 7 Nokta

İsilik

Bebeklerde sivilceli pişik

Bebeklerde sivilceli pişik olarak tarif edilen şey çoğu zaman isilik problemi oluyor. Bebeğini fazla sıcak tutman ve kat kat giydirmen, ter bezlerinden yeterince ter atılamamasına yol açabilir. Bu da deride kabarık veya sivilce şeklinde döküntülere neden olabiliyor. Sıcak döküntüleri olarak da bilinen isilik, pişikle sık karıştırılan bir durum.

Islaklık ve nem isiliğin temel nedenlerinden olduğu için bebeğinin cildinin kuru kaldığından emin olmalı ve bezini sık sık değiştirmeyi ihmal etmemelisin.

Daha fazla detay için: Bebeklerde İsilik Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Tahriş edici kontakt dermatit

Bebeklerde bez döküntüsü

Bebeklerde bez döküntüsünün yaygın bir nedeni de tahriş edici kontakt dermatitler. Bunu önlemenin en etkili yolu ise cilde bariyer oluşturan kremler kullanmak ve bebeğinin bezini sık sık değiştirmen olacaktır.

Senin için araştırdık: En İyi Pişik Kremi Hangisi?

Maya mantarı

Bebeklerde inatçı pişikler

Bebeklerde inatçı pişikler maya mantarına işaret edebilir ya da pişik üzerinde mantar enfeksiyonu oluşabilir. Mantar enfeksiyonu özellikle antibiyotik kullanan bebeklerde kortizonlu kremden sonra daha sık görülüyor. Sıcak ve nem de mantar enfeksiyonu olasılığını artırıyor.

Peki mantar ve pişik nasıl ayırt edilir? Pişikte mantar enfeksiyonu olduğu zaman parlak, kırmızı renkli ve nemli pişik alanının etrafında küçük, kırmızı serpinti şeklinde döküntüler oluyor. Ayırt edici olabilmesi için yazımızda bebeklerde pişik görüntülerine yer verdik. Mantar söz konusu olduğunda bu küçük kırmızı benekler ve etrafındaki alan çevreye doğru genişleme gösteriyor.

Bu bölgeye doktoruna danışmadan mantar ilacı kullanmamalısın. Yan etkiler durumun daha da kötüleşmesine yol açabilir. Bebek bezini temiz ve kuru tutarak pişik ve maya enfeksiyonlarını önleyebilirsin.

En güvenilir seçenekler burada: En İyi Bebek Bezi Hangisi? Bebek Bezi Tavsiyeleri!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma