Anneler Soruyor: Bebeğim Neden Uyumuyor?

Anneler Soruyor: Bebeğim Neden Uyumuyor?

Bir bebek büyüten her anne, uyku eğitimi aşamasında türlü zorluklar yaşıyor. Pedagog Tansu Oskay, pozitif ebeveynlik yaklaşımıyla, ağlatmadan uyku eğitiminin nasıl verileceğini annelerin soruları üzerinden cevaplandırıyor!

Bu içerik Pedagog Tansu Oskay'ın “ Uykusuz Anne Kalmasın Ağlatmadan Uyku Eğitimi" kitabından faydalanılarak üretilmiştir.

1. Ağlatmadan uyku eğitimi ne zaman verilir?

Uyku eğitimi için hiçbir zaman geç değil. Bebekler ve çocuklar her zaman uyku eğitimi alabilirler. Geç bir dönemde de olsa çocuğuna uyku eğitimini doğru ve sağlıklı sınırlar oluşturmak için, tutarlı davranışlarla ve pozitif ebeveynlikle verebilirsin.

Tabii ki bunun ideal bir zamanı da yok değil. Bebeklerde uyku eğitimine başlamak için 4-6 aylık dönem en uygun zaman. Uyku gelişimin gıdası. Uykusunu iyi alan çocuk, vaktinde ve zinde uyanır, okuluna severek ve sorunsuz gider.

Yenidoğandan 2 yaşa kadar iyi bir kılavuz hazırladık: Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

2. Bebeğim uykuya geçerken hareket ediyor, bu sorun mu?

uyumayan bebek

Hayır, bebeğin bu tür hareketleri uykuya geçerken kendini sakinleştirmek için yapar. Bu durum kundak döneminden sonra, alıştıkça uykusunu açmaz ve sorun yaratmaz.

Yalnızca bebeğin fazla hareket ettiği için uykuya dalmak üzereyken beşik kenarlarına çarparak uyanabilir. Böyle durumlarda onun sağa sola çarpmasını engellemek için kollarını tutma. Bedenini sağa sola çarpacak ama sonunda uykusuna geri dönecek.

Konforlu bir alan sağlaman da önemli tabii: İdeal Bebek Yatağı Nasıl Seçilir?

3. Uyku eğitimini yalnız mı vermeliyim?

Tansu Oskay, ağlatmadan uyku eğitimini kendin vermen gerektiğini söylüyor. İlk aşamada anneanne, baba veya bakıcıdan destek almadan, süreci bebeğinle deneyimlemen gerekiyor.

Acemi veya kaygılı hissediyorsan bile, ağlatmadan uyku eğitimi, kendine güvenini toplaman için iyi bir fırsat.

Pedagog Tansu Oskay'dan Ağlatmadan Uyku Eğitimi İpuçları İçin Tıkla!

4. Bebekler uyku arkadaşlarına ve diğer uygun geçiş nesnelerine ne zaman ve nasıl alışırlar?

Bebeğine 6. ayından sonra bir uyku arkadaşı, oyuncak ya da yatağındaki bir objeyi geçiş nesnesi olarak seçebilirsin. Senden bağımsız bir uyuma şekline geçtikçe bu alışma süreci kısalır.

Burada miniğin için pek sevimli dostlar var: Bebeğin İçin 11 Sevimli Uyku Arkadaşı

5. Bebekler pusette sallanabilirler mi?

Bebeğini ilk aylar geçtiği halde sallayarak uyutman doğru değil. Onu ayakta sallayıp, sallamayı durduğun anda kendi kafasını sallamaya devam eder. Çünkü ancak bu şekilde kendini sakinleştirebilir.

Bebeklerin ev içinde pusette sallayarak uyutulmaması gerektiğini söylüyor Tansu Oskay. Eğer işin varsa ya da hava alma ihtiyacındaysan, dışarıda pusetle uyutmanda bir sorun yok. Bu bebeğinin uyku düzenini bozmaz. Çünkü yatağıyla puseti arasındaki farkı bilir.

6. Seyahate çıktığımızda bebeğimin uyku düzeni bozulur mu?

ağlatmadan uyku eğitimi

Eğer bebeğinle çıktığınız seyahatte onu ayrı yatakta yatırmaya devam eder ve uyku saatini değiştirmemeye özen gösterirsen düzen bozulmaz. Kısa hatırlatmalarla ve tutarlılıklarla evinize geldiğinizde aynı şekilde uyumaya devam eder.

Seyahat uzunsa, gittiğiniz yerde saat farkı varsa ve aynı yatakta yattıysanız, döndüğünüzde yeniden uyku eğitimi vermen gerekebilir.

Sakin bir seyahat için: Bebeğinle Uçak Yolculuğuna Çıkmadan Önce Oku!

7. Bebeğim iki yaşına geldi ama yatırdıktan sonra uyumasını bekliyorum. Bu bir sorun mu?

Bebeğin iki yaşına gelene kadar, odasında kalıp uyumasını beklemende herhangi bir sakınca yok. Eğer bebeğinin birlikte olmanıza ihtiyacı varsa, odayı terk etmek konusunda acele etme.

Bazı bebekler uyumak üzereyken annelerinin odadan çıkmasına tepki göstermiyorlar. Ancak bazı bebeklerin yalnız kalmak için zamana ihtiyacı olabiliyor. Tansu Oskay, 0-2 yaş döneminde bebeği odada yalnız kalmaya zorlamamak gerektiğini söylüyor.

2 yaşından sonra, çocuğuna uyku saati kitabını okuyup “Sen uyu ben çıkıyorum, ihtiyacın olduğunda beni çağırırsın.” diyerek ve ona kendini güvende hissettirerek odadan çıkabilirsin. Tansu Okay, küçük adımlarla ilerletilen limit koyma prensibinin bu tarz durumlarda işe yarayacağını belirtiyor.

Bu da uyku saati kitaplarına minik bir katkı: Bebeğin Bu Kitaplarla Uykuya Dalsın: Uyku Öncesinde Okuyabileceğin 10 Bebek Kitabı Önerisi!

Uyku danışmanı Melis Keşan, minik kuşun ne zaman kendi odasına geçmesi gerektiğini anlatıyor.

8. Çocuğum anaokuluna başladı. Uyku düzenini nasıl sağlarım?

bebeğim hiç uyumuyor

İki ya da üç yaşından büyük çocuklarda uyku eğitimi doğru limit koyma prensibine dayanıyor. Eğer çocuğun uyumamak için türlü yollarla direniş gösteriyorsa, anne-baba olarak pozitif ebeveynlik yaklaşımıyla uyku saatinde tavizsiz davranmanız, kararlı ve tatlı bir tutarlılık göstermeniz gerekiyor.

“Akşamları 18:00’den sonra teknolojik bağlantıları kesmek, ekran başından uzaklaşmak da çok önemli.” diyor Tansu Oskay. Çocukların 2 yaşına gelene kadar ekransız bir hayat yaşamaları gerekiyor. Sonrasında da kısa bir süreliğine, izin verdiğin ölçüde kullanmalı. Bu tarz teknolojik aletler, stres düzeyini artırmakla beraber uyku kalitesini de düşürüyor.

Bir diğer husus çalışan ebeveynler... Bu durum ister istemez çocukların uyku saatine yansıyor. Ne yapmalısın, neye dikkat etmelisin anlattık: Çalışan Anne ve Babaların Dikkatine: Çalışan Ebeveynlerin Bebeklerin Uyku Düzenine Etkisi!

9. Yapmamam gereken her şeyi yaptım. Şimdi ne yapacağım?

Pek çok eğitimli ailenin evinde bile salona kurulan hamaklar, ertesi gün işe gideceği halde sabaha kadar battaniye sallayan anne-babalar, “Ben hiç torunumu sallayamayacak mıyım?” diyerek bebeğin kendiliğinden uyumasına müsaade etmemiş anneanne ve babaanneler duyduğunu söylüyor Tansu Oskay.

Eğer senin için de böyle bir durum söz konusuysa, artık geri dönemeyeceğini düşünmeyi bırakıp en kısa zamanda ağlatmadan uyku eğitimine başlaman gerekiyor.

10. Uyku eğitimi verdim diyelim. Bebeğimi artık hiç mi yanımda yatıramayacağım?

bebegim hic uyumuyor

Ağlatmadan uyku eğitimi verenlerin annelik duygularının kabardığı, “Ben hiç bebeğime sarılıp uyuyamayacak mıyım bu hayatta!” diye isyan ettiği günler olabilir. Tabii sonucunda da dayanamayıp bebeğini yanına yatırdın. Bebeğin aynı şeyi ertesi gün tekrar istedi ve sen yine yatırdın. Ama sonra “Yandı, gitti uyku eğitimi!” diye telaşa kapıldın. Böyle durumlarda paniğe kapılmamanı söylüyor Tansu Oskay.

Burada dikkat etmen gereken tek şey, üç gün üst üste aynı şeyi yapmama kuralı. Çünkü bu artık bir hata değil; seçim oluyor, aksi taktirde uyku eğitimi düzeni saat gibi işlemeye devam ediyor. Ancak bebeğini çeşitli bahanelerle en az üç gün yanına alırsan, uyku eğitiminin bozulma riski en yükseğe çıkıyor.

Ve dev hizmet! Bebeğini mayıştıracak süper ninnileri kaçırma.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: