Savant Sendromu Nedir? Savant Sendromu Olan Ünlüler

Savant Sendromu Nedir? Savant Sendromu Olan Ünlüler

Otizm ile ilişkili olan Savant Sendromu, ilginç özelliklere sahip bir nörogelişimsel bozukluktur. Bakalım Savant Sendromu ne demek, belirtileri neler ve gelişimi nasıl ilerliyor?

Savant Sendromu nedir?

Savant Sendromu, bazı zihinsel engelleri olan bireylerin bu engellere tezat olarak bazı konularda aşırı yetenekli olmaları durumudur. Fransızca “bilge” kelimesi olan savoir’den adını alan Savant Sendromu, birçok vakada otizm ile ciddi şekilde bağlantılı olsa da merkezi sinir sistemi bozuklukları ve gelişimsel yetersizlikleri olan bireylerde de görülebiliyor.

Savant Sendromu, doğumsal olarak ortaya çıktığı gibi, ilerleyen yaşlarda da görülebiliyor. Sonradan gelişen bu versiyona Edinilmiş Savant ismi veriliyor.

Savant Sendromu belirtileri nelerdir?

Savant sendromu yaşayan bireylerin çok büyük bir çoğunluğu otizm spektrum bozukluğu yaşadığı için otizm belirtileri gösterecektir. Ancak “Savant sendromu nasıl anlaşılır?” konusunda en önemli belirti, normalin altında zeka sorunları olduğu teşhis edilen bireylerin belirli alanlarda üst düzey yetenek göstermeleridir.

Belirtilerinden Tedavisine Otizm Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Bu yetenekler çoğunlukla bir alanda sivrilir. Bu yetenekler çoğunlukla matematik, akıldan hızlı hesaplamalar, görsel sanatlar ya da müzik alanında görülebilir. Savant Sendromu özellikleri arasında örneğin büyük basamaklı sayılarla akıldan hızla ve doğru işlem yapabilirler, tarihleri çok doğru bir şekilde ezberleyip akılda tutabilirler. Birkaç dili çok kısa sürede öğrenebilir, birden fazla müzik aletini çok iyi bir şekilde kullanabilirler. Bir mesafesinin uzunluğunu ölçü olmadan hesaplayabilir ya da 2 Kasım 1990 tarihi hangi güne denk geliyor, hemen cevap verebilirler.

Bunu da okumalısın: Otizmin Tedavisinde Sanatın ve Terapinin Gücü

otizm savant sendromu

Savant Sendromu kimlerde görülür?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Savant hastalığı, çoğunlukla otizmli bireylerde ve bazı zihinsel-gelişimsel bozuklukları olan bireylerde görülebiliyor. Otizmli vakalara “otistik savant” ismi veriliyor.

Merak edersen: En Sık Görülen Metabolik (Doğumsal) Hastalıklar

Savant sendromu nedenleri nelerdir?

Savant Sendromu’nun otizm dışındaki nedeni kesin olarak bilinmiyor ancak bir gen veya genlerdeki değişiklikten kaynaklandığı fikri son günlerde daha çok kabul görüyor. Edinilmiş Savant ise bebeklik, çocukluk ya da erişkinlikte meydana gelen merkezi sinir sistemi veya kafa travması sonrasında görülebiliyor.

Savant Sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Kafa travması, sinir sistemi bozuklukları gibi altta yatan durumların yarattığı sorunlar haricinde Savant Sendromu’nun tek başına herhangi bir zararı yoktur ve tedavi edilmesine de gerek yoktur. Hatta bu durum bir avantaja dönüştürülebilir ve bireyin özel yeteneklerinin üzerine giderek bu durumdan faydalanmaları sağlanabilir. Doğru yöntemlerle, doğru eğitimle ve yönlendirmelerle bireyin yeteneklerini sosyal olarak ve mesleki anlamda faydaya çevirmesi sağlanabilir.

Savant Sendromu olan ünlüler kimler?

  • Buğra Çankır: Türk, “Muhteşem Kulak” olarak isimlendirilen müzik dehası.
  • Tony DeBlois: Amerikalı, müzisyen.
  • Henriett Seth-F.: Macar, şair, yazar ve sanatçı.
  • Daniel Tammet: İngiliz, yazar.
  • Matt Savage: Amerikalı, Jazz müzik dâhisi.
  • Kim Peek: Amerikalı, Megasavant, olağanüstü hafızaya sahip.
  • Alonzo Clemons: Amerikalı, heykeltraş.
Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Tohum Otizm Vakfı web sitesi

"Savant Sendromu: Klinik ve Nöropsikolojik Özellikleri", İbrahim Durukan, Tümer Türkbay

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.