Reye Sendromu Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Reye Sendromu Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Çok tanınmayan ama oldukça tehlikeli, sinsi ve aslında yaygın bir hastalık olan Reye sendromu hakkında tüm bilinmesi gerekenleri bu yazıda anlattık.

Reye sendromu nedir?

Küçük ve ergenlik dönemindeki çocuklarda sıklıkla görülen bir hastalık olan Reye sendromu, genellikle suçiçeği ve grip gibi viral enfeksiyonların ardından görülüyor. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra karaciğerde yağ birikmesine ve beyinde baskı olmasına neden oluyor, ciddi tahribatlar yaratabiliyor.

Bu sendrom menenjit, beyin iltihabı, zehirlenme gibi birçok hastalıkla karıştırılabiliyor. Bu yüzden detaylı muayene yaptırmakta fayda var.

Bu hastalık toplum tarafından çok tanınmıyor ama her yıl 1 milyon çocuğun Reye sendromuna yakalandığı belirlenmiş.

Reye sendromu neden olur?

Bu hastalığın neden olduğu sorun tam olarak belirlenememiş. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi viral yolla bulaşan hastalıkların ardından görülüyor. Ancak araştırmaların ortaya çıkardığı ilginç bir bulgu var. Bu hastalıklardan sonra Reye sendromuna yakalanan çocukların %90’ı aspirin ve parasetamol içeren ilaçlar kullanmış. Yani Reye sendromu ve aspirin arasında ciddi bir ilişki var.

Bunlar dışında çevre kirliliği ile havaya yayılan zararlı maddelerin ve genetik yatkınlığın da Reye sendromuna neden olduğu düşünülüyor.

Reye sendromu belirtileri nelerdir?

Soğuk algınlığı, grip, suçiçeği, kızamıkçık gibi hastalıkları takip eden;

  • Mide bulantısı ve aşırı kusma,
  • Bilinç bulanıklığı ve kaybı,
  • Yorgunluk,
  • Hızlı nefes alma,
  • Sinirlilik hali,
  • Görme bozukluğu,
  • Ateş,
  • Kas zayıflığı,
  • Konuşma bozukluğu,
  • İlgisiz bir ruh hali gibi durumlar, Reye sendromu belirtileri olabilir. Bu gibi belirtiler görüldüğünde muhakkak doktora başvurulmalıdır.

Reye sendromunda erken teşhis, birçok hastalıkta olduğu gibi önemli. Belirtiler başladığında tedavi uygulanarak hastalığın beyine ve karaciğere tahribat vermesi önlenir. Ancak tedavi için ne kadar geç kalınırsa beyin hasarı ve bazı fiziksel engel durumları ortaya çıkabilir.

Reye sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Reye sendromunun kendine özel bir tedavisi yok. Ancak görülen belirtiler hafifletilerek tedavi yapılabiliyor ve çocuk sağlığına kavuşabiliyor. Eğer çocuk yoğun ateşli ve kusuyor ise yoğun bakımda tedavi edilebiliyor.

Belirtilerin azalması için yapılan tedavide çocuğun muhakkak gözlem altında olması gerekiyor. Vücuttaki sıvı miktarının arttırılması ve elektrolit dengesinin korunması da tedavide önem taşıyan konulardan birisi.

Reye sendromu karaciğeri etkilediği için kan testi yapılarak yağlanma olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Ayrıca hastalığın beyinde ödem yapıp yapmadığını tespit etmek için tomografiye de başvurulması gerekiyor.

Sonuç olarak eğer çocuğun viral yolla bulaşan bir hastalığa yakalanırsa, ona doktordan onay almadığın hiçbir ilacı, aspirini vermemelisin. Çocuğuna iyilik yaptığını zannederken ona büyük zararlar verebilirsin. Bu yüzden kafana göre ilaç kullanmamalı ve doktoruna başvurmalısın.

Kaynaklar:

Yaşamın İlk İki Yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları-Prof. Dr. Gülbin Gökçay

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: