Aslında bebeğin 1 yaşına kadar varan sürecinde, çok hızlı zihinsel ve fiziksel değişimler gösterecek, bu nedenle onun her ayı için oynayabileceği farklı, eğitici ve eğlendirici oyuncaklar var. Bu yazımızda her ay için ayrı ayrı değerlendirilmiş, 1 yaş oyuncaklarını görebilirsin. Daha eğitici ve eğlenceli bir bebeklik süreci için bu yazı sana rehber olacak!
1 aylık bebek oyuncakları
Aslına bakacak olursak, yenidoğan bebeklerin herhangi bir oyuncağa ihtiyacı yoktur. Özellikle 1 aylık bebekler günün büyük çoğunluğu uyuyarak geçirirler. 1 aydan sonra biraz daha hareketlenmeye ve etrafını incelemeye başlarlar. Bulundukları bu yeni yeri, yeni insanları ve yeni nesneleri keşfetme sürecinde yapman gereken, bebeğinin bu gözlemleme sürecine katkıda bulunmak. Mesela bir parmağını bebeğinin gözleri etrafında gezdirerek takip etmesini sağlayabilirsin.
Bu aşamadan sonra yatağında uzandığı süreci keyifle geçirmesi için ona alabileceğin maksimum oyuncak, bir bebek dönencesi olabilir. Daha farklı oyuncaklar almak için bir süre daha beklemen lazım annesi!
Faydaları, zararları ve en güzel modellerini görebileceğin yazımız burada: En Faydalı 7 Bebek Dönence Tavsiyesi
2 aylık bebek oyuncakları
Çıngıraklı ve dikişli el oyuncakları 2 aylık bebek oyuncakları seçimi için çok idealler. Parlak renkli ve farklı dokulardaki pelüş oyuncaklar, ilgi çekici çıngıraklar, büyük kas gruplarını harekete geçirmek için müzikli ve resimli oyun halıları tercih edebileceğin uygun seçeneklerden.
Anlattık: Oyun Halısı Alırken Nelere Dikkat Etmelisin?
3 aylık bebek oyuncakları
Bebeğin 3. ayında artık çok daha hareketli, seslere tepkili, bir nesneyi takip süresi artık daha uzun ve algısı çok daha açık! Renkli nesnelere olan ilgisini sen de hemen fark edeceksin. Bu dönemde ona alabileceğin en iyi oyuncak çeşiti sesli ve renkli oyuncaklardır.
Örneğin çıngıraklar, 3 aylık bebeklerin keyifle oynayacağı eğitici oyuncaklar içindendir. Çıngıraklar ile hem el ve parmak kasları gelişir hem de seslere olan algısı genişler. Bir de renkliyse değme keyfine!
Ayrıca parmak kuklaları ile bebeğin uzanırken ona küçük şovlar düzenleyebilirsin. Bebeğin eline geçirerek konuşturduğun parmak kuklalarını takip edecek ve senin sesine daha çok aşina olacak.
4 aylık bebek oyuncakları
4. ayında bebeğin, artık vücudu üzerinde çok daha söz sahibi! Başını dik tutabiliyor, daha çok gülüyor ve daha çok dinliyor. Bebeğinin dil gelişimi de bu ayda başlıyor. Yani onun çok daha fazla ses duyması lazım, onunla bol bol konuşman lazım!
Sesli keçe kitaplar bu dönem bebekleri için oldukça faydalı! Hayvan sesleriniçıkaran bu kitaplar, bebeğinin hayvan seslerini öğrenmesi için temel atacaktır.
Ayrıca annelerin en sevdiği ürünlerden biri olan bebek oyun halısı satın almak için de bu ay ideal. Çünkü bebeğinin vücudu artık daha hareketli ve kontrollü! Oyun halılarını bu aydan itibaren dilediğince kullanabilirsin.
İncele: En İyi Oyun Halısı Tavsiyeleri
5 aylık bebek oyuncakları
Bebeğin 5. ayında dünyayı ağzı ile keşfetme çabasında olacak. Bulduğu her nesneyi ağzına götürmesi seni paniğe sokabilir, aslında bunun sebebi bebeğin emme refleksi ile doğması ve en gelişmiş refleksinin ve duyusunun bu olması ile alakalıdır. Bebeğin bir nesneyi ağzına götürerek ısısını, sertliğini ve yenilip yenilemeyecek olduğunu kendi yöntemi ile anlayabilir. Bunun için ona renkli ve yumuşak bir dişlik alıp hem incelemesini hem de dilediğince ısırmasını sağlayabilirsin.
Aynı zamanda bebeğin bu süreçte artık destek ile oturabilir ve uzanma, tutma gibi faaliyetler gösterir. Bu faaliyetleri arttırmak ve kaslarını geliştirmek için sevdiği bir nesneyi ulaşabileceğinden çok az daha uzağa koyup ona uzanmasını sağlayabilirsin.
6 aylık bebek oyuncakları
6. ay, bebeğin için bir dönüm noktasıdır. Bebeğin artık yavaş yavaş desteksiz oturmaya başlar, el kasları gelişir ve sesleri taklit etmeye başlar. Bu süreçte onun bu faaliyetlerine uygun olan oyuncaklardan seçim yapabilirsin.
- El kaslarını ve parmaklarını geliştirmek için yumuşak toplar alıp, yuvarlamasını ve bir elinden diğer eline geçirmesini sağlayabilirsin.
- Ses ve işitme duyusunu geliştirmesi için konuşan pelüş oyuncaklar oldukça faydalı olabilir.
- Çeşitli bölgelerine dokunduğunda bölgenin ismini söyleyen eğitici oyuncaklar bebeğinin gelişimi için oldukça faydalı olacak.
İleriki yaşlarında lazım olacak, şimdiden oku: A'dan Z'ye Eğitici Oyuncak Seçme Rehberi
7-8 aylık bebek oyuncakları
Birbirini takip eden 7 ve 8 aylık süreçte bebeğin artık motor gelişimine ve zihinsel gelişimine katkı sağlayacak oyuncaklarla oynamalı. Çünkü bu süreçte bebeğin artık yavaş yavaş neden sonuç ilişkisi kurmaya başlar ve öğrenme algısı çok açıktır.
Bu aylardaki bebeğin için eğitici ahşap oyuncaklar edinmenin tam sırası! Küçük kaslarını geliştireceği ve neden sonuç ilişkisine dayanarak oynayacağı üst üste konan ahşap bloklar ve vurarak delikler içine geçirebileceği ahşap çekiç blokları bebeğin için hem eğitici hem de sağlıklı bir oyuncak tercihi olacak.
Haydi, daha çok şey öğren: Çocuğun İçin Eğlencenin En Doğal Hali Ahşap Oyuncaklar
Ayrıca seslere olan ilgisini arttırmak ve işitme duyusunu geliştirmek için oyuncak müzik aletlerinden edinebilirsin. Basitleştirilmiş bebek davulları ve küçük oyuncak piyano gibi ürünler güzel bir tercih olabilir.
9 aylık bebek oyuncakları
Bebeğin 9 aylık olduğunda hala oturma döneminde. Fakat etraftaki nesnelere uzanma isteği, neden-sonuç ilişkisi kurma gibi gelişimleri gösterir, dış dünyayla çok canlı bir şekilde etkileşime girme ihtiyacı duyar.
Eğitici oyuncak kavramına bambaşka bir soluk getiren 9. Ay Adım Adım Çocuk Eğitim ve Gelişim Seti bu dönemde minik kuzun için çok faydalı olacak. Oturur halde etrafta olan bitenle çok ilgili olan bebeğin, setteki kitap üzerinde aktivite yapabilecek. Kitap arkadaşları Mika ve Dodo, bebeğine nesneleri keşfetmesi ve algısının güçlenmesinde yardımcı olacak.
10 aylık bebek oyuncakları
Bebeğin 10. ayında artık büyük ihtimalle güzelce emekliyor ve bir yerlere dayanarak ayağa kalkmaya çalışıyor. Parmak kasları gayet iyi gelişti ve kavrama refleksi de aynı şekilde iyi durumda. Öyleyse güvenli materyallerle karalama, boyama gibi faliyetlerde bulunabilir, ona bir boyama kitabı alabilirsin. Çözüm odaklı bir oyun oynamasını sağlamak için ahşap yapbozları tercih edebilirsin.
Aradıkların bu yazıda olabilir: Anneysen Öneriyor: Masaldan Boyamaya Birbirinden Faydalı Bebek Kitapları
11 aylık bebek oyuncakları
Bebeğinin 1 yaşı dolmak üzere, bu süper! Çok daha gelişkin olduğu 11. ayında haliyle oynayacağı oyuncaklar da farklılaşıyor. Bebeğin artık daha insani yetilere sahip ancak yine de tedbir amacı ile ona büyük parçalı Lego oyuncaklardan alabilirsin. Böylece bebeğinin hayal gücünü dışarı vurmasını sağlarsın. Lego benzeri ürünler, bebeklerin hem sosyal hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için çok faydalı oyuncak türlerinden.
Neredeyse tüm zamanların en harika oyuncağı, setleri, çeşitleri ve faydalarıyla bu yazıda:O Bir Klasik: Tüm Faydaları ve Çeşitleriyle Lego Oyuncaklar
1 yaş bebek oyuncakları
Bebeğin artık dünyadaki 1 yılını tamamladı! Adımlarını tedirgin de olsa kendi başına atmaya çalışıyor, basit kelimelerle sorulara cevap veriyor ve tepkilerini dile getirebiliyor!
12. ayında bebeğin öğrenmeye çok açık! Sen de ona öncelikle geometrik şekilleri öğretebilir ve bu şekillerin yerlerine yerleştirildiği, geçirmeli kutulardan edinebilirsin. Bu 12 aylık bebek oyuncakları bebeğin için çok faydalı olacak.
1 yaşını doldurduktan sonra, bebeğin artık çok daha hızlı değişimler gösterecek. O zaman ne oynayacak dersen, onu da yazdık: Oynasın da Büyüsün: 2 Yaş Oyuncakları