1. Radyo ve Demokrasi Müzesi
İzmir’in merkezinde, Basmane’de bulunan Radyo ve Demokrasi Müzesi, butik müzecilik anlayışının güzel örneklerinden biri olarak merak uyandırıyor. Radyonun tarihi anlatılırken, o dönem yaşanan olaylara ve bizzat dönemin yaşantısına da değinen müze, insanların haber alma özgürlüğünü sağlayan radyoyu anlatırken demokrasi kavramına da vurgu yapıyor.
Gittikçe küçülen teknolojik cihazların içine doğan çocukların kocaman radyolar karşısındaki şaşkınlığını görmek isteyen herkesin son derece keyif alacağı Radyo ve Demokrasi müzesi; yalnızca İzmir müzeleri içinde değil, radyo ve demokrasi kavramlarını bir araya getiren ilk müze olma özelliği taşıyor. Üstelik müze girişi ücretsiz!
2. Demiryolları Müzesi
Alsancak’ta bulunan Demiryolları Müzesi, Atatürk Caddesi’nde konumlanıyor. Alsancak Garı’nın Anadolu’daki ilk demir yollarının başlangıcı olması dolayısıyla da ayrı bir ilgiyi hak eden müzenin, üst katı da sanat galerisi olarak kullanılıyor.
1800’lü yılların başında, bir İngiliz tüccarının ticari deposu olarak inşa edilen müze binasının alt kattaki odalarında telgraf makinelerinden eski telefonlara, tabelalardan daktilolara, eski yemek takımlarına kadar pek çok nostaljik obje yer alıyor. TCDD eski memurlarının fotoğrafları ise, belli dönemi yansıtması açısından görülmeye değer, söyleyelim. Her yaş grubu için müze fiyatları ise, ücretsiz.
3. Smyrna Agora Antik Kenti
Çankaya’dan İkiçeşmelik’e çıkan yokuşun hemen başında bulunan Smyrna Agora Antik Kenti 1932 yılında başlayıp, kesintilerle günümüze kadar gelen süreçte ortaya çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği bir açık hava müzesi. Roma döneminden kalma antik kentin, M.S 2. yüz yıla denk düştüğü düşünülüyor. Bu müzenin çocuklara tarihe dair bilgi kazandırmasının yanı sıra binlerce yıl öncesinden kalan yapılarla buluşan çocukları heyecanlandırdığını da belirtelim.
08.00- 18.30 saatleri arasında gezilebilen Agora Antik Kenti, İzmir Arkeoloji Müzesi bünyesinde bulunuyor. Giriş fiyatı ise, 10 TL ve 18 yaş altı ücretsiz.
4. İnciraltı Deniz Müzesi
İnciraltı sahilinde bulunan İnciraltı Deniz Müzesi, TCG Ege Fırkateyni ve 'TCG Piri Reis Denizaltısı olarak iki bölümden oluşuyor. Her iki bölüm de görevliler tarafından detaylı bilgiler verilerek gezdiriliyor ve bu geziler esnasında, denizcilik terimleri, denizcilerin kıyafetlerinde kaç düğme olması gerektiği, düğme sayısının nedeni, rüzgâr adları ve yönleri gibi denizcilik kültürüne ait bilgiler veriliyor.
Müze ziyareti sonrası su altı ve su üstü gemiciliği hakkında fikir sahibi olan çocukların çevre ve doğa bilinci artırıyor. Sen de çocuklarını İnciraltı Deniz Müzesi ile bilinçlendirmenin keyfini yaşayabilirsin! İnciraltı Deniz Müzesi'nde, müze giriş fiyatları tam 7.5 TL iken, öğrencilere giriş ücretsiz.
5. Tabiat Tarihi Müzesi
Ege Üniversitesi kampüsünde bulunan Tabiat Tarihi Müzesi, 1973 yılında hizmete açılan oldukça köklü bir müze! Bu müzenin en dikkat çekici yanı ise, şüphesiz ki dev mamut fosili! Özellikle küçük çocukların içinde şaşkınlıkla karışık bir hayranlık uyandıran bu dev mamutun dışında; çeşitli kuşlara, sürüngenlere, yırtıcılara ve daha pek çok canlı türüne ait fosiller de bulunuyor.
Fen bilimlerine meraklı çocuklar için müze listesi yaparken üst sıralara koyulması gereken Tabiat Tarihi Müzesi, hafta sonları hariç her gün 9.00 -16.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Ancak, öğlen 11.30- 13.00 arası kapalı. Personeli ile ziyaretçilerine aydınlatıcı bilgiler de sunulan müzede, sembolik bir ücret alınıyor.
6. Hamza Rüstem Fotoğraf Evi
Karşıyaka’nın en güzel mahallerinden olan Yalı Mahallesi’nde bulunan Hamza Rüstem Fotoğraf Evi, 2011 yılından beri hizmet veriyor. İzmir’in simge fotoğrafçılarından Hamza Rüstem’in 100 yıllık bir geçmişe sahip kişisel koleksiyonundan oluşturulan bu özel müzede, neredeyse tarihi eser değerindeki fotoğraf makinelerinden, siyah beyaz fotoğraflara, film banyo aksesuarlarına kadar çeşitli fotoğraf malzemeleri sergileniyor.
Alışılagelmiş müzeler kadar büyük olmayan bu müzeye bir hafta sonunu ayırarak, sen de çocuğunla beraber zamanda kısa bir yolculuk yapabilirsin.
7. İzmir Oyun ve Oyuncak Müzesi
Varyant semtinde bulunan İzmir Oyun ve Oyuncak Müzesi, seramik sanatçısı Ümran Baradan’ın dünyanın farklı yerlerinden aldığı oyuncakları sergilemek istemesiyle 2004 yılında kurulmuş ve 2010 yılında Konak Belediyesi’nin müzeyi devralmasıyla bugünkü halini almış.
Alt katında 1800’lü yıllardan kalma tahta ve metal oyuncakların yanı sıra, ilk gerçek saçlı bebek, Mickey fare ya da Laterna Magica gibi pek çok eserin sergilendiği müzenin üst katı ise çeşitli sergi ve etkinliklere ayrılıyor.
Bu anlamda, İzmir'de gezilecek müzeler arasında yer alan müzeyi, Pazar ve Pazartesi günleri hariç, 09.00- 17.00 saatleri arasında gezilebiliyor. 4 TL olan giriş ücreti öğrenciler için ise, 2 TL!
8. Bilim Müzesi
Büyük küçük herkesin ilgisini çeken Bilim Müzesi, Karşıyaka Mavişehir’de hizmet veriyor. Mart 2009’dan bu yana faaliyet gösteren müze, çocukları bilimle tanıştırıyor. 60 adet öğrenme istasyonu ve 100’e yakın deney düzeneğinin yanı sıra, yaklaşık 15 adet interaktif kioskların bulunduğu müze, sabah ya da öğleden sonra düzenlenen gruplarla gezilebiliyor ve bu gruplar en fazla 24 kişi oluyor. Müze turları, 45 dakika ile 1 saat arasında değişiyor.
Bilim Müzesi pazar günü hariç her gün, 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Tüm bu güzel özelliklerinin yanı sıra, izmir'de bulunan müzeler arasında ücretsiz olması ile dikkat çekiyor.
9. Kağıt ve Kitap Müzesi
Bornova, Gençlik Caddesi’nde bulunan Kağıt ve Kitap Müzesi, kâğıt ve kitap düşkünlerini harika bir mimaride ağırlıyor. Eski bir Levanten köşküne kurulan müze, medeniyetin vazgeçilmez buluşu olan kağıdın 2000 yıllık macerasına tanıklık ediyor. Tarihsel olarak kağıt üretiminden başlayarak, bu konuda merak ettiğin sorulara yanıtlar veren kağıt bölümü alt katta olan müzenin, üst kısmı ise kitaplara ayrılmış durumda. Kağıt ve Kitap müzesi, her gün gördükleri kitaplarla ve defterle ilgili bilgiler içerdiği için çocukların ilgisini çekiyor.
İçeriği ile Türkiye’deki müzeler arasında bu alanda bir ilk olma özelliği taşıyan Kağıt ve Kitap Müzesi; pazar ve pazartesi hariç, 9.00 -17.00 saatleri arasında gezilebiliyor
10. Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi
Çankaya’nın merkezi Şair Eşref Bulvarı’ında yer alan Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, İzmir kentinin tarihini görsel olarak yeniden yorumluyor. Çocuklara kentlilik bilinci ve kent kültürü aşılaması açısından mutlaka gidilmesi gereken müzede, İzmir’in tarihini anlatan tablolar, eski otobüs maketleri, şehrin eski planları gibi pek çok detay yer alıyor.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, bir yandan da kütüphane ve sergi salonu olarak kullanıldığı için, müze gezmek isteyenlerin dışında okuma meraklıları ve sanatseverler tarafından da ziyaret ediliyor. Pazar hariç her gün 08.30- 17.30 saatlerinde açık olan müzenin girişi ise ücretsiz.