Çocukla kaliteli zaman geçirmek ne demek?
Çocuğun anne babası ile kaliteli zaman geçirmesi demek; birlikte geçirilen her saniyenin dolu dolu olması, birlikte eğlenmek ve çocuğun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimine destek olmak anlamına gelir. Yani vakit geçirmek ayrı nitelikli vakit geçirmek ise apayrı şeylerdir.
Bu yüzden de; anne baba olarak gerek iş hayatı gerekse de ev hayatı ne kadar yoğun olursa olsun çocuğuna vakit ayırmayı ihmal etmemelisin. Çünkü çocuğuna ayırdığın her dakika, onun dünyayı deneyimlemesine ve anlamasına yardımcı olur. Bu sebeple;
- Çocuğunla geçirdiğin zamanları kaliteli ve verimli kullanmaya çalışmalı,
- Çocuğunun gelişimi için onunla bol bol sohbet etmeli ve oyunlar oynamalısın. Birlikte öğrenip birlikte eğlenmek önemli!
Kaliteli zaman geçirmek çocuğa ne sağlıyor?
İnsan zihninin öğrenmeye en yatkın olduğu dönem 48. aya kadar olan dönemdir, bu yüzden çocuğa 48. aya kadar planlı gelişim sağlamaya özen göstermelisin. Henüz bebeklik zamanlarında planlı gelişim sağlanan bir çocuk gelecekte daha nitelikli eğitim alıyor, öğrenim hayatında fark yaratıyor!
Çocuk gelişimi üzerine yapılan araştırmalar, okul öncesi dönemde anne-baba ile geçirilen zamanın ve bu zaman dilimindeki kaliteli etkileşimin; çocuğun beyin ve duygusal gelişimi üzerinde olumlu etkilerini ortaya koyuyor. Anne baba veya bakım veren yetişkin ile birlikte zaman geçirmek çocuğun;
- Merkezi sinir sisteminin gelişmesini destekler.
- Benlik algısını güçlendirir.
- Yetişkin ile güvenli bir bağ kurmasına yardımcı olur.
- Sana ve kendine olan güvenini geliştirir.
Bu hataları yapma: Annelerin Çocuklarıyla İletişim Kurarken Yaptığı 7 Hata
Peki çocukla kaliteli zaman nasıl geçirilir, işte senin için önerilerimiz!
1. 10 kaplan gücünde 1 dakika!
Çocuğunun gözlerinin içine bakarak onu gerçekten dikkatle dinlediğin tek bir dakika, onu dinlermiş gibi yaptığın 10 dakikadan çok daha kıymetli. Çocukla birlikte kaliteli zaman geçirmek demek, bedenen ve ruhen orada olmak demektir.
Çocuğunla geçirdiğin bir saatin elli dakikasında elindeki cep telefonuyla ilgileniyorsan, çocuğunla değil telefonunla kaliteli zaman geçirmiş olursun. Üzücü kısmı ise, çocuğunun bunun farkında olması. Bu nedenle çocuğunla geçirdiğin kısıtlı süre içinde TV'yi kapat ve cep telefonunu ulaşamayacağın bir yere kaldır!
2. Birlikte eğlenebileceğiniz aktiviteler bulun!
Anne- baba olarak sıkıldığın hiçbir aktiviteyi yaparken gerçekten kaliteli zaman geçirmiş olmazsın. Ebeveynin ve çocuğun karşılıklı duygu alışverişinde bulunması, keyif alma hali, aynı şeyle ilgilenmesi, keşfetmekten alınan mutluluk, çocuğun zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimine destek olur. O yüzden sadece çocuğunun değil, senin de keyifli vakit geçirmen önemli, unutma.
Çocuğuna bunları mutlaka izlet: En İyi 16 Animasyon Filmi
3. Öğrenmeyi günlük yaşantı içinde destekleyin!
Çocuğunun, hayatındaki önemli kişilerle yakın bir ilişki halinde dış dünyayı deneyimlemesine olanak sağlamayı ve günlük yaşantısında öğrenmesini desteklemeyi sağlayan eğitim araçlarından faydalanman işe yarayacaktır. Bu eğitim araçları;
- Aktivite kitapları,
- Aktivite destekleyici materyaller,
- Çocuklar için özel hazırlanmış müzikler gibi pek çok gelişim materyali içerebilir.
- Kısacası kaliteli zaman geçirmek için çok farklı ev dışı etkinlikler araştırmana gerek yok. Belirttiğimiz araçlar sayesinde evde kaliteli zaman geçirmek de mümkün olur.
4. Çocuğun yaşına uygun aktiviteleri seçin!
Çocuğun, ilgisini çekmeyen ve gerek fiziksel gerekse de zihinsel gelişiminin yeterli olmadığı aktiviteleri yapmaktan hoşlanmayacaktır.
Bebeğinin ay ay gelişimi bile farklılıklar gösterir. 9 aylık bir bebekle 12 aylık bebeğin ilgileri, keşfettikleri, yapabildikleri farklı olur. Bu sebeple, bebeğin gelişim süreçlerini takip ederek bebekle kaliteli zaman geçirmek için yapılabilecekleri öğrenmen önemlidir. Uzman pedagog ve psikologların hazırladığı aylık aktivite kitleri sana önemli oranda yardım edecektir.
5. Yaptığın işlere onu da dahil et!
Yemek yaparken, kırılan bir şeyi onarırken veya eve yeni bir eşya alınacakken çocuğundan yardım istiyor musun? Çocuğunu bu tarz minik işlere dahil ederek birlikte geçirdiğiniz kaliteli zaman içerisinde ona yeni bir şey öğretip küçük yaştan sorumluluk kazandırabilirsin.
Çocuklar genellikle bu tarz şeyleri çok eğlenceli bulur ve yetişkilerin yaptıkları işlere yardım edince öz güvenleri yükselir.
Özgür Bolat anlattı: Çocuğa Sorumluluk Kazandırma Yolları
6. Birlikte kitap okuyun
Birlikte kitap okumak çocukla nitelikli zaman geçirmenin en etkili yollarından biri. Özellikle uyku öncesi bunun için iyi bir zaman olabilir. Kitap okurken çocuğuna kahraman hakkındaki düşüncelerini ve o benzer durumlarla karşılaşsaydı nasıl bir yol izlerdi, gibi konulardaki görüşlerini sorabilirsin.
Anlattık: Çocuk Kitapları Nasıl Olmalı?
7. Çalışmak bir ömür sürer, sarılmak bir dakika!
İşten eve geldiğinde kendini çok yorgun hissediyor olabilirsin. Ancak koltuğa uzanıp keyif yapmadan önce çocuğuna sarılıp onu öpmek ve ona gününün nasıl geçtiğini sorman çok vaktini almaz. Üstelik sarılmak fiziksel stresinizi de azaltır!
Dikkat dikkat: Babanın Çocukla İletişimi Nasıl Olmalı?
8. Çocuğunla onun sevdiği oyunları oyna!
Evde kaliteli zaman etkinliklerine onun sevdiği oyunları ekleyin. Bu, bir bilgisayar oyunu da olabilir, kutu oyunu da. Çocukla birlikte oyun oynamak aranızdaki iletişimi ve ilişkiyi güçlendirmenin en etkili yollarından biri. Çocuğunla oyun oynamak onun dünyasıyla ilgilendiğini ve ona değer verdiğini göstermek için harika bir seçenek olabilir.
9. En az bir öğün birlikte yemek yiyin!
Çocuğunla günün her öğününde yemek yemek zor olsa da sabah kahvaltılarını ya da akşam yemeği zamanını ailece birlikte geçirebilirsiniz. Hep bir arada yemek yiyip gün içinde olanları paylaşmak ve beraber gülüp eğlenebilmek zamanı verimli geçirmenin en keyifli yollarından biri.
Bunları biliyor musun: Çocuklarda Sosyal Beceri Geliştiren 8 Yöntem
10. Onunla sohbet et!
Kaliteli zaman nasıl geçirilir, sorusuna son tavsiyemiz ise çocuğunla sohbet etmen yönünde. Çocuğunla 5-10 dakika sohbet etmen, ona nasıl olduğunu ve gününün nasıl geçtiğini sormak aranızdaki iletişimin ve bağın kuvvetlenmesi açısından büyük bir fark yaratır. Sohbet ederken çocuğuna kendini anlatabilir ve ona sorular sorabilirsin. Bu, paylaşımı her iki taraf için de daha gerçek kılar.
Araştırmalar da çocuğun 5 yaşına kadar ailesiyle olan diyaloğunun, başarısında ve zeka gelişiminde aile dışı faktörlerden çok daha önemli olduğunu gösteriyor.
Bu da ilgini çekebilir: Çekingen Çocuğu Sosyalleştirmenin Yolları