1. Yeni doğan bebek neden uyumaz?
Yenidoğan bebeğinin uyumamasının birden fazla sebebi olabilir. Dünyaya adapte olmaya çalışırken maruz kaldığı uyaranlardan tut, gaz ve karın ağrısı gibi birçok fiziksel problem bebeğinin uyuyamamasına yol açabilir. 1 aylık bebek neden uyumaz, sorusuna yanıt vermeden önce yenidoğan bebeğin uyku düzenini iyice öğrenmen gerek.
2. Sağlık sorunları
En çok merak edilen, bebekler gece neden uyumaz, sorusuyla devam edelim. Bebeğin bir zaman önce sorunsuz uyuyordu ama şimdi geceleri ağlaya sızlaya uykusundan kalkıyor mu? Bu duruma bir sağlık sorunu neden olabilir. Özellikle;
- Karın ağrısı,
- Grip,
- Burun tıkanıklığı,
- Gaz sancısı,
- Bebek reflüsü,
- Kabızlık gibi problemler bebeğinin uykusunu engelleyebilir.
Bebeğinin uykusuzluk yaşadığı durumlarda böyle bir sorunu olup olmadığı tespit ederek çözüm yolu arayabilirsin.
3. Diş çıkarma dönemi
Bebeğinin en huysuz ve huzursuz olduğu anlardan biri de diş çıkarma dönemi! Yaklaşık 6. ayda başlayan bu durum, bebeğinin kaşınan ve acıyan diş etleri ona rahat vermeyip uykusunu etkileyebilir. Bunun üzerine bir de diş çıkarmanın neden olduğu ateşlenme sorunu eklendiğinde uykusuzluk sorunu daha da artacaktır. Yani aslında özellikle “6 aylık bebek neden uyumaz?” sorusunun cevabı diş çıkarma dönemi olabilir.
Bunu engellemek için diş etlerindeki problemleri dindirmelisin. Doktor onayıyla kullanacağın jeller, diş kaşıyıcılar, diş eti masajı gibi yöntemlerle ağrısını hafifletebilir ve uyku sorununu çözebilirsin.
Merak ettiklerin burada: Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi
4. Karnının acıkması
Bebeğin özellikle ilk aylarında çok uyur ve çok acıkır. Uyku aralarında acıktığını fark etmesi, huzursuzlanmasına neden olur. Anne sütünün o rahatlatıcı etkisini almadan da uyumak istemez. Bu durumda onu emzirmezsen, daha uzun bir süre uyumamaya devam edebilir.
Bebeğin uyumadığında herhangi bir neden bulamıyorsan, onu emzirmeyi deneyebilirsin. Bazen sen doyduğunu düşünsen de o aç olabilir. Eğer onu emzirdikten sonra gevşeyip uyuyorsa uykusuzluk sebebinin açlık olduğunu anlayabilirsin.
Uzmandan tavsiye al: Emzirme Dönemindeki Anneler İçin Ayşe Öner'den Tavsiyeler
5. Fazla uyarana maruz kalması
Zaman değişti, artık bebeklerin eline doğar doğmaz telefonlar, tablet veriliyor. Daha kolay yemek yesin veya sakinleşsin diye televizyon önüne koyuluyor ya da diğer cihazlardan videolar izletiliyor. Her ne kadar “Daha küçük o, anlamaz!” desen de bebeğin bu cihazların yaydığı mavi ışıktan etkilenir ve beyne verilen uyku sinyallerinin bozulmasına neden olur. Ayrıca yaydığı sesler ve renkler gibi uyaranlar da kaliteli uyku çekmesini engeller.
Bunu önlemek için bebeğinin hayatından elektronik aletleri çıkarman lazım. Büyüdüğünde bunlarla zaten çok haşır neşir olacak, bırak şimdi huzurla uyusun.
6. Gündüz uykularının çok uzun olması
Bebeğin yenidoğan döneminde günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Bu süreçte hangi zaman diliminde ne kadar uyuyacağına genelde kendisi karar verir. Ancak 3 aylık olduktan sonra yavaş yavaş bir rutin oluşturmaya başlar, 2 ya da 4 saatlik gündüz uykuları çeker.
6 aylık olduktan sonra birer saatlik 2 parça gündüz uykusu ona yeterli olur. Emekleme ve yürüme serüveni başladığında ise bu süreç 1’e iner.
Bebekler neden gece uyumaz, sorusunun bir yanıtının da uzun gündüz uykuları olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bebeğinin ortalamanın üzerinde uzun gündüz uykularına yatması, gece deliksiz uyumasına engel olur. Gündüz çok uyuduğu için gece daha geç uykusu gelir ya da anlamsız bir saatte çok canlı şekilde uyanabilir. Bunu engellemek için bir uyku düzeni oluşturman gerekir.
Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
7. Çok uykusuz olması
Bebeğin herhangi bir sebeple alıştığı rutinden daha geç yatağa girdiyse yorgunluktan öfkelenmeye başlar. Çok yorulduğunda sızıp yatacak diye düşünürsün ama bu onda sinir yaratır ve ağlama krizleriyle uykuya geçmesinin engellendiğini görürsün. Bu sebeple uyumayan bebek, daha kısır bir döngüye girer.
Bu yüzden oluşturduğun rutinin bozulmasını engellemelisin. Haberin olsun, bebeğin alışkanlıkları sever ve bunların bozulmasından da hiç hoşlanmaz!
3-12 Aylık Bebekler İçin Mışıl Mışıl Uyku Rehberi
8. Yanlış yatak seçimi
Bebeğinin yatağının ne kadar önemli olduğunu biliyor musun? Bebeğinin sağlıklı büyüyüp gelişmesine etki eden en önemli faktör uyku! Bunun da doğru bir ortamda gerçekleşmesi önemli.
Bu yüzden seçeceğin bebek yatağı ne çok yumuşak ne de çok sert olmalı. Ortopedik yataklar uygun olabilir. Pamuk gibi materyaller oldukça rahattır ancak bebeğinde alerji riskini tetikleyebilir. Bu yüzden özellikle 6. aya kadar sünger malzemeyi seçebilirsin. 6. aydan sonra elyaf, lateks ve visco yatakları değerlendirebilirsin.
Sana ne kadar sevimli görünse de bebeğin, yatağın içerisinde birçok malzeme olmasını sevmez. Oyuncak, battaniye gibi malzemeleri yatağa mümkün olduğunca az koymalısın. Bir uyku arkadaşı ve bir örtü yeterlidir.
Hadi öğren: İdeal Bebek Yatağı Nasıl Seçilir?
9. Uyku rutini olmaması
Pek çok annenin aklına takılan şeylerden biri de bebekler gündüz neden uyumaz, sorusu. Aslında gündüz uykularının kısa olmasının birçok nedeni var ve sağlıklı bir uyku düzeni için gündüz uykuları olmazsa olmazlardan. Gündüz uykusunu almamış bir bebek, gece uykusuna geçmekte de zırlanır ve sabah erken saatlerde güne başlar.
Yanlış uyku ilişkilendirmesine sahip olmak, uyku öncesi rutin uygulamamak veya bu rutinleri yalnızca gece uykusu öncesinde uygulamak özetle bebeğe gerekli uyku ortamını sağlamamak gündüz uykularının kalitesi ve süresinin azalmasına yol açabilir.
10. Sosyal özelliklerinin artması
Bu durum aslında bebeğinin gelişimi ile alakalı. Bebeğin 8. ayıyla birlikte emekleme çalışmalarına başlayacak ve devamında da yavaş yavaş yürümek için ilk adımlarını atacak. Bu süreçte keşfedeceği birçok şey var! Artık istediği şeylere ulaşabilmek, kendi başına hareket edebilmek bebeğini çok eğlendirecek. Böyle bir durumda “Bebekler neden uyumak istemez?” sorusunun cevabı da anlam kazanıyor. Çok eğleniyor da ondan!
Ayrıca gece uyanıp hayatın hala devam ettiğini, anne ve babasının ayakta olduğunu fark etmesi de tekrar uykuya geçmesini engelleyen durumlardan biri.
11. Ayrılık korkusu
Bazen sen ne yaparsan yap bağıra çağıra uyumuyor, boynuna yapışıp senden ayrılmak istemiyorsa aklına “Bebekler neden uykuya direnir?” sorusu gelecektir. Bu sorun ayrılık korkusundan kaynaklanıyor olabilir.
1 yaşındaki bebek neden uyumaz, diye merak ediyorsan özellikle bu dönemdeki bebeklerin annelerinden ayrılmaya karşı ciddi bir hassasiyetleri olduğunu söyleyebiliriz. Bırak uyumayı, annelerinin arkalarını dönmesi bile onlar için mutsuzluk sebebidir. Böyle bir durumda anneden ayrılıp yatağa gitmek, bebek için oldukça zor olacaktır.
Endişe etmene gerek yok: Bebeklerde Ayrılık Korkusu