Çocuklarda Uyku ve Zeka Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Çocuklarda Uyku ve Zeka Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Yıllardır süren “Zeki insanlar daha mı geç uyuyor?” tartışması çocuklara kadar uzandı. “Zeki bebekler az uyur.”, “Geceleri geç uyuyan çocuklar daha zekidir.” gibi ifadeler pek çok ebeveynin tesellisi. Peki bu, doğru bir şey mi? Yani, zeka ile uyku arasında böyle bir bağlantı gerçekten var mı? Çocuklarda uyku ve zeka ilişkisi hakkında merak edilenlere cevap aradık, hadi başlayalım!

Uyku ve zeka doğru orantılı mı?

Huffington Post Gazetesi’nde yer alan habere göre, Amerika’daki gençler üzerinde yapılan araştırmalar zeki insanların ortalama ya da düşük zekaya sahip insanlara nazaran daha geç uyuduklarını gösteriyor.

Londra Ekonomik ve Politika Üniversitesi’nde Psikolog olan Satoshi Kanazawa da uyku ve zeka ilişkisinin doğru orantılı olduğunu söylüyor. Zeki insanlar düşük IQ’ya sahip insanlara göre geceleri daha aktif oluyorlar. Ancak geceleri uyumayan her insanın ya da çocuğun zeki olduğunu söylemek doğru değil.

Az uyuyan bebekler daha mı zeki?

Hayır, bunun doğru olduğunu gösteren herhangi bir araştırma yok. Az uyuyan her bebeğin zeki olduğunu söyleyemeyiz. Bu durum çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilir. Bebeğin uykuya dalma problemi yaşadığı için az uyuyor olabilir. Az uyuyan bebeklerde duygusal bozukluklar meydana gelebildiği için anksiyete ve dikkat bozuklukları da sık görülüyor.

Ancak bazı uzmanlar üstün zekalı çocukların bebeklik döneminde daha az uykuya ihtiyaç duyabildiklerini söylüyorlar. Bebeğin, uyku bozukluğu ya da sağlık sorunundan kaynaklı olarak bu sıkıntıyı yaşamıyorsa çocukluk dönemindeki belirtileri de takibe alarak bu ihtimali göz önünde bulundurabilirsin.

Anlattık: Üstün Zeka Nedir? Üstün Zekalı Çocuğun Özellikleri Nelerdir?

Çocuklarda uyku zeka gelişimini nasıl etkiler?

0-3 yaş arasında uyunan kaliteli uyku, çocuk gelişimine etki eden en önemli faktörlerin başında geliyor. Çocukların fiziki açıdan gelişimini sağlayan büyüme hormonu genellikle uyku sırasında salgılanıyor. Geceleri uyumayan çocuklar, büyüme hormonu eksik salgılanacağı için kemik, kas ve organların gelişimi bakımından dezavantajlı duruma düşüyorlar.

Ayrıca REM uykusu dediğimiz uyku periyodunda, çocukların gün içerisinde öğrendikleri bilgi ve becerilerin pekişmesine yardımcı olan beyin bağlantıları aktifleşiyor. Bu nedenle sağlıklı ve düzenli bir uyku, çocuğun fiziksel, zihinsel ve sosyal becerileri için büyük önem taşıyor.

Bir de gıdalar var tabii: Çocuğunun Beyin Gelişimini Destekleyen 16 Besin

Yeterli uyuyamayan çocuklarda ne tür sorunlar görülür?

Yetersiz uyku çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimiyle ilgili birtakım sorunlara yol açabiliyor. Büyüme hormonu dışında bedensel faaliyetlerde rol oynayan başka hormonlarda da sorunlar ortaya çıkabiliyor.

  • Açlık ve iştahı belirleyen hormonlarda meydana gelen sorunlar nedeniyle çocuklar gerekenden fazla yemek yiyebiliyor ve yüksek kalorili faydasız gıdalara ilgi gösterebiliyorlar.
  • Uyku eksikliği nedeniyle gün içerisinde motor becerilerde ve dikkat kapasitesinde düşüş meydana gelebiliyor. Bu da çocukta davranış problemlerine ve öğrenme geriliğine yol açabiliyor.

İlgini çekebilir: 1-5 Yaş Arası Çocuklar İçin İpek Gibi Uyku Rehberi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma