Hızlı düşünme beceresi kazandıran: Evet-hayır oyunu
4 yaş çocuğa neler öğretilmeli diye soruyorsan hızlı düşünme becerisi diyebiliriz. 4 yaşa uygun olan oyunlardan evet-hayır, çocuklara hızlı düşünme becerileri kazandırabilmek için çok etkili. Bu oyunu çocuğunla karşılıklı oynayabilirsin. Çocuğunun, sorduğun soruların hiçbirine “evet” ya da “hayır” cevaplarını vermemesi gerekiyor, aksi takdirde oyunu kaybeder.
Arada küçük numaralarla onu şaşırtmaya çalışabilirsin. Örneğin çocuğuna soracağın, “4 yaşındasın değil mi?” gibi bir soru onu tuzağa düşürebilir.
4 yaş eğitici oyunlarından: Farkı bul
Görsel zeka ve dikkat gelişimini destekleyen bulmaca oyunlarından biri olan “farkı bul” ile çocuğunun eğlenceli dakikalar geçirmesini sağlayabilirsin. Bu oyundaki mantık, gazetelerdeki “7 farkı bul” oyunu ile aynı.
İlk alıştırmalara, aradaki farkları kolaylıkla tespit edebileceği görseller seçerek başlayabilirsin. Bunun için hazır oyun kartları tercih edebileceğin gibi, kendin de küçük basit çizimler yapabilirsin. Örneğin; yaprağı olan bir elma ve yapraksız bir elma çizmek gibi. 4 yaş eğitici oyunlar arasında adeta bir klasik. Analiz yapma yeteneğini acayip geliştiriyor.
Dışarıda eğlenmelik: Evde Sıkıntıdan Patlayan Çocuklar için 4 Yaş Etkinlikleri
Çocuklarda dikkat gelişimini destekleyen 4 yaş oyunlarından: Sana ne lazım?
Ufaklık şimdiden meslekleri tanımaya başlasa fena olmaz, değil mi? Eğlenceli 4 yaş oyunlarından “Sana ne lazım?”, çocuğun için evde oynanan oyunlar listene rahatlıkla ekleyebileceğin bir aktivite. Bakalım nasıl oynanıyormuş:
- Oyunu başlatan kişi bir meslek belirler ve ardından bir diğer oyuncuya “Sen öğretmensin, sana ne lazım?” diye sorar.
- Oyuncu buna cevap verdikten sonra, diğer oyuncuya “Başka ne lazım?” diye sorar.
- Her oyuncu için süre 2 dakikadır ve 2 dakikayı dolduramayıp cevaplarda tıkanan kişi kaybeder.
4 yaş dikkat geliştirme oyunlarından biri olan “Sana ne lazım?” oyunuyla çocuğunun konsantrasyonunun gelişimine büyük katkı sağlayabilirsin.
4 yaş için soru sorma becerisin geliştirme: Hayvan tutmaca
4 yaş etkinliklerine hız kesmeden devam ediyoruz. Gelelim minik yavrunun, sevimli hayvanları tanımasını sağlayacak eğitici oyunlardan bir diğerine. İlk olarak aklından bir hayvan belirle ve çocuğunun sana sorular sorarak bu hayvanı tahmin etmesini sağla. Örneğin, senin seçtiğin hayvan fil olsun. Çocuğunun yapması gereken “Kaç ayaklı?”, “Neyle beslenir?”, “Ne renktir?” gibi sorularla bu hayvanı tahmin etmeye çalışmak.
Oldukça basit olan bu ev oyunuyla çocuğun, hayvanları tanırken soru sorma becerisini de geliştirmiş olacak.
Hayal gücü ve el becerisi gelişsin: Oyun hamuru
4 yaş çocuk oyunları içinde, hayalperest dünyalara dalış yaptıracak bir seçenek varsa bunun yolu tabii ki hamur oyunlarından geçiyor! Oyun hamuru, çocuklarda her yaş grubunun sevdiği uğraşlardan biri ve okul öncesi oyun aktivitelerinin vazgeçilmez eğlencesi.
Çocukların el becerilerini geliştirmesinin yanı sıra, hamura şekil verirken ince kas gruplarının çalışmasını da sağlar. Ayrıca bu aktiviteyi daha eğitici bir hale getirmek istersen, çocuğuna oyun hamuruyla harfleri ve rakamları da öğretebilirsin.
Tamamen doğal gıda maddelerinden yapılan ve 4 yaş için eğitici oyunlar arasında en sevilenlerden olan Play Doh oyun hamuru, sana minik bir tavsiyemiz olsun. İnternetten 18-20 TL fiyat aralıklarında 4’lü set şeklinde satın alabilirsin.
Diğer oyun hamuru setleri ve çeşitleri de burada: Her Çocuğun Elini Bulaması Gereken Oyuncak: Oyun Hamuru
4 yaş zeka geliştirici oyunlardan: Sayı blokları oyunu
4 yaşındaki çocuklar; nesneleri ayırt edebilme ve karşılaştırma, geometrik şekilleri tanıma, problemleri çözmek için mantıksal akıl yürütme gibi durumlar için dili etkili bir biçimde kullanabilirler. Matematik kavramlarını öğrenme kapasiteleri de daha yüksektir ve 4 yaş matematik oyunları tüm bunların gelişiminde çok etkili.
Sayı blokları oyunuyla; çocuğunun el becerisinin gelişmesinin yanında, en basit seviyede toplama çıkarma işlemi, rakamları büyüklük ve küçüklük derecelerine göre sıralama ve dolayısıyla azlık-çokluk gibi kavramların muhakemesini yapma yetenekleri de gelişmiş olur.
Dahası da var: Çocuğunun Zihinsel Kapasitesini Geliştirecek Zeka Oyuncakları
Problemleri çözme becerisi için: Puzzle oyunu
Çocuklarda 2-3 yaş döneminden itibaren önerilen yapbozlara, “özgüven depolayıcı zeka oyunu” diyebiliriz. Birbirinden kopuk parçaları bir araya getirerek anlamlı bir bütün oluşturmaya çalışan çocuklarda, yapboz oyunu sayesinde problem çözme becerisi gelişiyor. 4 yaş yapboz oyunları, çocukların duygusal ve sosyal gelişimleri, el-göz koordinasyonunu geliştirme gibi durumlar açısından da oldukça etkili bir yöntem. Yani puzzle 4 yaş etkinlik oyunları içinde önemli bir yere sahip.
Refleks gelişimi ve hayal gücü için: Uzaktan kumandalı araba oyunları
“Uzaktan kumandalı arabalar, bir oyuncak olmaktan çok daha fazlası.” dersek, buna cevabın ne olur? 4 yaş erkek oyunlarının içinde belki de en gözde olanlar arabalı oyunlar. Çocuklarda el-göz koordinasyonu ve kontrolü, mekansal farkındalık gibi konularda çok etkili. Nasıl mı?
Uzaktan kumandalı arabayla oynayan çocuğuna, arabayı park etme direktifleri vererek onun yön duygusu bilinci kazanmasına ve refleks gelişimine katkıda bulunmuş olursun.
Arabayı senin istediğin yere park etmeye çalışırken çevresini tanıma ve gözlemleme imkanı bulur. Bu sayede oyun aracılığıyla parke ve halı desenlerini öğrenebilir, boşlukları keşfedebilir ve kendi kendine çıkarımlarda bulunabilir.
Al sana süper liste, eksikleri tamamla: Arabadan Daha Fazlası: Çeşit Çeşit Erkek Oyuncakları
4 yaş eğlenceli oyunlardan: Uçtu uçtu kuş uçtu
Çocukların dikkat becerilerini geliştiren 4 yaş eğlenceli oyunlardan “Uçtu uçtu kuş uçtu.”, mekan fark etmeksizin oynanabilecek bir oyun. Nasıl oynandığına gelirsek:
- Oyunu oynayacak kişiler halka şeklini alırlar. Yuvarlak bir masa etrafında da toplanılabilir.
- Ardından bir ebe seçilir ve bu kişi ortaya gelir. “Uçtu uçtu kuş uçtu.” diyerek parmağını havaya kaldırır. Oyunu oynayan tüm kişiler de ebenin uçan bir canlı ismi söylemesiyle parmaklarını havaya kaldırırlar.
- Ebe ardından, uçmayan başka bir şeyin adını söyleyerek oyuncuları şaşırtmaya çalışır. Örneğin; “Uçtu uçtu balık uçtu.” der ve parmağını havaya kaldırır. Fakat balık uçmayan bir canlı olduğu için parmağını havaya kaldıran oyuncular elenirler. Oyun bu şekilde devam eder.
İpuçlarını değerlendirme: Sıcak-soğuk
Sıra, çocuk oyunlarında sıcak dakikalara ev sahipliği yapan bir aktiviteye geldi. Evde oynanan oyunların en eğlencelilerinden sıcak-soğuk oyunu, hepimizin küçüklüğüne bir uğrayıp geçmiştir. Kalabalık çocuk gruplarıyla veya ailecek oynanacak oyunlardan biri olan bu keyifli etkinliğin kurallarından bahsedelim:
- İlk olarak ebe seçilen çocuğun gözleri kapatılır ve bir nesne veya oyuncak gizlenir.
- Gözleri açılan çocuk, etrafı bir güzel taradıktan sonra nesneyi bulmaya çalışır ve diğer kişiler, çocuğa gizlenen nesneye olan konumuna göre yönlendirme yapar. Nesneye uzaksa “soğuk”, yakınsa “sıcak” şeklinde.
- Gizlenen nesneyi bulan çocuk, ortamdan bir başka kişiyi ebe seçer ve oyun bu şekilde devam eder.
Okul öncesi eğlenceli oyunlardan biri olarak tercih edebileceğin bu etkinlik sayesinde çocuğunun sosyalleşme, ipuçlarını takip etme ve değerlendirme gibi becerileri gelişir. Zaten "Uçtu uçtu kuş uçtu" gibi çok eski bir oyun, kesin sen de çocukken oynamışsındır.
Meraklı annelere gelsin: A’dan Z’ye Eğitici Oyuncak Seçme Rehberi