Motor becerileri gelişir!
Yaşına göre tercih edeceğin Lego, puzzle, ahşap oyuncaklar, müzik aletleri ince motor becerilerini; hoplamalı, zıplamalı, koşmalı oyunlar ise kaba motor becerilerini geliştirir. Tüm bunlar da çocukların sağlıklı fiziksel gelişimi için çok önemlidir.
Bebeklerde Motor Gelişimi Nedir, Nasıl Geliştirilir?
Hayal gücünü geliştirir!
Hem evcilik gibi role play oyunları hem de oyuncak bebekler gibi bir aracının olduğu oyuncaklar aracılığı ile oynanan oyunlar, çocukların hayal gücünün gelişmesini sağlar. Bu oyunlar esnasında çocuğun büründüğü roller, onunla oynarken senin büründüğün rol, olaylara verdiği tepkiler, zihnini kullanarak ortaya yeni şeyler çıkarması gibi durumlar haya gücünü ciddi şekilde tetikler ve ufkunun genişlemesini sağlar.
Yapabileceklerin burada: Çocuğun Hayal Gücünü Geliştirmenin 27 Yolu
Bu arada oyuncak bebekler konusunda ön yargılı olma! Nöroloji profesörlerinin bile onayladığı faydaları görmek için yazımızı oku: Oyuncak Bebeklerle Oynamanın Faydaları: Nörobilimsel Kanıtlarla Birlikte!
Özgüven kazandırır!
Çocuğun aslında oyun oynarken becerilerini test eder ve uygulamaya geçirir. Bu yüzden hem seninle hem de diğer çocuklarla oynadığı oyunlarla nasıl iletişim kurabileceğini öğrenir. Sözle öğrenemeyeceği cüret, korkusuzluk, kendini açıklayabilme dürtüsü, yaratıcılık ve liderlik vasıflarını bu ikili oyunlarda pratik olarak öğrenebilir ve özgüvenli bir birey haline gelir. Bu sayede sosyal ortamda varlığını sürdürebilir ve diğer insanlarla yaşamayı öğrenir.
Çocuklarda Özgüven Eksikliğinin Belirtileri ve Çözüm Yolları
Dil gelişimini tetikler!
Çocuğunla oyun oynarken sürekli iletişim halinde olursun. Çeşitli komutlar verir, oyuncakların renkleri, işlevleri, sesleri hakkında sürekli bilgiler verirsin. Bu tekrarlar ve bilgilendirmeler çocuğunun kavramları anlamasına, ezberlemesine ve dil gelişiminin tetiklenmesine yardımcı olur.
Çocuklarda Dil Gelişimini Desteklemenin Yolları
Dikkat süresini uzatır!
Çocuğunun ilgisini çeken bir oyun ya da oyuncak, dikkatini artırmasına ve bu oyun ya da oyuncağı her ayrıntısıyla incelemesine olanak sağlar. Bu sayede çocuğun dikkat süresi uzar ve ilerleyen hayatında da özellikle okul başarısı üzerinde ciddi faydaları olur.
Arkadaşlık ilişkileri ve iş birliği duygusunu tetikler!
Özellikle grup halinde oynanan oyunlarda çocuklar, kendilerine yakın hissettikleri diğer çocuklarla paylaşım içerisine girerler, oyunun sonucuna varmak ya da başarılı tamamlamak için iş birliği yaparlar. Bu durum, ikili ilişkilerin gelişmesine yardımcı olur. Çocuğun ilerleyen dönemlerde arkadaşlık kurma konusunda daha başarılı olur.
Zihinsel gelişime katkı sağlar!
Hem zihin geliştirici oyuncaklar hem de oyunlar, çocuğunun ilerleyen hayattaki başarısı için önemli. Zihin geliştirici puzzle, zihin kartları, ahşap oyuncaklar ya da sözlü oyunlar; çocuğunun hafızasını, dikkat yeteneğini, görsel zekasını tetikler. Bu da çocuğun okul başarısı için güzel bir alt yapı oluşturur.