8 Soruda Dev Sünnet Rehberi

8 Soruda Dev Sünnet Rehberi

Sünnet; düğünü, kıyafeti, hediyeleri ile bizim toplumda önemli bir gelenek. Fakat işin sağlık boyutu, tüm bunlardan çok daha önemli.

Pipi başını örten deri parçasının alınması olan sünnetin faydaları neler, yaptırılması gerçekten gerekli mi, farklı uzmanların görüşleriyle merak ettiğin her şeyi bu yazıda bir araya getirdik.

1- Sünnet yaşı kaç olmalı? Sünnet ne zaman yaptırılmalı?

Bu konuda uzmanlar farklı görüşte.

  • Prof. Dr. Salih Somuncu, sünnet için en ideal yaşların 6-15 ay, 2-4 yaş ve 7-10 yaşlar arası olduğunu söylüyor.
  • Op. Dr. Timuçin Ünal, 0-3 yaşlarında ya da çocuk 7 yaşını geçtikten sonra sünnet yapılmasını uygun buluyor. 2-6 yaş arasında, özellikle 4-5 yaşlarında sünnet yapılmaması gerektiğini söyleyen Ünal, bu yaşlarda yapılacak sünnetin çocuklarda psikolojik hasara neden olabileceğini savunuyor. Doğumdan sonraki ilk 20 gün de sünnet için uygun dönem doktora göre.

Mutlaka oku: Yenidoğan Bebek Sünneti Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

  • Uzman Psikolog Özge Özkan, yapılan araştırmalar sonucunda sünnetin 7 yaş öncesinde ve doğumdan önceki ilk 3 yılda yapılması gerektiğini belirtiyor. Özellikle soyut düşünme yeteneğinin henüz gelişmediği ve okul arkadaşı etkileşiminin başlamadığı dönemlerde sünnet yapılırsa, çocuğun travma yaşama ihtimalinin azalacağını vurguluyor.
  • Prof. Dr. Melih Bulut, ideal yaşı belirlerken çocuğa sünnet travması yaşatmamanın ilk kriter olduğunu savunuyor. Bu nedenle çişinin geldiğini söylemeye başlayan ve artık dikkatini pipisinde yoğunlaştırmayan 3-5 yaş aralığındaki çocukların sünnet için ideal dönemde olduğunu belirtiyor.

Süt çocukluğu döneminde tıbben gerekmedikçe sünneti önermiyor; çünkü süt çocukları hem idrarlarını kontrol edemiyorlar hem de anestetik ilaç ve uygulamalara karşı daha hassas oluyorlar. Bulut, yenidoğan döneminde de sünneti pek önermiyor; çünkü yenidoğan sünneti yapılırken teknik olarak pipi başına giden damar ve sinirlerin zarar görebileceğini, uzun yıllar pipi başında hassasiyet kaybı yaşanabileceğini söylüyor.

  • Op. Dr. Cem Kara ise yenidoğan sünnetinin erkek bebekleri enfeksiyondan koruduğunu, pipinin daha çabuk iyileştiğini, emzirmenin sünnet ağrısını hafiflettiğini ileri sürüyor.

2- Sünnetin yararları neler?

İdrar yolu enfeksiyonları riskini azaltıyor

1 yaşına kadar idrar yolu enfeksiyonu düşük olsa da araştırmalar, bu tür enfeksiyonların sünnet edilmemiş bebeklerde, sünnetli bebeklere göre 10 kat fazla görüldüğünü ortaya koymuş durumda.

Penis kanseri riskini azaltıyor

Çok ender görülen bu kanser, sünnetli erkeklerde daha az görülüyor.

Cinsellikle bulaşan enfeksiyonlarda riski kısmen azaltıyor

Bazı araştırmalar sünnetli erkeklerde HIV (AIDS) virüsü ve insan papilloma virüsü enfeksiyonları riskinin daha az olduğunu gösteriyor.

Penisle ilgili bazı sorunları önlüyor

Bazı sünnet edilmemiş erkeklerde sünnet derisi o kadar daralır ki fimozis denen geri çekilememe durumu ortaya çıkar. Bu sorunu ortadan kaldırmak için sünnete başvurmak gerekir. Ayrıca sünnet derisinin daralması penis başının iltihaplanmasına (balanitis) da neden olabilir.

Hijyen kolaylığı sağlıyor

Sünnet, penisi yıkamayı kolaylaştırıyor.

3- Sünneti hangi doktor yapar?

Uzmanlar sünnetin ciddi bir cerrahi operasyon olduğunu, bu nedenle çocuk cerrahları tarafından yapılması gerektiğini özellikle vurguluyorlar. Diplomasız kişilerin lokal anesteiz ile sünnet yapmasını eskilerde kalan yanlış bir yöntem olarak kabul etmek istiyoruz, teşekkürler.

4- Sünnet gerçekten gerekli mi?

Bazı aileler/toplumlar sağlık açısından kesin gerekli görmedikleri ya da inançları bu yönde olmadığından çocuklarına sünnet yaptırmıyor. Yakın zamana kadar birçok tıp grubu, sünnetin hiçbir tıbbi gerekçesi olmadığını savunuyordu. Fakat 1989’da Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), mevcut olan tüm verileri değerlendirerek sünnetin faydaları/avantajları olduğunu tespit etti.

Günümüzde ABD’deki erkek çocukların yarısından fazlası sünnetli. Bu oran 1980’lerin başlarındakilerden %80 daha fazla.

5- Sünnetin zorunlu olduğu durumlar neler?

  • Tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları,

  • Sünnet derisi darlığına (fimozis) bağlı rahat idrar yapamama durumu,

  • Anne karnında saptanan üriner sisteme ait bozukluklar,

  • Vezikoüreteral reflü (idrar yollarında meydana gelen reflü) durumlarında uzmanlar genellikle sünnet yapılması gerektiğine karar veriyor.

6- Sünnetle ilgili yaygın olarak yapılan hatalar neler?

Prof. Dr. Selçuk Yücel yanlış yapılan sünnet sonucu gömük penis sorunu yaşandığını, bu durumun çocuklukta fark edilmeyip ergenlikte ve yetişkinlikte ciddi problemlere yol açtığını belirtiyor.

Prof. Dr. Melih Bulut, birçok cerrahın artık lokal anestezi ile sünnet yapmadığını ancak bazı ailelerin maalesef çocuklarını uzman olmayan kişilere, enfeksiyona açık, uygun olmayan şartlarda sünnet ettirdiklerini söylüyor.

Ayrıca lokal anestezi ile yapılan sünnetlerde ağrı tamamen giderilemiyor. Yani çocuklarda yarattığı psikolojik travma daha fazla oluyor. Bu yöntemde çocukların nabız, doku oksijen düzeyi ve kalp atışları düzenli olarak izlenmediğinden lokal anestezi ilacının veya işlemin yan etkileri de çocuğun için çok tehlikeli olabilir, lütfen dikkat!

Bir diğer hata da sünnet düğününe ayrılan bütçenin operasyona ayrılan bütçeden epey fazla olması. Oysaki işin sağlık boyutu her şeyden daha önemli.

Önemli toplumsal hatalarımızdan bir diğeri de toplu sünnetler. Prof. Dr. Melih Bulut bu konuda şunları söylüyor:

Çocuğun sünneti için kardeşini beklemesi de yanlış. Mesela yaşı küçük olan çocuk daha az kaygı yaşayacağından kaygılı, ağlayan, psikolojik olarak dağılmış büyük çocuk ciddi anlamda özgüven kaybına uğrayabilir.

Başka bir sağlık sorunu nedeniyle ameliyathaneye alınan çocuğun o arada sünnet olması da doğru değil. Çünkü sünnet, bireyin tüm cinsel yaşamanı etkileyen, tek başına özenle uygulanması gereken bir cerrahi müdahale.

7- Sünnet korkusu için neler yapılabilir?

Uzun bir sohbet sonrasında sünnetle pipisinin üstündeki derinin alınacağını, böylece pipi başının ortaya çıkacağını anlatarak çocuğuna önceden bilgi verebilirsin. Oğlunun sünneti yapacak doktora ısınması da işleri kolaylaştırır. Sünnet olacağı gün hastanede olabilecek son noktaya kadar çocuğuna eşik et.

8- Sünnet sonrası bakım nasıl olmalı?

Yaklaşık 1 hafta içinde kendiliğinden toparlanacak ama bazen şişme ve ağrı durumları görülebiliyor.

Burada tüm detayları ile yapman gerekenleri anlattık: Bebeklerde Sünnet Sonrası Bakım Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Kaynaklar:

Modern Bebek Bakımı-Erhan Ateş

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler-Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff, Sandee E. Hathaway

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: