Bebekler neden ağlayarak uyanır?
Atak döneminde olabilir!
Bebeğin yenidoğan döneminde günün neredeyse tamamını uyuyarak geçirir. Ancak büyüdükçe uykuları kısalır, gelişim özellikleri değişir. Bu süreç içerisinde bebeğin bazı aylarda büyüme atağı dönemleri yaşayacak. Bu dönemlerde mışıl mışıl uyuyan bebeğin, tahmin etmeyeceğin bir saatte aniden ağlayarak uyanabilir. Bu durumun sebebi genellikle bebeğinin artık daha hareketli olması, dönmeye başlaması, elini kolunu çok daha fazla hareket ettirmesi ve bunlara bağlı olarak kendini uyandırmasıdır.
Büyüme atakları boyunca bu sorunlar devam eder ancak bu ataklar kısa süre içerisinde biter ve bebeğin eski düzenine geri dönebilir ve bebeğin uykusundan ağlayarak uyanması sona erebilir.
Mutlaka bak: Bebeklerde Büyüme Atakları-Atak Haftası Hesaplama
Acıkmış olabilir!
Bebeğin ilk haftalarında neredeyse 2 saatte 1 acıkır. Büyüdükçe bu sürenin arası açılır ancak tek seferde daha fazla yemeğe ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden uykusunun ortasında uyuyan bebeğin alık çekiyor olabilir. Bu durumun çaresi ise emzirmeyi denemek!
Gündüz fazla ya da dengesiz uyumuş olabilir!
Bebeğinin mutlaka bir uyku düzeni var ve gündüz uykusuna yatıyor. Ancak;
- Gündüz uykusuna geç ya da erken yatması,
- Gündüz uykusu vaktinde etrafında fazlaca uyaran olması ve bunun uykuya zamanında dalmasını engellemesi,
- Farklı bir ortamda uyuyacak olması,
- Gündüz çok yorulması ya da yeterince yorulmaması gibi durumlar nedeniyle gündüz uykusunda dengesizler yaşanabiliyor. Bu da bebeğinin gece uykusunun da bozulmasına ve zamanından önce huzursuz bir şekilde uyanmasına neden olabiliyor.
Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl ve Ne Zaman Verilir?
Altını kirletmiş olabilir!
Bu durum, özellikle ek gıdaya geçen bebeklerde daha sık görülüyor. Gıdalarla dışkısında ve idrarında biriken asit, bebeğini eskisinden daha fazla rahatsız eder ve bu durum uykusunda gerçekleştiyse dolayısıyla rahatsızlık duyarak ağlayarak uyanabilir. Özellikle 1 yaşındaki çocuğun gece ağlayarak uyanmasının sebeplerinden birinin en büyük sebebi bu olabilir.
Ayrılma korkusu yaşıyor olabilir!
Bebeğin gün içerisinde en çok seninle temas edeceği için senin tenini ve kokusunu alarak güvenli bölgede olduklarını düşünürler. Bu nedenle gece kendi yataklarında olduklarında güvenli bölgede olduklarını anlayamayabilirler ve korkuyla ağlayarak uykularından uyanabilirler.
Öğren: Bebeklerde Ayrılık Korkusu ve Başa Çıkma Yöntemleri!
Hasta olabilir!
Bebeğin çok narin olduğu için küçük hava değişimleri yaşadıklarında ya da bağışıklıklarının düştüğü anlarda hastalanmaya müsait olabilirler. Tabii ki bebeklerin ağlayarak uyanması her defasında hastalık anlamına gelmez ama bu gibi durumlarda bebeğinin ateşini elinle ya da dudağınla kontrol etmen, elleriyle kulağını tutup tutmadığını ya da bacaklarını karnına çekip çekmediğini kontrol etmen faydalı olabilir.
Alışkın olduğu ortam değişmiş olabilir!
Bebekler rutinlere ve alışkanlıklara bayılırlar. Bu yüzden hep yattığı yatağının konforu, uyku arkadaşının yanında olması, yapılıyorsa uyku öncesi banyo,
Kabus görmüş olabilir!
Bebeklerin rüya görmesi de nereden çıktı deme! Bebeğin gün içinde yaşadığı olayları rüya şeklinde gördüğü gibi kabuslarla da karşılaşabilir. Eğer bebeğin çok ani bir çığlıkla ve çok şiddetli bir şekilde ağlamaya başlarsa, bu durumun korkmasından kaynaklandığını düşünebilirsin. Bu gibi bir durumda onu kucaklayıp sakin bir ses tonuyla sakinleşmesini sağlayabilir, bir süre emzirebilir ve uykuya dalmasını sağlayabilirsin.
Sorunun cevabı burada: Bebekler Rüya Görür mü?
Bebeğin gece ağlayarak uyanması normal mi?
Yukarıda sana bu durumun sık görülen sebeplerini anlattık. Bunların hepsi olağan ve bebeğinin gelişiminin bir parçası olarak görülen normal durumlar. Eğer bir hastalık durumu söz konusu değilse ve yukarıdaki durumlardan/ihtiyaçlardan bir veya daha fazlasını düzenlediğinde/giderdiğinde, bebeğin sakinleşecek ve ağlaması kesilerek uykuya dalacaktır.
Annelerimiz bu konuda neler demiş, bak: Bebeğim sizce neden ağlayarak uyanıyor?