1. Yenidoğan bebek kakası nasıl olur?
-
Bebeğin ilk kakası yeşile çalan siyah renktedir. Bu siyaha yakın renkteki kaka yani yenidoğan bebek kakası, aslında bebek anne rahminde kaldığı süre boyunca bağırsaklarını dolduran, katranımsı, mekonyumdur. Bebek ilk 24 saat boyunca bu mekonyumu bağırsaklarından atar.
-
İlk 24 saat sonrasında yani tüm mekonyum atıldıktan sonra bu sefer de bağırsaklar geçici dışkı atmaya başlar. Geçici dışkı, koyu yeşile çalan sarı renkte bir dışkıdır. Sulu ve partiküllüdür. Özellikle de anne sütü alan bebeklerde görülür.
-
Bebeğinin bu dönemdeki kakası bazen sümüklü bir sıvı kıvamında bazen de kanlı olabilir. Kakada görülen kan, muhtemelen bebeğinin doğum sırasında yuttuğu kandır ama yine de doktora göstermeni öneririz.
-
Geçici dışkı 3-4 gün sonra sona erer. Bundan sonra bebeğinin dışkısı yediklerine bağlı olarak değişmeye başlar.
Mutlaka öğren: Yenidoğan Bebeklerde İshal: Neden Olur? Nasıl Anlaşılır? Ne Yapmalı?
2. Bebek kaka renkleri neden farklılık gösterir?
Kakanın görünümü, bebeğin beslenme biçimine bağlı olarak birbirinden farklılık gösterebilir. Normal bebek kakası hangi durumlarda nasıl olmalı, aşağıda bahsettik.
-
Bebeğin sadece anne sütü alıyorsa; dışkı rengi altın sarısı ya da hardal rengidir. Dışkı bazen sulu ve gevşek bazen de partiküllü olabilir.
-
Bebeğin formül mama ile de besleniyorsa; dışkı rengi açık sarıdan sarımsı kahverengine, açık kahverengine ve kahverengimsi yeşile farklılık gösterebilir.
-
Bebeğin demirle güçlendirilmiş bir formül mama ile besleniyorsa ya da demir ilacı kullanıyorsa; dışkı rengi yeşil, yeşilimsi, koyu kahverengi veya siyah olabilir.
3. Bebeklerde yeşil kaka neden olur?
Bebeğinin kakasının yeşil olmasının birden fazla nedeninden bahsedebiliriz.
Yenidoğanlarda bebek kakası neden yeşil olur;
Eğer yenidoğan bebek kakası yeşil ise bu, normaldir. Yukarıda da anlattığımız gibi bebeğin önce mekanyumu sonra da geçici dışkıyı bağırsaklarından atacaktır. Bu dönem yaklaşık 4-5 gün sürer.
Sadece anne sütü alan bebeklerde;
-
Annenin beslenmesinde koyu yeşil sebzelerin fazla olduğunu gösterir,
-
Bebek ya da anne demir ilacı kullanıyordur,
-
Bebek bazı farklı ilaçlar kullanıyordur,
-
Emziren anne antibiyotik kullanıyordur.
Bu dönemde bebeğinin beslenmesiyle ilgili ayrıntılı bilgi için, 0-6 aylık bebek beslenmesi yazımıza bakabilirsin.
Ek gıdaya geçmiş olan bebeklerde;
- Bebeğinin beslenmesinde koyu yeşil sebzeler vardır.
Bu dönemle ilgili bilgi için, 6 ve 7 aylık bebek beslenmesi yazılarımızdan yararlanabilirsin.
Tüm bunların dışında bazı sindirim sorunları ve hastalıklar da bebeklerde yeşil kakanın nedenlerindendir. Yani,
-
Bağırsak ve mikrobik iltihaplar,
-
Mide nezlesi,
-
Bazı gıdalara karşı hassasiyet, (6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!)
-
Diş çıkarma nedeniyle aşırı miktarda tükürük üretimi, yeşil kakaya neden olabilir.
Bu, sana lazım olacak: 8 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Yeşil kaka bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa diğer belirtiler önem kazanır. Örneğin;
-
Bebeğin emerken ön sütü fazla alıyor ama sonradan gelen ve doymasını sağlayan yağlı sütü alamıyor olabilir. Ön sütte aşırı laktoz vardır ve ön sütten fazlaca almak laktozun sindirilememesine neden olabilir. Bu durum gaz sancısına da sebep olur.
-
Emzirdiğin dönemde inek sütü içmen, inek sütü proteinlerine karşı düşük toleranslı bir bebeğinin olması durumunda sindirim sorunlarına neden olabilir.
Bebeğinde yeşil kaka ile birlikte cilt kızarıklıkları, döküntüler, egzama ya da aşırı gaz sancısı fark ediyorsan, mutlaka bir doktordan yardım almalısın.
Tecrübeli annelerin yanıtlarına bak: Bebeğim Hep Yeşil Kaka Yapıyor Normal mi?
4. Bebeklerde mukuslu kaka neden olur?
Gelelim bebeklerin kakasında mukus neden olur, sorusuna.
-
Bebeğin anne sütünü fazla aldıysa,
-
Diş çıkarırken fazla salya üretip, bu salyayı yuttuysa gıda alerjisi olabilir. Bu nedenle mukuslu kaka yapabilir.
Mukuslu bebek kakası 2 günden fazla sürüyorsa doktoruna danışmanda fayda var.
Peki, "Bebeğimin az ya da çok emdiğine nasıl karar vereceğim?" diyorsan: Yenidoğan Bebeği Emzirme
5. Bebeklerde sümüksü kaka neden olur?
Bebeğin devamlı sümüksü sarı kaka yapıyorsa sağlık, beslenme ya da bağırsakta enfeksiyonla bağlantılı bir durum söz konusu olabilir. İnek sütüne olan alerji nedeniyle özellikle yenidoğanlarda sümüksü kaka görülebiliyor. Bu durum bebeklerde gürültülü kakaya da yol açabilir. Yalnızca anne sütü değil, emzirme döneminde senin yediğin besinler de bu alerjik durumu tetikleyebilir.
Eğer bebeğinde ateş, kusma gibi durumlar varsa bağırsaklarında enfeksiyon olabilir. Bu da sümüksü kakaya yol açabilir.
Anneler tecrübelerini paylaştı: Bebeğimin Sümüksü Kakasının Nedeni Ne Olabilir?
6. Bebeklerde siyah kaka neden olur?
Siyah kaka bebeklerde demir takviyesi kullanıldığı zamanlarda rastlanabilen bir durum. Demir ilacı kullanmadığın halde bebeğinin dışkısı siyah renkteyse doktoruna danışmayı ihmal etmemelisin. Zaman zaman bebeklerde gri kaka da görülebiliyor. Bu durum da safra asitlerinin yetersizliğinden yani sindirim sorunlardan olabiliyor. Her iki durumda da doktoruna danışmanda fayda var.
7. Bebeklerde sarı kaka neden olur?
Anne sütü alan bebeklerin dışkılarının sarı renkte olması normal bir durum. Özellikle ishal bebek kakası sarı, sümüksü bir renkte olabiliyor. Bu durum ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanabilir, seni korkutmasın. Ancak ishal 3-4 gün kadar devam ederse bebeğini doktora götürmeyi ihmal etme.
8. Bebeklerde beyaz kaka neden olur?
Bebek kakasında beyaz parça gördüğünde şaşırabilirsin. Bebek kakasında beyaz pütürler kolik habercisi olabilir. Fakat bunun kararını doktorun vermeli. Fakat genel olarak bebeklerde beyaz kaka, safra kesesi ve karaciğer sorunlarından kaynaklanır. Bebek kakaları içinde beyaz renkli olanı, zaman geçirmeden doktora gidilmesi gerekenlerin başında geliyor, dikkat.
Anneler sordu, bilenler yanıtladı: Bebek kakasında beyaz parça neden olur?
9. Bebekte kanlı kaka neden olur?
Herhangi bir durumda kan görmek korkutucu olabiliyor. Özellikle de söz konusu çocuklarımızın sağlığı olunca durum daha da endişe verebiliyor. Peki bebeklerin kakasında kan neden olur? Doğumdan sonraki birkaç gün içinde bebek kakasında kan görülmesi yukarıda da belirttiğimiz gibi normaldir. Bebeklerde kakada kan görülen diğer her durumda ise araştırılmasını öneririz.
-
Eğer mukus yoksa kanlı bebek kakası genelde gıda alerjilerinin göstergesidir.
-
Eğer bebeğinin kakasında hem kan hem de mukus varsa, bu durum genelde viral, mikrobik ya da bakteriyel kaynaklıdır.
-
Bebeğin kabızlık problemi yaşıyorsa, bu anüsünde çatlaklar oluşmasına, bu çatlakların kanaması da kakada kan görülmesine neden olabilir.
-
Bebeğinin kakasında kan varsa ve aynı zamanda ishalse çok acil olarak bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekir.
-
Kaka pis kokulu ve bebek kakasında mukus varsa, buna ek olarak bebeğinde ateş ve kilo kaybı da gözlemliyorsan bebeğin ishal olmuş olabilir.
Hemen yardımcı olalım: Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?
10. Bebeklerde turuncu kaka neden olur?
Mama ile besleniliyorsa turuncu kaka bebeklerde gayet normal bir durum. Bebeğini mamayla beslediğinde kakasının rengi açık ya da turuncuya yakın bir renkte olabilir. Bebeğini en son neyle beslediysen kakasının o renkte olmasından korkma. Örneğin havuç yediyse kakasında turunculaşmalar olabilir.
Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan'ın yorumlarıyla konuyu toparlayalım:
11. Bebekler kaç günde bir kaka yapar?
Bebeklerde kaka sıklığı farklılık gösterir. Hatta her bebeğin günlük dışkı sayısı bile her gün farklı olabilir. Bebeğin 5 günde 1 kaka yapması da, 1 günde 5 kaka yapması da normaldir.
1 aylık bebek günde kaç kere kaka yapar?
Bebeğinin dışkı miktarı yediklerinin miktarı ile doğru orantılıdır. İyi besleniyorsa bebeğin fazla kaka yapması mümkündür. 1 aylık bebek kaka yapma sıklığı günde 5 kez veya daha fazla olabilir. Önemli olan kaka sıklığından ziyade bebeğinin genel durumudur. Bebeğin mutluysa, iyi uyuyabiliyorsa, kilo alıyorsa, rahatsa günde kaç kez kaka yaptığı çok da önemli değildir.
Bazı bebekler ilk 1 yıl boyunca günde pek çok kere dışkılayabilir. Bu miktar bebek büyüdükçe azalabilir.
Deneyimli anneler yanıtladı: Bebeğim 5 Günde 1 Kakasını Yapıyor, Normal mi?
12. Bebeklerde kaka yapamama sorunu nedir?
Kabızlık anneler tarafından çok farklı şekillerde tarif edilir. Anneler genelde bebeğin kaka yapma sıklığı azaldığında kabızlıktan endişelenirler.
Bebekler sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde daha az kabız olurlar. Çünkü her bebeğin annesinin sütü bebeğin bağırsakları ve sindirimine en uygun süttür. Anne sütü ile beslenen bebek belki de haftada bir kaka yapıyordur. Ancak bu kaka son derece yumuşaktır ve yaparken bebeğini zorlamıyordur. Bu durumda kabızlıktan bahsedemeyiz.
Formül mama ile beslenen bebeklerde ise kabızlığa daha çok rastlanır. Bebeğin 3-4 gün boyunca kaka yapmayabilir ya da daha sık kaka yapar ama kakası büyük ve sert olabilir. Bebeğin kaka yaparken çok zorlanıyor olabilir hatta ıkınmadan dolayı anüsünde çatlaklar dahi oluşabilir. Bebeklerin katı kaka yapması durumunda kabızlık söz konusudur.
Peki, kabız bebek kakası nasıl olur? Keçi pisliği gibi yuvarlak, küçük küçük, tane tane kaka kabızlık göstergesidir. Bebeğinin yeterince beslenememesinden de kaynaklanıyor olabilir.
Anneler tecrübelerini paylaştı: Bebeğim 2 Gündür Kakasını Yapamıyor Neden Olabilir?
13. Bebeklerin kakası neden kokar?
Uzmanlar bebeklerin kakasının kokmasının yedikleri gıdalara göre normal olduğunu söylüyorlar. Ancak çocuğunun kakası çok kötü kokuyorsa ve bu durum uzun süredir söz konusuysa kaka tahlili yapılması gerekebilir.
Annelerin söylediklerine bak: Bebeğimin Kakası Çok Kötü Kokuyor!