Escherichia Coli Nedir? Nasıl Korunulur?

Escherichia Coli Nedir? Nasıl Korunulur?

Genellikle yaz aylarında sık rastlanılan ve tam adı Escherichia Coli olan E. Coli, kana karışarak ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bu yazımızda E. Coli nedir, nelerden bulaşır ve Escherichia Coli özellikleri bakımından nasıl bir bakteridir, bilmen gereken tüm detaylara değindik.

Escherichia Coli nedir?

E. Coli nedir?

Tam adı Escherichia Coli olan ve bir diğer adıyla “koli basili” olarak bilinen E. Coli, insan ve hayvan bağırsaklarında bulunan bir bakteri. Çevre ya da besin yoluyla kana karışabilen bu bakteri özellikle çocuklarda ishal, solunum yolu problemleri, idrar yolu enfeksiyonları ve kan enfeksiyonları gibi pek çok hastalığa yol açabiliyor.

Escherichia Coli özellikleri nelerdir?

Escherichia Coli özellikleri şöyle;

  • Bu bakteri çubuk şeklinde, boyutları 1-2 µm (mikrometre) uzunluğunda ve 0.1-0.5 µm çapında.
  • Gram-negatif bir bakteri olduğu için pastörizasyon ya da kaynatma ile ölüyor.
  • Memeli hayvanların bağırsaklarında büyümeye adapte olduğu için en iyi vücut sıcaklığında çoğalıyor.

Escherichia Coli belirtileri nelerdir?

e. coli belirtileri

Koli basili mikrobu vücuda alındıktan 3-4 gün sonra hastalık kendini gösterebiliyor. Genellikle etkisi 5 ila 7 gün arasında süren E. Coli bakterisinin yol açtığı belirtiler şöyle:

  • Kusma,
  • Dışkıda kan,
  • Mide krampları,
  • İshal,
  • Ateş.

Anlattık: Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

E. Coli nasıl bulaşır?

Escherichia Coli bakterisinin bulaşmasının pek çok yolu var. Bu nedenle bu faktörlere dikkat etmek bu bakteriye karşı savaşta çok önemli. Bunlar neler, birlikte bakalım.

Kirli gıdalar

E. Coli bakterisi sığır ve koyun eti da dahil olmak üzere çeşitli etlerde bulunabiliyor. Kesim sırasında da hayvanların mide ve bağırsaklarından etlere bulaşabiliyor. Hayvan çiftliklerinden gelen mikroplu su tarlalara erişerek tarım ürünlerine bulaşabiliyor. Bu nedenle yeşil yapraklı sebzeler özellikle E. Coli riski taşıyor.

Yiyecekleri saklama ve pişirme şekli de önemli. Kırmızı et, çiğ süt ve taze süt ürünlerini iyice pişirerek tüketmeli; yeşil yapraklı sebzeleri ise bol suda yıkamalısın. Etlerin içinde kırmızılık kalmamasına dikkat etmelisin.

Kirli su

Koli basili bakterisi doğru bir şekilde arıtılmamış suların içilmesiyle kolaylıkla bulaşabiliyor. Ayrıca yaz aylarında sıkça kullanılan yüzme havuzları da E. Coli rastlanan yerlerden.

Hijyen koşullarına uymamak

Ellerini iyi yıkamamış kişilerden E. Coli enfeksiyonu bulaşabiliyor. Kişisel hijyenin ve ev hijyeninin yeterli olmadığı durumlarda özellikle de tuvaletlerde E. Coli bulaşma riski yüksek.

İshal

İshal, E. Coli bakterisinin bulaşmasına yol açan bir diğer faktör. Bu nedenle tuvalet hijyeni bu bakteriye karşı savaşta çok önemli.

Koli basili kimler için riskli?

  • Bebekler, küçük çocuklar ve yaşlılar koli basili için risk grubunda. E. Coli bakterisi bu gruplardaki bireyleri daha ağır etkileyebiliyor.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan, kronik hastalıkları olan ya da bağışıklığı saran tedaviler gören kişiler de risk altında.
  • Yenidoğan bebekler de koli basilide risk altındalar. E. Coli doğum sırasında annenin genital kanalından yenidoğana geçebiliyor. Bu durumda doğumun uygun şartlarda olması önemli.

Bunlar çok önemli: Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapmalı?

E. Coli tedavisi nasıl yapılır?

Escherichia Coli tedavisi

Her ne kadar yaygın görülen bir sağlık sorunu olsa da E. Coli enfeksiyonu antibiyotikle tedavi edilmiyor. Tedavi sırasında yapılması gereken şey; bol bol dinlenmek, vücudun susuz kalmasını ve halsiz düşmesini engellemek için sık sık sıvı tüketmek.

Vücudun toksinlerden arınmasını zorlaştırdığı için Escherichia Coli tedavisinde ishal ilacı kullanılması tavsiye edilmiyor. Bu dönemde pirinç, patates ve az yağlı besinlerle hafif bir diyet uygulamak iyileşme sürecini hızlandırıyor.

E. Coli tedavi edilmezse ne olur?

E. Coli hastalığı tedavi edilmediğinde organ yetmezliğine ve buna bağlı olarak yaşam kaybına yol açabiliyor. Özellikle Enterohemorajik Escherichia Coli (EHEC) denilen ve Shiga toksin üreten tür kanlı ishale neden olarak kansızlık ve ağır böbrek yetmezliğine neden olabiliyor.

Escherichia Coli enfeksiyonundan korunma yolları nelerdir?

  • El hijyenine dikkat etmek ve sık sık elleri yıkamak,
  • Yemek hazırlarken hijyen kurallarına dikkat etmek,
  • Temiz su içmek,
  • İyi pişmiş et, pastörize süt ve süt ürünleri ve iyi yıkanmış sebze tüketmeye özen göstermek (E. Coli bakterisi gıdaların 70°C ve üzerindeki sıcaklıkta pişmesiyle yok edilebiliyor.),
  • Havuza girmeden önce ve sonra duş almak,
  • Havuzda su yutmamaya dikkat etmek,
  • Temiz tuvaletler kullanmaya çalışmak, giriş ve çıkışlarda sabunla elleri iyice yıkamak.

Bu da ilgini çekebilir: 5 Soruda Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma