1. Gelişimsel değişiklikler
Gelişimsel değişiklikler ve artan bağımsızlık hissi, 2 yaş uyku sorunu nedenlerinin başında geliyor. Uzmanlar genellikle çocukların yaşadıkları uyku sorunlarının, yürümeye ve konuşmaya başlama dönemlerinde ortaya çıktıklarını söylüyorlar.
Çocuklar, birinci doğum günlerinden kısa bir süre sonra yürümeye başlıyorlar. Geç yürümeye başlayan çocukların bile bu dönemde bacakları artık güçlenmiş durumda oluyor. Çocuğun elde ettiği bu yeni fiziksel başarı da ister istemez onun uykusuna etki ediyor. Özellikle de ilk adım attığı dönemlerde.
İdeal uyku düzeni ne: Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
2. Geceleri uyanmak
Geceleri uyanmak da 2 yaş uyku bozukluğunun yaygın görülen sorunları arasında. Çocuklar geceleri kalkıp, uyuklarken yataklarında ayaklanabiliyorlar. Yatağın parmaklıkları boyunca yürürken bir anda uyanıveriyorlar ve nerede olduklarını, nasıl tekrar yatabileceklerini bilemiyorlar.
Bu dönemde kas spazmları ve düşme hissi de bebeğinin uyanmasına sebep olabiliyor. Gün boyunca onun kaç kere düştüğünü düşünürsen bu hissi anlayabilirsin.
Miniğini anlamaya çalış: Kendi Yatağında Uyumak İstemeyen Çocukları Anlama Kılavuzu
3. Televizyon ve video izlemek
Televizyon ve video gibi medya unsurları, 2 yaşındaki çocuğun uyku problemi çekmesine neden olabiliyor. Çünkü bu yayın organları çocukların aşırı uyarılmasına ya da uykularını kaçırtacak birtakım imgelerin kafasına takılmasına yol açıyor. Çocukların bir yaşında REM süreleri yaklaşık olarak %35 azalmasına rağmen bu durum onların rüya görmeye devam etmesini engellemiyor.
Kabuslar görmelerine rağmen bu dönemde daha çok gece terörü yaşıyorlar. Bunlar kötü rüyalardan çok, fiziksel bir uyarım ve dışavurum gibi. Küçük çocuklar uykularında bu anları tekrar tekrar yaşadıkları için sıklıkla uykularından uyanabiliyorlar. Yani ufaklık, medya elemanlarından ne kadar uzak kalırsa o kadar iyi.
Hazırlıklı olmanda fayda var: Nedir, Neden Olur, Ne Yapabilirsin: Çocuklarda Gece Terörü ve Kabuslar
4. Kendinden büyük kardeşlerinin davranışları
2 yaş uyku problemine sebep olan bir diğer şey, çocuğun kendinden büyük kardeşlerinin davranışları. Küçük çocuklar yürümeye başladıklarında, ağabeyleri ya da ablaları için espri malzemesi olabiliyorlar. Böyle hareketler onları etkileyip, bazı geceler üzüntüyle uyanmalarına sebep olabiliyor. Ağabey ve ablalara dikkat lütfen.
Anneler sordu, bilenler yanıtladı: Bebeğine Uyku Düzenleyici Şurup Kullanan Var mı?
5. Sağlıksal ve çevresel sorunlar
2 yaş bebeklerde uyku probleminin altında fiziksel ve çevresel sorunlar yatabilir. Eğer miniğin daha önceleri iyi uyuyan bir bebekse, küçük bir çocuk olarak birdenbire uyku sorunları yaşamaya başladıysa, sağlığı ve çevresiyle ilgili ipuçlarına ulaşmaya çalışman gerek.
Son zamanlarda değişen ev düzeni, çocuğunun diş çıkarması, yeni aktivitelere başlamak gibi birtakım değişiklikler ve bu değişikliklere nasıl tepkiler verdiğin çok önemli.
Uyku düzeni görünürde basit bir konu gibi gelebilir ancak iş uygulamaya geldiğinde durum hiç de öyle olmuyor. Grip gibi bir rahatsızlıkta bebeğini yanına alıp yatırman bile onun geceleri uyanmasına sebep olabilir.
Yalnız değilsin, miniklerin uyku problemi annelerin ortak problemi. Bakalım neler soruluyor: "Bebeğim Neden Uyumuyor" Diyen Annelerin En Çok Sorduğu 10 Soru ve Cevapları
6. Uzun süren gündüz uykuları
Küçük bebeklerde düzenli gündüz uykuları iyi gece uykularını hazırlarken, bir yaşından büyük bebeklerde gün içinde geç uyanılan bir gündüz uykusu, gece uykusundan çalıyor.
Eğer çocuğun akşamüstü geç saatte uyumaya alıştıysa, bu uykuyu öne çekmeni ve öğleden sonra 15:30 civarlarında hala uyuyorsa, onu uyandırmanı tavsiye ediyor Tracy Hogg. Aksi halde, çocuğunun enerjisini harcamak için kullanacağı aktivite zamanı kısaldığı için kendini uykuya hazır hissetmez.
7. Merak
Küçük çocuklar hemen her şeye ilgi duyuyorlar. Derin uykusundan çıkan çocuk, kapının altından sızan küçücük bir ışık veya ışık açma-kapama düğmesinden gelen minik bir ses yüzünden merakına yenik düşebiliyor. Bu bitmeyen merak, 2 yaş bebeklerde gece uyku sorununa yol açıyor ve çocuğun tekrar uykuya dönmesi geçmişe göre çok daha zor oluyor.
Kuzunu bu müziklerle rahatlat: Uyku Sorunu Yaşayan Bebekler için 6 Bebek Uyutan Müzik
8. Hatalı ebeveynlik
Bebeğin ilk kez gece uykusundan uyandıysa aman dikkat! Tam bu noktada hatalı ebeveynlik yapmamanın önemi büyük. Eğer telaşla içeri girerek onu kucağına alır ve “Bir tek bu gece onu kitap okuyarak sakinleştireceğim.” düşüncesine girersen, ertesi gece tekrar kalkıp, ona yine kitap okumanı isteme ihtimali çok yüksek.
Üstelik sonraki gece tekrar kalktığında bu kez menüye iki bardak su ve ek bir sarmaş dolaş olma talebi de eklenebilir. Üçüncü geceyse onun için her şey gayet net bir hal alır ve bu işin sonunda koskoca bir kapana sıkışmış olursun. Bebeğinin yaptığı şey ve sonrasında senin buna verdiğin cevap, onun olayla ilgili bağlantı kurmasını sağladığı için tutumun son derece önemli, ona göre.
2 yaşındaki çocuğu uyutma yöntemlerinden biri olarak denenen propların da hatalı ebeveynlik kapsamında olduğunu söyleyelim. Bebeğini uyumak için bağımlı olduğu her türlü nesne ya da eyleme "prop" deniliyor. Geçmişte bebeğini sallayarak uyuttuysan ya da uykuya dalmadan önce emzirme gibi davranışlarda bulunduysan, bunlar çocuğun için bir alışkanlık halini alıyor. Bunlar da ilerleyen dönemlerde çocuklarda uyku problemine sebep oluyor.
Bebek Uyku Koçu Ömür Atalı Özden'den tavsiyelerle: Çalışan Anne ve Babaların Dikkatine: Çalışan Ebeveynlerin Bebeklerin Uyku Düzenine Etkisi!
9. “Hayır!” dönemi
2 yaş sendromu uyku sorununa yol açan en etkili faktörlerden biri. Bu sendromun da belki de en buhranlı olayı her şeye "hayır" demek. Küçük çocuklar bu kelimeyi öğrendiklerinde kendilerini çok güçlü hissediyorlar ve kullanmaya bayılıyorlar.
Doğal olarak baştan beri hatalı ebeveynlik davranışları gösterdiğinde beliren uyku sorunları; erken uyanma, gece uyanmaları, düzensiz gündüz uykuları ve prop bağımlılığı gibi gelişimsel özelliklerle ilgili değil; daha çok kökleşmiş kötü alışkanlıklarla ilgili oluyor.
Bunun bir de 3 yaşı var, şimdiden hazırlık yap: 3 Yaş Uyku Düzenini Bozan 7 Durum