Slime nedir?
Slaym ya da sılaym olarak da telaffuz edilen “slime”, çocukların oynamaktan ziyade yapım sürecinden çok zevk aldığı bir çeşit oyun hamuru.
Peki slime ne demek? Yarı yapışkan yarı akışkan bir yapısı olan slime’ın Türkçe karşılığı, balçık. İstenildiği gibi gerilip, katlanabilmesi ve tekrar eski haline sokulabilmesi nedeniyle çocuklar slime’a bayılıyor. Üstelik slime yapımı kolay bir oyuncak!
Renk renk ve yumuşacık çeşitleriyle onu da es geçmeyelim: Oyun Hamuru
Slime nasıl yapılır?
Slime yapılışı aslında malzemelerin çeşitliliğine göre farklılık gösteriyor. İlk kez piyasaya çıkan, orijinal slime’ın içerisinde boraks ve tutkal var. Bir de buna alternatif olarak tutkalsız ve borakssız slime yapımı var. Bu türün içerisinde orijinal slime malzemelerinin yerine şampuan, tıraş köpüğü ve sıvı sabun gibi alternatif şeyler kullanılıyor.
Slime malzemeleri neler?
Evde yapabilmek için ihtiyaç duyulan en kolay slime malzemeleri listesinde şunlar var:
- 1 bardak sıcak su,
- 1 bardak oda sıcaklığında su,
- ½ çay kaşığı boraks,
- ½ bardak tutkal,
- Sim,
- İstediğin renkte gıda boyası,
- Geniş kap.
Evde slime yapımı
Slime yapımı boraxlı (boraks) da olabilir borakssız da. Orijinal slime neden yapılıyor, dersen malzemeler bu şekilde. Alternatifler çoğaltılabilir, aşağıda farklı slime tariflerine de yer verdik.
Slime malzemelerini herhangi bir kırtasiye ya da marketten kolaylıkla bulabilirsin. Gelelim tutkallı ve borakslı slime yapımına:
- Oda sıcaklığındaki 1 bardak suyun içerisine ½ çay kaşığı boraks koy. Boraks tam çözülene kadar karıştır.
- 1 bardak sıcak su ile ½ su bardağı tutkalı geniş kabın içerisinde karıştır.
- Hazırladığın tutkallı suya istediğin miktarda sim ve gıda boyası ekle. Ancak gıda boyasını fazla kaçırmamaya dikkat et. Yoğun bir madde olduğu için istediğin rengi tam olarak elde edemeyebilirsin. Çay kaşığının ucuyla azar azar ekleyebilirsin.
- Hazırladığın karışıma borakslı suyu yavaş yavaş ekle. Slime yapımında en dikkat etmen gereken şey, kıvam. Kıvamın iyi olması için borakslı suyu eklerken karıştırmayı ihmal etme.
- Karıştırdıkça slime’ın kıvamının oturduğunu göreceksin. Eğer fazla sıvı olursa borakslı su ilave edebilir, katı olursa da sıcak su ekleyebilirsin. İşte simli slime'ın hazır!
Minik elleri çalıştırmaya devam: Çocuğunun El Becerilerini Geliştirmek İçin Yapabileceğin 8 Şey
Tutkalsız borakssız slime yapımı
Boraks kimyasal özellikler gösteren ama doğada kendiliğinden bulunan doğal bir mineral. Ancak çocuğun için borakssız ve tutkalsız slime yapımını da öğrenmek isteyebilirsin. Bunun için alternatif malzemelerden faydalanman gerek. Bu tarifimizde sana şampuan ile slime yapımını anlattık.
Malzemeler:
- 1 bardak oyun jeli,
- ½ bardak şampuan,
- ½ bardak ılık su,
- Sim,
- İstediğin renkte gıda boyası,
- Geniş kap.
Ve sıra geldi, borakssız slime nasıl yapılır? Sorusuna!
- ½ bardak suya, elindeki şampuanı ekleyip karıştır.
- Oyun jelini geniş kabın içerisine dök, üzerine gıda boyası ve sim ilave et. Miktarlarını kendi isteğine göre ayarlayabilirsin ama gıda boyasını fazla kaçırmamaya dikkat et. Tüm malzemeleri iyice karıştır.
- Şimdi kabın içerisindeki karışıma şampuanlı karışımı yavaş yavaş ilave et. Karıştırdıkça slime’ın kıvamının yoğunlaştığını göreceksin. Ara vermeden karıştırman kıvam açısından önemli.
Bu arada gıda boyası kullanmayıp şampuanın doğal renginden de faydalanabilirsin. Şampuan ne renk olursa slime’ın da o renk oluyor, seçimini buna göre yapabilirsin. Sana minik bir tüyo da verelim: Evde slime yapımının püf noktası, malzemeleri birbiriyle doğru sırayla buluşturup karıştırmaktan geçiyor!
Küçük afacan için katkıda bulunalım: Prof. Dr. Haluk Yavuzer’den İlk 6 Yılda 20 Oyuncak Önerisi
Borakssız tutkalsız pofuduk slime yapımı
Slime çeşitleri arasında belki de en sevileni, pofuduk olan! Olay tamamen kıvamda yani. Zaten slime’ı bu kadar sevdiren şey de bu değil mi? Gelelim pofuduk slime yapımında ihtiyacın olan malzemelere:
Mmalzemeler:
- 1 bardak sıcak su,
- ½ bardak tutkal,
- ½ bardak tıraş köpüğü,
- ½ badak köpüren duş jeli ya da sıvı sabun,
- 1 yemek kaşığından biraz fazla mısır nişastası,
- 1 tatlı kaşığı boraks,
- Gıda boyası (isteğe bağlı),
- Losyon ya da krem (isteğe bağlı),
- Geniş bir kap.
Nasıl yapacaksın?
- 1 bardak suyun içine boraks tozunu ekle, tamamen eriyene kadar karıştır. Borakslı suyunu bir köşeye ayır.
- Başka bir kap içerisine tutkalı dök, üzerine tıraş köpüğünü ekle. Köpüren duş jeli ya da sıvı sabunu da eklersen slime’ın daha da pofuduk olur. Ama bu adımı atlayabilirsin de.
- Tüm malzemeler iyice eriyene kadar karıştır. Lokuma benzer, koyu ve pofuduk bir karışımın olacak.
- Elindeki karışıma nişastayı ekle, iyice karıştır. Bu, slime’a koyu bir kıvam verecek. Ayırca slime ile oynadıktan sonra eski haline dönmesini de nişasta sağlıyor. Mısır nişastası kullanmazsan slime’ın kıvamı daha az yoğun olur ve şeklini çok fazla koruyamaz.
- Slime’a esneklik kazandırması için losyon ya da krem ekle. 2 kez sıkman yeterli.
- Gıda boyasını ekle ve hiçbir tortu kalmayıncaya kadar karıştır.
- Balçığa 3 tatlı kaşığı borakslı su karışımından ekle ve iyice karıştır. Slime istediğin kıvama gelene kadar 1 ila 3 tatlı kaşığı arasında borakslı su eklemeye devam et. Çok fazla kullanmamaya dikkat et, yoksa slime’ın katılaşarak kırılır.
- Tüm karışımı iyice yoğur, top haline geldiğinde kaptan çıkararak düz bir zemine koy. İyice karıştırmak için tekrar yoğur.
- Elindeki karışım hala çok yapışkan bir kıvamdaysa yaklaşık 1 tatlı kaşığı borakslı su ekleyebilirsin. Sonrasında dikkatlice yoğur. Daha esnek olması için de losyonla ovalayabilirsin.
- İstediğin esnekliğe ulaşmak için balçığa ortalama 15 kez losyon sık. Buna elindeki kıvama göre kendin karar verebilirsin.
Pofuduk slime tarifinin püf noktası, o pofuduk etkiyi vermek için balçığa eklemeden önce jeli karıştırmaktan geçiyor.
Sıvı sabun ile slime yapımı
Sıvı sabunla slime yapımının şampuanlı tariften hiçbir farkı yok, tüm malzemeler aynı. Yalnızca şampuan yerine aynı ölçüde sabun kullanman gerekiyor. Tıpkı şampuanda olduğu gibi sıvı sabunda da renk seçimin ne yönde olursa slime o rengi alıyor, ek olarak gıda boyası kullanabilirsin tabii. Karar senin.
Evdeki malzemelerle slime yapımı denemek istersen sana bir de sıvı sabunla yapılan alternatif bir slime tarifi verelim. Hatta en kolay slime yapımının bu tarifte gizli olduğunu söyleyebiliriz, çünkü malzemeler çok basit!
Malzemeler:
- Sıvı sabun (Ne büyüklükte bir slime istediğine bağlı olarak miktarına karar verebilirsin.),
- Tuz,
- Çubuk,
- Kap.
Gelelim yapımına:
- Kabın içerisine dilediğin kadar sıvı sabun koy ve çubuk yardımıyla köpürene kadar karıştır.
- Sabunun üzerine tuz ekle ve ara vermeden karıştırmaya devam et. Bir süre sonra slime, kıvamını bulmaya başlayacak. Ne kadar çok tuz eklersen slime o kadar katılaşır.
- Hazırladığın karışımı 1-2 saat kadar buzlukta beklet. Kolay slime yapımı işte bu kadar basit!
Sabunla slime yapımı için de minik bir tüyo: Kokunun güzelleşmesi için kokulu sıvı sabun kullanabilirsin.
Ufuklar genişlesin: Çocuğunun Hayal Gücünü Geliştirmek İçin Yapabileceğin 27 Şey
Tüm bu tariflerin yanı sıra bir de tek malzeme ile slime yapımı var. Bir kasenin içerisine bir miktar şampuan koy ve bir kaşık yardımıyla bu şampuanı iyice çırp. Mikrodalga fırında 20 saniyelik bir ısıtma işleminin ardından, 15 dk buzlukta beklet. İşin içine biraz kimya katınca evde slaym yapımı pek çok malzeme ile mümkün.
Peki bu slime’ı illa biz mi yapmak zorundayız, diyebilirsin. Slime’ı çocuklar için bu kadar eğlenceli ve vazgeçilmez kılan şey, yapım süreci aslında. Dilersen bunların hiçbiriyle ne sen ne de çocuğun uğraşmadan hazır slime da alabilirsin tabii ki. Tercihi miniğine bırakman en iyisi.
Slime nerede satılır, dersen de çeşitli oyuncak ve online internet mağazaları ile büyük marketlerde bulabilirsin.
Bu da ilgini çekebilir: Oyuncu Anne Şermin Yaşar'dan 6 Eğitici Oyun