1. Bir taşla iki kuş
Şimdi sana tam bir taşla iki kuşluk bir fikir veriyoruz. Alt kısmını saklama olarak değerlendirebileceğin bir sedir!
Oyuncak düzenleyici kutularla dağınıklığı toparlarken, üst kısmı da oturma alanı olarak kullanabilirsin. Çocuk odası dekorasyonuna da ufak bir katkımız olsun dedik. Nasıl fikir?
Bir katkı da böyle yapalım: Bebek Odası Dekorasyonu İçin Bütçe Dostu Öneriler
2. Oyuncakları türlerine göre gruplandır
Oyuncakları kendi türlerine göre gruplandırmak, toplama sırasında oldukça pratik çözüm sağlayabilir. Mesela bebekler bir kutuya, oyuncak kamyonlar bir kutuya, Lego'lar başka bir kutuya şeklinde kategorize edersen, her oyuncak türünün kendine ait bir yeri olur. Böylelikle hem etrafı toparlamak daha hızlı ve kolay bir hale gelir hem de ufaklık, oyuncağını ararken etrafı delicesine dağıtmak zorunda kalmaz.
Lego'ların eğlenceli ve öğretici dünyasına dalış: O Bir Klasik: Tüm Faydaları ve Çeşitleriyle Lego Oyuncaklar
3. Oyuncak kutularına etiket yapıştır
Oyuncakları türlerine göre ayırdın ama daha da pratik bir fikir mi istiyorsun? O zaman oyuncak kutularına etiket yapıştır. Oyuncak arabaların olduğu kutuya “oyuncak arabalar” yazılı, Barbie bebeklerin olduğu kutuya “Barbie bebekler” yazılı etiketlerle düzeni sağlayabilirsin. Yazılı etiketler yerine, oyuncakların karşılığı olan resimli etiketler de yapıştırabilirsin. Ya da her ikisini bir arada kullan, nasıl istersen.
Süslü ve düzenli: Eşyaları Düzenli Tutmaya da Yarayan Bebek Odası Süsleme Fikirleri
4. Şeffaf kutular tercih et
Şeffaf kutular ve sepetler, oyuncak ararken içindekilerin görünmesi açısından çocuklar için çok daha pratik oluyor. Böylece oyuncak aramanın sebep olduğu dağınıklıktan paçayı kurtarabilirsin. Aklının bir köşesinde bulunsun.
5. Bölme ve raflı dolaplar tercih et
Ne kadar çok raf, o kadar az dağınıklık. Biz bunu bilir, bunu söyleriz. Bol bölmeli ve bol raflı dolaplar, çocuk odalarının en büyük düzenleyicileri. Hatta yalnızca çocuk odasında değil; evin tüm alanlarında düzeni onlara borçluyuz. Ya raflar olmasaydı, ne yapardık acaba? Neyse, sen bizi dinle oyuncak dolaplarını bol raflı seç. Tüm oyuncakları da güzelce bir araya topla. Her şeyin kendine ait bir yeri olsun ama değil mi?
Bu oyuncak dolapları bir de Montessori felsefine uygun seçersen tadından yenmez. Buraya da bonus olarak bunu bırakalım: Montessori Yöntemine Göre Çocuk Odası Nasıl Düzenlenmeli?
6. Oyuncak askılarından faydalan
Çocuk odası mobilyalarının boşta kalan yan kısımlarını değerlendirmeye ne dersin? Cepli askılı oyuncak düzenleyicilerle artık mobilyalar bile değerleniyor. Kapı arkası, duvarlar ve yatak başını da unutmayalım tabii. Her alanı kullanmak lazım.
7. Yatakların altını değerlendir
Çocuk odalarında genellikle yatakların altı pek kullanılmaz. Bu ölü alanı yaşayan bir oyuncak deposuna dönüştürmek hiç de fena olmaz. Özellikle alan problemi olan, küçük çocuk odaları için büyük kurtarıcı. Hem düşünsene senin minik kuş, geceleri yatağının altında bir sürü oyuncağı olduğunu bilmenin mutluluğuyla uyuyacak.
Hadi biraz eğlenelim: Atlamayı, Zıplamayı, Sallanmayı Seven Minikler İçin 8 Çocuk Odası Dekorasyonu
8. Dekoratif tekerlekli puflarla oyuncakları depola
Al sana hem dekoratif hem de fonksiyonel bir fikir. İçine oyuncakları yerleştirebileceğin oyuncak sandığının üzerine bir oturma alanı yapıyorsun. Altına tekerlek koyuyorsun ve tekerlekli puf oluveriyor. Yapımı çok zor görünmüyor, maharetli ellerine güvenmen yeter.
Fikirlerin devamı gelsin: Çocuğunun Odası için 7 Farklı Dekorasyon Örneği!
9. Oyuncak düzenleyici kutular kullan
Neredeyse verdiğimiz tüm fikirlerin içerisinde yer alan oyuncak düzenleyici kutular ve oyuncak sepetleri bu işin olmazsa olmazı.
Düzenleyici kutular; minik oyuncak figürleri, küçük aletli oyuncaklar ve mini Lego parçaları gibi ufak oyuncaklar için biçilmiş kaftan.
Şuradan tüm örneklerine göz atabilirsin: Dağınıklığa Son: Kullanışlı ve Şirin 10 Oyuncak Sepeti
10. En sevdiği oyuncaklara başka odalarda da yer ayır
Eğer oyuncaklar için sınırlı bir depolama alanıyla idare ediyorsan, çocuğunun en sevdiklerine evin başka köşelerinde yer ayırmak da bir fikir. Mesela sen mutfakta yemek pişirirken, o da kendisi için ayırmış olduğun çekmecelerin birinden oyuncaklarını alarak eğlenceli vakit geçirebilsin.
Minik kuzun okul öncesi dönemi, çekmeceye koyduğun oyun hamuru veya puzzle’larla oynayarak verimli bir şekilde değerlendirsin, gereksiz oyuncaklarla etrafı dağıtmasın.
Yavaş yavaş okula da hazırlanalım: Eğlenerek Büyüsün: Okul Öncesi Eğitici Oyunlar