Bebek Bakımında En Çok Yapılan Hatalar

Bebek Bakımında En Çok Yapılan Hatalar

Belki bir yerden okudun, belki de annen söyledi! Ama bazı gelenekselleşen bebek bakımı bilgileri, aslında doğru değil ve pek çok anne, bu bilgilerin bazılarını uyguluyor.

Bu yazıda doğru bildiğin yanlışlarla, bebek bakımında yapılan hatalardan bahsediyoruz. Hadi, artık doğrusunu öğrenme vakti!

1- Kokmasın diye bebeği tuzlamak

Bebek tuzlama geleneği, ülkemizde çok fazla uygulanıyor. Bebeğin banyo suyuna tuz ekleyerek bu su ile yıkama sayesinde bebeğin terinin kokmayacağı inanışı var. Tabii ki böyle bir durum söz konusu değil!

Bebeğin narin cildini tuzla ovmak, dehidrasyon gibi ciddi sıkıntılara neden olacaktır. Eğer ailende böyle bir gelenek varsa uzak durmanı tavsiye ederiz.

Bebek Tuzlama Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

2- Tırnaklarını kesmek için bebeğin kırkının çıkmasını beklemek

Bu da batıl inanışlardan biri. Tabii ki bebek 40 günlük olmadan tırnağını kesmenin sağlık ya da din açısından bir mahsuru yok. Eğer bebeğinin tırnakları çok uzadıysa ve kendine zarar veriyorsa, doğru araç ve yöntemleri seçerek tırnaklarını kesebilirsin.

Yardımcı olalım: Bebek Tırnağı Kesmenin Püf Noktaları

3- Üşür diye her mevsim kalın giydirmek

Bebeğin küçük ve savunmasız olduğu için hava şartlarından nasıl etkileneceğini bilemiyor, üşütmesinden korkuyor olabilirsin. Ancak bebeğini muhakkak hava şartlarına uygun giydirmelisin. Eğer yaz sıcağında bebeğine uzun kollu, kalın kıyafetler giydirirsen aşırı terleme, pişik, isilik gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsin, haberin olsun!

0-1 Yaşında Bebeği Olan Anneler İçin Bebek İhtiyaç Listesi

4- Uyumadan önce mama vermek

Bu sık sık yapılan yanlış bir uygulama. Bebeğe uyumadan önce mama vererek gece acıkmasını engellemek ve bu sayede uyanmamasını sağlamak, kesinlikle yapılmaması gereken büyük bir hata. Çünkü bu, bebeğin boş kalori ve gereksiz kilo almasına neden olur. Doğru olan, bebeğini acıktıkça emzirmen olacak!

5- Süt yetmiyor diye mama vermek

Bazı anneler bebeğinin kısa süreli emmesi, göğüslerinden tazyikli süt gelmemesi gibi nedenlerle sütlerinin yetmediğini ve bebeklerinin aç kaldığını düşünüp mamaya başlıyorlar. Ancak annenin sütü geliyorken mamaya başlatmak ve bu konuda bir uzmana danışmamak ciddi bir sorun.

“Bebeğim doymuyor!” diye düşünüyorsan önce hangi belirtilerle bunun meydana geleceğini bilmelisin.

Emziren annelerin en büyük sorusunu cevaplayalım: Bebeğin Doyuyor mu?

6- Bebeğin altını ıslak mendille temizlemek

Islak mendil bez bölgesi temizliğinde ne yazık ki sıklıkla kullanılıyor. Ancak bu mendillerin içindeki alkol, parfüm ve kimyasallar bebeğin cildini tahriş eder ve hassasiyet, pişik gibi sorunlara neden olur.

Bebek bez bölgesi temizliğinde en doğrusu yalnızca temiz su kullanmak! Her defasında yıkayamıyorsan pamuk ve su ikilisini deneyebilirsin.

Bebek bezi nasıl bağlanır, nasıl temizlenir: 10 Adımda Bebek Altı Değiştirmek

7- Zararlı olduğu için kundak yapmamak

Bebek kundaklamanın kalça çıkığına neden olduğu düşünüldüğü için uzun süre anneler bu fikre sıcak bakmadı. Ancak doğru kundaklama yapıldığı takdirde kundağın kalça çıkığına neden olmadığı kanıtlandı. Eğer vücudun üst kısmını sarıp alt kısmı daha rahat bırakan yarım kundak modelini denersen bebeğin hem kalça çıkığı riskinden uzak kalır hem de kolik, gaz, huysuzluk ve uykusuzluk sorunları azalmış olur.

Hadi öğren: Bebek Nasıl Kundaklanır?

8- Yemek yemesi için televizyon karşısına oturtmak

Bu durum çağımızda bebek bakımı konusunda yapılan en büyük hata! Yemek yemediği için bebeğin ilgisini televizyona, cep telefonuna ya da tablete çekmek, bu sayede yemek yemesini sağlamak bu durumu bir alışkanlığa çevirir. Bebeğin bunlar olmadan yemek yemek istemeyebilir. Bu yüzden video, çizgi film kullanmak yerine sohbet etmeyi ve zorlamamayı dene.

9- Emmeyen bebeği vaktinden önce ek gıdaya başlatmak

Ne yazık ki her bebek en az 6 ay boyunca anne sütü alamıyor, bazısının formül mamayla beslenmesi gerekiyor. Ama bu 6. aydan önce ek gıdaya başlanacağı anlamına gelmiyor. Çünkü formül mamalar da anne sütüne en yakın şekilde üretilir. Bu sayede bebeğinin tüm beslenme gereksinimlerini karşılar.

Bilmen gerekenler burada: A’dan Z’ye Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

10- Sarılığı geçsin diye şekerli su vermek

Halk arasında yenidoğan sarılığı şekerli su ile tedavi edilir diye bir bilgi var. Ancak yenidoğan bebeğe şekerli su içirmek bir tedaviden çok onun sağlığıyla oynamak anlamına geliyor. Henüz 1 ayını bile tamamlamamış bir bebeğe şekerli su vermek, böbreklerinin zarar görmesine ve kan şekerinde dengesizliklere yol açar. Bu yüzden bebeğinin tedavisinde doktorunun önerilerini uygulamalısın.

Detaylandırdık: Yenidoğan Sarılığı Hakkında Her Şey!

11- Hıçkırık tutan bebeğe limonlu su vermek

Hıçkıran bebeğe limon verildiğinde bir anda nefesini tutacağı ve diyaframı kasılacağı için hıçkırığı kesilecektir. Ancak limonun pH değeri, bebeklere çok uygun değildir. Limon, bebeklerde mide sorunlarına ve pişiğe neden olabilir. Bu yüzden vaktinden önce bebeklere limon vermek yanlış bir yöntem.

Bebeklerde Hıçkırık: Neden Olur, Nasıl Geçer?

12- Bebek ateşlendiğinde hemen antibiyotik kullanmak

Bebekler pek çok neden yüzünden ateşlenebilir. Ancak sebebi belli olmadan ve doktoru önermeden antibiyotik kullanmaya başlamak çok tehlikeli bir durumdur. Bebeğe ihtiyacı olmadığı halde antibiyotik verirsen;

  • Bağışıklık sistemi zedelenir.
  • Böbrekleri olumsuz etkilenir.
  • Karaciğer fonksiyonları bozulur.

Bu nedenle doktorun önermediği ve bakteriyal bir durum olmadığı sürece bebeklerde antibiyotik kullanımı sakıncalıdır.

10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Hakkında Aklına Takılan Tüm Sorular

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Modern Bebek Bakımı-Dr. Erhan Ateş