Bebek Taşıma Sırasında Nelere Dikkat Etmelisin?

Bebek Taşıma Sırasında Nelere Dikkat Etmelisin?

İlk kez anne ve baba olmuş ebeveynler bebek taşıma konusunda zorlanabiliyorlar. Özellikle yenidoğan dönemi bebeklerin narin kemiklerinin ters bir hareketle kırılabileceği konusunda endişe verici olabiliyor. Ama çekinden davranmana gerek yok, bu yazımızda sana bebek taşıma sırasında dikkat etmen gerekenlerden bahsettik.

1. Kendine güven!

Bebeğin kemikleri sandığın kadar güçsüz ve narin değil. Yenidoğan bebeklerin bıngıldakları da sert bir zarla kaplı oluyor. O yüzden onu kucaklayacağın zaman acaba bebeğimi incitir miyim, diye çekinme. Aklındaki kötü düşünceleri bir kenara bırak. Önce kendine güven, sonra bebeğine. Senin kucağında olmaktan çok hoşlanacak merak etme!

2. Vücudunu destekle

Bebekler 8. haftaya kadar başlarını ve kaslarını kontrol etmekte zorlanırlar. Bu yüzden bebek taşıma sırasında dikkat etmen gereken en önemli şey, onu vücudunu destekleyerek kucağına alman. Bebeğinin anne karnındayken alıştığı loş ve huzurlu ortamdan sonra dış dünyaya alışması için biraz zamana ihtiyacı var. Ani hareketler ve sesler onu ürkütebilir, bu yüzden yatağından kaldırmadan önce onunla konuşman ve göz teması kurman iyi olur. Sakinliği ve yavaşlığı hiçbir zaman elden bırakma.

3. Kolunu kanca gibi yap

Yenidoğan bebek nasıl taşınır, dersen bebek taşıma sırasındaki en ideal pozisyonlardan birinin kolu kanca gibi yaparak kucaklamak olduğunu söyleyebiliriz. Bebeğinin kafasını kolunun üst tarafında, vücudunun diğer kısımlarından biraz yukarıda destek vererek tutman ona anne karnındaki rahatlığı verir. Bu pozisyondayken bebeğinle göz teması da kurabilirsin. Böylece seni konuşurken ve gülerken izleyebilir.

Birbirinden güvenli: 8 Güvenli ve Sevgi Dolu Bebek Taşıma Pozisyonu

4. Yumuşak davran

yenidoğan bebek nasıl taşınır

Bebeğini yumuşak hareketler kucaklaman onun korkmasını engelleyecektir. Güvenli bağlanma için aranızdaki tensel temasın önemi büyük. Bebeğine karşı her zaman nazik ve yumuşak ol, onunla bol bol göz teması kur. Onu kucaklayacağın zaman öfkeli veya endişeli olmamaya özen göster. Senin duygularını hissedeceğine emin olabilirsin. Bu yumuşaklık 5. aydan itibaren yerini omuzların üzerinde hoplatılmaya devredebilir. Bebekler omuz üzerindeyken hoplatılmaya bayılıyorlar!

5. Başını omzunun üstüne getir

Bebeğinin başını her zaman omzunun üzerinde tutmaya özen göster. Bebeğini kucaklarken başını omzunun hemen üzerine gelecek şekilde koyduğunda çevresinde olup biten her şeyi görebilir. Bir kolunla poposunun altından tutarken diğer elinle de sırtını ve boynunu destekleyerek güvenli bir şekilde taşıyabilirsin. Bebeğin, başını kontrol edebilmeye başladıktan sonra onu tek kolunla bile taşıyabilirsin!

Aman bunları yapma: Bebek Bakımında En Çok Yapılan Hatalar

6. Yavaş hareket et

Gelelim bebeğini kucakladığın yere geri koymaya. Bebeğini yattığı yerden alırken de birlikte ayaktayken de yatırırken de yavaşlığı asla elden bırakma. Bebeğini yatağına yatırırken elini, başının altına götür ve diğer elinle de poposunu kavra. Yavaşça eğil ve vücudu yatakla temas edene kadar onu bırakmadığından emin ol.

Bu da ilgini çekebilir: Bebek Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: