Güvercin göğsü (pectus carinatum) nedir?
Göğüs duvarının dışa doğru çıkıntı yapması durumu olarak adlandırılan güvercin göğsü, doğuştan oluşan ve ilerleyen yıllarda daha da belirgin hale gelen bir sorun. Bu problem bazen doğumun ardından fark edilemez, çocuk büyüdükçe yaklaşık 11-15 yaşlarında ortaya çıkabilir.
“Güvercin göğsü neden olur?” sorusunun cevabı çok net değildir. Uzmanların ortak görüşü;
- Genetik nedenlerin,
- Bağ doku gelişimindeki anormalliklerin,
- Kaburga kıkırdaklarının hacminin iman tahtası üzerinde değişikliğe neden olduğu.
Pectus carinatum, sık görülen bir hastalık değildir. Genel görülme sıklığı 10.000 kişide 6’dır. Ayrıca erkek çocuklarda daha sık görülür.
Bunlar da önemli: Çocuklarda Endokrin Hastalıkları Nelerdir?
Güvercin göğsü hastalığının neden olduğu sorunlar nelerdir?
Sanıldığının aksine güvercin göğsü, doğrudan akciğer ya da kalple ilgili ciddi sorunlara neden olmaz. Güvercin göğsü zararları olarak söyleyebileceğimiz en önemli fiziksel sorunlar;
- Nefes darlığı,
- Eforda azalma,
- Çıkıntılı bölgenin yanlışlıkla darbe alması nedeniyle oluşan duyarlılıktır.
Bunun dışında çocuğun psikolojik olarak etkilenmesi de mümkündür. Göğsündeki çıkıntı yüzünden kendini beğenemeyebilir, sosyal ilişkilerinde sorunlar yaşayabilir.
Güvercin göğsü nadiren;
- Kalp ritim problemi,
- Akciğer gelişiminin zayıflaması,
- Zatürre,
- Skolyoz,
- Marfan Sendromu,
- Morquio Sendromu,
- Hiperlordoz (belde içe doğru eğrilik),
- Kamburluk gibi sorunlarla birlikte de görülebilir.
Güvercin göğsü tedavisi nasıl yapılır?
Pectus carinatum için ana tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Ama önce bir doktor tarafından şikayetlerin ve hastalığın gidişatının izlenmesi gerekir. Bu durumu yaşayanlar en çok “Güvercin göğsü ameliyatsız tedavi ile düzelir mi?” diye merak ediyor. Şunu söyleyelim, eğer göğüs duvarı çıkıntısı çok şiddetli değilse ve çocuğun hayatını engellemiyorsa ameliyat seçeneği değerlendirilmez.
Eğer durum çocukluktan fark edilmişse güvercin göğsü korse tedavisi ile ilerleme durdurulabilir. Bu korse büyümenin gerçekleştiği yıllarda göğüs kemiklerinin daha fazla çıkıntı yapmasını engelleyebilir. Korse kullanımı konusunda en doğru bilgiyi doktorundan almanı tavsiye ederiz.
Güvercin göğsü ameliyatı ise ileri vakalarda tercih edilir. Nuss (kapalı) ve ravich (açık) olmak üzere iki farklı yöntemi vardır. Ravich yönteminde göğüs açılarak, şekil bozukluğu olan kemik ve kıkırdakların şekli düzeltilir. Nuss yönteminde ise mevcut eğrilik ya da bozukluk, bir destek çubuğu ile düzeltilir. İkisi de oldukça başarılı ameliyat yöntemleridir.
Kunduracı göğsü (pectus excavatum) nedir?
Güvercin göğsüne göre daha sık rastlanan bir bozukluk olan kunduracı göğsü, göğüs kafesinin içeri doğru çökük olmasına verilen isimdir. Yine erkeklerde daha fazla görülen bu sorunun yaşanma sıklığı, 400’de 1’dir.
“Kunduracı göğsü neden olur?” sorusunun cevabı da aslında güvercin göğsündeki gibidir. Bu sorunun da tam olarak neden kaynaklandığı net şekilde bilinmiyor. Ama bu duruma;
- Genetik nedenler,
- Kaburga kıkırdaklarının fazla büyüyerek iman tahtasını içeri çekmesi,
- Kaburganın düzensiz büyümesi neden olabilir.
Kunduracı göğsü hastalığının neden olduğu sorunlar nelerdir?
Pectus excavatum, çocukluk çağında ciddi bir probleme neden olmaz. Ancak yaş ilerledikçe efor sarf edildikçe;
- Kalp çarpıntısı,
- Ritim bozukluğu,
- Kaburgada ve sol memede ağrı,
- Kalpte üfürüm gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
“Kunduracı göğsü zararları nelerdir?” diye soracak olursan, iç organlarına ciddi bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. İçeri doğru giren iman tahtası, bazen sağ kalp karıncığının üzerine baskı yaparak çukurlaşmasına neden olabilir. Ama göğüs kafesindeki çökme düzeltilince bu çukurlaşma da ortadan kalkar.
Kunduracı göğsü aynı zamanda;
- Marfan sendromu,
- Skolyoz,
- Fallot tetralojisi (bir kalp hastalığı),
- Down sendromu,
- Kamburluk,
- Mitral kapakçıkta sarkma gibi sorunlarla birlikte görülebilir.
Kunduracı göğsü tedavisi nasıl yapılır?
Kunduracı göğsüne sahip çocuklar, özellikle ergenlik dönemlerinde ciddi psikolojik sıkıntılar yaşarlar. Kötü göründüklerini düşünerek bol kıyafetler giyerler, omuzları öne düşük ve kambur şekilde otururlar. Spor yapmaktan kaçınırlar, ayrıca sosyal ilişkileri de çok başarısızdır. Karşı cinsle konuşmak, tanışmak, birlikte olmak ve evlenmek onlar için ciddi bir sorundur.
Her anne bilmeli: Çocuk Psikolojisi Hakkında 7 Çarpıcı Gerçek
Kunduracı göğsünün şiddeti eğer çok yüksek değilse herhangi bir müdahale yapılmaz. Ancak çöküntü şiddetliyse ve cerrahi müdahale tercih edilir.
Kunduracı göğsü ameliyatı için ideal yaş aralığı 9-13 yaşları arasıdır. Bu evrede göğüs kemikleri gelişim halinde olduğu için ilerleme engellenebilir ve düzeltme işlemi daha kolay yapılabilir. Ama bu aralık dışında her yaşta da ameliyat olmak mümkündür.
Pectus excavatum ameliyatı, güvercin göğsünde olduğu gibi ravitch (açık) ve nuss (kapalı) olmak üzere iki yöntem ile yapılır. Açık yöntemle yapılan ameliyatlarda göğse büyük bir kesik açılır ve buradan iman tahtasının arkasını desteklemesi için bir bar yerleştirilir. Ancak bu ameliyatta iyileşme süresi uzundur ve sorunun tekrarlama riski vardır.
Nuss yönteminde ise ameliyat kesiği yoktur, işlem kameralar aracılığı ile yapılır. İman tahtasının arkasına yerleştirilen bir metal çubuk ile göğüs kemiğinin dışarı çıkması sağlanır. Sorunun iyileşme oranına göre bu metal çubuk 2-3 yıl kalabilir ve iyileşme tam sağlandığında vücuttan çıkarılır. Bu ameliyatın ardından günlük hayata dönme süresi çok daha kısadır.