Ağlatmadan uyku eğitimi nedir?
Ağlatmadan uyku eğitimi Tansu Oskay'ın "Uykusuz Anne Kalmasın" isimli kitabında bahsettiği, bebeğin kendini sakinleştirebilme becerisi kazanarak desteksiz uyumasını sağlayan bir ebeveynlik yaklaşımı. Bu sayede bebeğin, ayına uygun şekilde derin ve uzun uyuyabilir, yatağına kolaylıkla alışabilir, konsantrasyon ve adaptasyon süreçleri kolaylaşabilir. Peki bu yöntemle neler amaçlanır?
- Desteksiz uyku,
- Doğru uyku rutini oluşturma,
- Kesintisiz gece uykusu,
- Kendini sakinleştirme kapasitesini devreye sokma.
Bebeğinle bu sorunları yaşıyor musun: "Bebeğim Neden Uyumuyor" Diyen Annelerin En Çok Sorduğu 10 Soru ve Cevapları
Ağlatmadan uyku eğitimi neden önemli?
"Kendini sakinleştirebilme becerisi olmayan bir bebek, ya uykusuzdur ya da anneye, memeye veya sallanma şeklinde bir uykuya alışkındır." diyor Tansu Oskay. Bu da bebeğin uykuya zor dalmasına, sık uyanmasına, huysuzlanmasına, dikkatinin çabuk dağılmasına, öğrenme zorluğu çekmesine, adaptasyon sıkıntısı yaşamasına ve keyifsiz olmasına yol açıyor.
Bebeğinin başa çıkamadığı durumlara müdahale şeklin, onun bundan sonraki ilişkilerini ve gelişimindeki akışı etkileyeceği için ebeveynlik yaparken üzerinde durman gereken önemli bir mesele.
Uyku eğitimi yöntemlerine farklı bir bakış açısı getiren Tansu Oskay, ağlatmadan uyku eğitimi sayesinde kucakta, memede ya da sallanarak uyumaya alışmış bir bebeğin varsa, doğru adımları attığın takdirde birinci veya ikinci gün bu problemlerin ortadan kalkacağını söylüyor. Yani bu memede uyuyan bebeğe uyku eğitimi vermek için de bu yöntemi kullanabilirsin. Sen bu yöntemle, miniğinin kendi becerilerini geliştirmesine destek olarak onun kendi kendini sakinleştirebilen bir bebek olmasına yardımcı oluyorsun.
Ayrıca ağlatmadan uyku eğitimi, birçok bebeğin zorlandığı şeyi kendi kendine yapabilmesini ve kendini sakinleştirme kapasitesini ilk kez deneyimlemesini sağladığı için miniklerin psikolojik gelişimine de önemli bir katkı sağlıyor.
Derin bir uyku için konforlu bir yatak şart: Deliksiz Bir Uyku İçin İdeal Bebek Yatağı Nasıl Seçilir?
Ağlatmadan uyku eğitimine ne zaman başlanmalı?
Ağlatmadan uyku eğitimini, bebeğinin gelişimine göre 4-6 ay aralığında ya da sonrasında her zaman verebilirsin. Dolayısıyla “Ağlatmadan uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?” diye düşünüyorsan, cevap olarak “6. aydan sonra her zaman.” diyor Tansu Oskay.
Yenidoğandan 2 yaşa kadar uyku rehberi: Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
Ağlatmadan uyku eğitimine ne zaman başlanmamalı?
Tansu Oskay ağlatmadan uyku eğitimine başlamadan önce aşağıdaki durumlara dikkat edilmesini öneriyor:
- Bebek diş çıkarıyorsa,
- Burnu tıkalıysa,
- Hastaysa,
- Reflü sorunu belli bir aşamada çözülmediyse,
- Kolikse,
- Büyüme atakları sırasındaysa,
- Annenin işe başlama dönemiyse,
- Anne stresli dönemdeyse,
- Evde köklü değişiklikler yaşanmış ya da yaşanacaksa,
- Aşı günüyse,
- O gün önceden yemediği yeni bir gıda yediyse, uyku eğitimi vermeye başlamak için doğru zaman değil. Bu tarz durumlar, bebeğinin stresinin daha fazla artmasına ve yeni uyku düzenini kabullenmekte zorlanmasına sebep oluyor.
Çalışan anne ve babaların dikkatine: Çalışan Ebeveynlerin Bebeklerin Uyku Düzenine Etkisi!
Ağlatmadan uyku eğitimi nasıl verilir?
Bebeğine ağlatmadan uyku eğitimi vermeyi düşünüyorsan, öncelikle güçlü bir inanç geliştirmen gerekiyor. Eğer eğitime başlamayı düşündüğün gün bir aksilik olursa, eğitime başlamak konusunda ısrarcı olma, başka bir güne ertele. Şimdi sırada örnek uygulama var:
Bebeğinin 4 aylık olduğunu farz edelim. Sağlığıyla ilgili herhangi bir problemi yok ve şimdiye kadar bol temaslı bir ilişkiniz oldu. Onu sıklıkla kucağına aldın, sarıp sarmaladın, bol bol emzirdin, hatta pek çok kez kucağında uyuttun. Bebeğinin ihtiyacı olan yakınlığı ve güveni verdin. Kendine de olan inancın tamsa eğitime başlamak için harika bir gün!
- Yatmadan önce bebeğine ılık bir banyo yaptır ve sonrasında krem sürüp masaj uygula. Biraz da parmaklarınızla şarkılı el oyunları oynayın, keyfiniz iyice yerine gelsin.
- Bebeğini kendi yatağına iyice yatır, yatağa seni görebileceği şekilde yaklaş. Tam o noktada ayakta dur ve bebeğini rahatlatman gerektiğini hissedersen eğil, karnını, sırtını okşa. Hatta bir ninni söyle ve bekle. Bak burada önerilerimiz de var: 8 Öneriyle Annelerin Yardımcısı Bebek Uyutan Ninniler!
- Bebeğin bu esnada uyku vaktinin geldiğini anlayacak ancak kendi uykuya dalamadığı için huzursuzlanabilir, sen onu sevmeye devam et.
- Huzursuzluğu artıp ağladığında onu sakince kucağına al ve sarıl. “Şimdi uyku vakti bebeğim, başaracağını biliyorum.” deyip hemen yatağına yatır.
- Burada en önemli şey, bebeğin ağlamaya başladığında hiç beklemeden onu kucağına almak! Asla, “Beklersem alışır, kucağa alırsam bağımlı olur.” gibi kaygılarla bebeğini yatakta ağlarken bırakma.
- Bu sırada bebeğinle kurduğun bağın öneminden başka bir şey düşünme. Onun kucağında susmasını da beklememen gerekiyor tabii. Bu da destekli uyku alışkanlığının devam etmesine neden oluyor.
- Unutma, amacın bebeğine kendi kendine sakinleşme becerisi kazandırmak. Onun kendi kendine yapması gereken şeyi sen yapma.
- Onu kucağına aldıktan sonra severek sakinleştir ve yanında olduğunu hissettir. Az bir sakinleşmeden sonra tamamen susmasını beklemeden yatağına geri koy ve onunla konuşarak güven vermeye çalış. Miniğin yatağında uyumak istemiyorsa ne yapmalısın: Kendi Yatağında Uyumak İstemeyen Çocukları Anlama Kılavuzu
- Eğer hala ağlıyorsa onu hemen kucağına al ve yeniden sakinleşmesini sağla. Bunu mutlaka birkaç kez dene. Her yatağa koyduğunda sevmeyi, konuşmayı, varlığını hissettirmeyi unutma.
- Bu döngü içerisinde ağlamanın dozunun düşüp düşmemesi önemli. İlk dakikalar içinde hızlı bir sakinleşme beklememeni söylüyor Tansu Oskay. Özellikle aylardır kucakta gezdirdiğin, memede uyuttuğun ve salladığın bir bebeğin varsa bu pek mümkün değil. Yavaş ve küçük ilerlemelerle yol alman gerek.
- Ten temasına dayalı ağlatmadan uyku eğitiminde en önemli kural, bebeğini bir başına uyumaya zorlamaman ve her an kendini güvende hissetmesini sağlayarak sakince yönlendirmen. Eğer yaptığın şeyin doğru olmadığını düşünüyorsan ve ağlatmadan uyku eğitimiyle ilgili kafan karışıksa, tutarlılığı bebeğine yeterince aktaramıyorsun demektir. Bu durum onun da yeni uyku sistemini anlamamasına sebep olacağı için hemen dur!
- Bunun bebeğinle aranda bir yarış olmadığını unutma, bu bir kaybettin-kazandın savaşı değil. Kendine inandığın ve iyi hissettiğin başka bir gün yeniden başlayabilirsin.
Temelden başla ki sonra zorlanma: Aşırı Kapsamlı 0-3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Rehberi
Ağlatmadan uyku eğitiminde dikkat edilmesi gerekenler
Eğitimin etkisinin ortadan kalkmasına yol açtıkları için ağlatmadan uyku eğitimi verenlerin birtakım davranışlar konusunda ekstra hassasiyet göstermesini tavsiye ediyor Tansu Oskay, bunları aşağıda sıraladık.
- Pışpış sesi çıkarmak.
- Pat pat popoya ya da bedenin bir yerine vurmak.
- El, saç vs. tutma alışkanlığı varsa izin vermek, sevmek ve alternatif objeye uyku arkadaşı yönlendirmemek.
- Kucakta gezinmek, odadan çıkmak.
- Kucaktayken yaylanmak, sallanmak.
- Işık açmak.
- Telefonla ilgilenmek, mesaj ve saate bakmak, bu ortalama 50 dakika sürecek süreç dışında bir şeye odaklanmak.
- Sevmek yerine masaj tarzında aşırı basınçlı veya ritmik hareketler yapmak.
- Sakinleşmiyor diye korkup davranışlarına ani kararlarla ekleme yapmak.
Ağlatmadan uyku eğitiminin kendini en farklı kılan yanı, annenin bebeğiyle hep göz ve ten teması içinde olması. Bir anne olarak senin bu süreçteki görevin, bebeğinin ağlamasındaki anlamları çözmek ve ona yardımcı olmak için hep yanında bulunmak. Onun kendi kendine sakinleşmesini sağlayacak ortamı yarattıktan ve kendine inandıktan sonra başarısız olman için hiçbir sebep olmadığını aklından çıkarma.
2 yaş çok sıkıntılı bir dönem, haliyle bu durum uykuya da yansıyor. Şimdiden öğren: Yaşları Küçük, Dertleri Büyük: 2 Yaş Uyku Sorunlarına Neden Olan 9 Durum