Öpücük hastalığı nedir?
Enfeksiyöz mononükleoz ya da glandüler ateş olarak da adlandırılan öpücük hastalığı; gribe benzer şekilde başlayan, halk arasında öpücük virüsü denilen “ebstein barr (ebv)” isimli virüsten kaynaklanan bir rahatsızlıktır.
Kızamıkçığa benzer döküntüler oluşturan öpücük hastalığı, bebek ve çocuklarda görülmekle birlikte çoğunlukla genç erişkinleri etkiler. Öpüşme ile bulaşan hastalıklardan biridir.
Öpücük hastalığı belirtileri nelerdir?
Öpücük hastalığının ilk belirtileri sıradan bir üst solunum yolu enfeksiyonuna benzer. Başlıca semptomlar;
- Halsizlik,
- Boğaz ağrısı,
- Ateş,
- Boyun ve koltuk altındaki lenf bezlerinde şişme,
- Dalakta büyüme,
- Nadiren karaciğerde büyüme,
- Bademcik üzerinde beyaz renkte iltihap,
- Yüz ve dudaklarda ödem,
- Vücutta döküntüdür.
Döküntülü bir başka virüs hastalığı: El Ayak Ağız Hastalığı
Öpüşme hastalığı tanısı nasıl koyulur?
- Öpücük hastalığının bulguları, Beta mikrobuna bağlı boğaz enfeksiyonuyla karışabilir. Hastalığın teşhisini doğru koyabilmek için boğaz kültürü alınması gerekir.
- Nadir de olsa hastalık; sarılık, eklem iltihabı, kansızlık, hepatit, menenjit, dalak yırtılması, böbrek ve kalp yetmezliği gibi ciddi tablolar oluşturabilir.
- Öpüşme hastalığında en kesin tanı, kan tahlillerinde bu virüse karşı oluşan antikorların ölçülmesiyle koyulur. Eğer glandüler ateş pozitifse, çocuğun evde dinlenmesi gerekir.
Öpücük hastalığı tanısı koyulan çocukların en az 15 gün okuldan uzak tutulması gerekir. Çocuklarda öpücük hastalığı dalak şişmesine neden olabildiğinden, her şey normale dönene kadar çocuğun spor faaliyetlerinden uzak kalması gerekir.
Neden olur, nasıl geçer: 5 Soruda Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu
Öpüşme hastalığı nasıl bulaşır?
- Öpücük hastalığı geçirenlerin ağız ve boğaz salgılarında çoğalan virüs, diğer insanlara öpüşme yoluyla geçebilir. Bu nedenle öpücük hastalığı geçirenlere karşı dikkatli olunması gerekir.
- Bulaşma, kan ve kan ürünleri yoluyla da olabilir.
- Nadiren de olsa hastalığı geçiren kişinin tükürüğünün yer aldığı çatal, kaşık ve bardak gibi nesnelerden bulaşabilir.
- Bebeklerde öpücük hastalığı çoğunlukla yetişkinler tarafından sık sık öpülmekten kaynaklanır. Bunun öpüşme yoluyla bulaşan hastalıklardan biri olduğunu unutmayarak ekstra dikkat etmelisin.
Öpücük hastalığı tedavisi nasıl yapılır?
Öpücük hastalığı nasıl geçer, diye merak edebilirsin. Hastalık, virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi etki göstermez. Öpücük hastalığının bitkisel tedavisi de yoktur. Bu süreçte ateş düşürücü ilaçlar kullanılır ve yatak istirahati tavsiye edilir.
Öpücük hastalığı tedavisinde nelere dikkat etmelisin?
- Doktorun izin vermedikçe çocuğunu okula göndermemelisin.
- Eğer çocuğun yatakta kalmak istediğini söylerse izin verebilirsin. Yatakta kalmak istemezse en azından ateşi geçene kadar evde kalmasını sağlamalısın.
- Ateşli durumlarda bol sıvı almasına yardımcı olmalısın.
Öpücük hastalığı ne kadar sürer?
Öpücük hastalığı geçirenlerin yüksek ateşi 7-8 gün kadar devam edebilir. Hastalık genellikle bir ayda kendiliğinden geçer.
Öpücük hastalığı tekrarlar mı?
İlk ataktan sonra hastalık iki yıl içinde yeniden ortaya çıkabilir. Dolayısıyla aynı belirtilerin yaşanması durumunda dikkatli olmalı ve doktora gitmeyi ihmal etmemelisin.
Bu da ilgini çekebilir: İmpetigo Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?