1. Suçiçeği nedir?
Su çiçeği çocukların en sık geçirdiği ateşli ve döküntülü viral enfeksiyonlar arasında yer alan bulaşıcı bir hastalıktır. Kuluçka süresi 17 ila 21 gün arasındadır ve genellikle hafif seyreder.
Çiçek hastalığı ve suçiçeği aynı mıdır, onu da söyleyelim. Bu iki hastalığa yol açan virüsler aynı değiller, dolayısıyla ikisi rahatsızlık da birbirinden farklıdır.
2 Su çiçeği neden olur?
Su çiçeği virüsünün adı varicella-zosterdir. Su çiçeğine yol açan bu viirüs aynı zamanda zona hastalığına da sebep olur. Çocukluğunda suçiçeği geçirenler, yetişkinlikte de zonaya yakalanabilirler.
3. Bebeklerde su çiçeği belirtileri
Çocuklarda su çiçeği hastalığı belirtileri döküntüden 1-2 gün önce kendini şöyle gösterir:
- Yüksek ateş,
- İştah azalması,
- Baş ağrısı,
- Huzursuzluk
- Halsizlik gözlenebilir.
Peki çocuğun su çiçeği olduğunu nasıl anlarız? Suçiçeği başlangıcında döküntü, öncelikle saç derisi ve gövdede görülür. 3-4 gün içerisinde kollara ve bacaklara yayılır. Vücudun büyük bir kısmını kaplayan bu döküntüler; ağız, anüs, vajina ve kulaklara bile yayılabilir.
Hastalık esnasında ortalama 250-500 adet, içi su dolu kabarcık gelişir. Bunlar 3-4 gün boyunca sürekli oluşur ve hızla kabuklu, ufak kabartılara dönüşür.
Bu bilgiye çok ihtiyacın olacak: Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?
4. Su çiçeği kaç yaşında çıkar?
Bebeklerde su çiçeği ne zaman çıkar, söyleyelim. Yenidoğan ya da 3 aylık bebeklerde suçiçeği görülme ihtimali epey düşüktür. Suçiçeği hastalığı sıklıkla 6-10 yaş arasında görülür. Çocukların çoğu, 10 yaşından önce hastalığı geçirirler.
Anneler birbirine sordu: Bebeğiniz Ne Zaman Su Çiçeği Çıkardı?
5. Suçiçeği nasıl bulaşır?
Suçiçeği, hastalığı geçiren kişiyle;
- Direkt temas,
- Aynı oda havasını soluma ya da hastanın deri döküntüsüyle temas sonucunda bulaşır.
Döküntüden 1-2 gün önce ve 6 gün sonraki dönemler, hastalığın başkalarına da bulaşma riski yüksek olan zamanlardır. Yara kabukları dökülene kadar çocuğun hastalığı bulaşıcı durumdadır.
Bir kez suçiçeği olan kişi, hastalığa bağışıklık kazanır. Bu nedenle yetişkinlerde suçiçeği görülme ihtimali, hastalığın geçirilip geçirilmemesine bağlıdır.
Daha önce hastalığı geçirmemiş kişiler suçiçeği virüsü ile karşılaşırlarsa %80-90 olasılıkla hastalanırlar, ancak döküntü en erken 10-21 gün sonra gelişir. Bunun dışında istinai durumlar olabilse de suçiçeği, hastalığı geçirene bulaşmaz.
Tehlikeli bulaşıcı hastalıklara zırhını kuşan: Çocuklarda Kızamık Nasıl Olur, Nasıl Geçer?
6. Su çiçeği nasıl geçer?
Suçiçeğinin belirli bir tedavisi yoktur. Hastalık kendi seyrinde iyileşme gösterir. Çocuklarda su çiçeği hastalığı kaç günde geçer, dersen hastalığın virüse maruz kaldıktan 10 ila 21 gün sonra ortaya çıktığını ve yaklaşık 5 ila 10 gün sürdüğünü söyleyebiliriz. Çocuğunun bu süreci daha rahat geçirebilmesi için birtakım önlemler alabilirsin. Suçiçeği tedavisinde nelere dikkat etmelisin, bundan bahsedelim.
Suçiçeği sonrasında iz veya leke kalır mı, diye merak edebilirsin. Suçiçeğinin kendisinin yaptığı lezyonlardan sonra genelde iz kalmaz. Ancak hastalık sürecinde bakteriyel bir enfeksiyon olduysa ve derideki suçiçeği lezyonu daha da büyüdüyse içindeki iltihap oranı artabilir. Bu durum da suçiçeği izi kalmasına yol açar.
Tecrübeli anneler anlattı: Suçiçeğinin Yayılmaması İçin Ne Yapmalıyım?
7. Suçiçeği tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Ateş için genellikle parasetamol kullanılır. Reye sendromunu artırdığı için Aspirin ve ibuprofen gibi ilaçların kesinlikle kullanılmaması gerekir.
- Kanser, böbrek, kalp hastalığı veya egzama gibi rahatsızlıkları olanlar, suçiçeğini ağır geçirebilirler. Böyle durumlarda antivirütik olan asiklovir kullanabilirsin.
- Ayrıca çocuğunun kaşıntı yoğunluğu çoksa doktoruna başvurabilirsin. Bunun için sana kaşıntı giderici ilaçlar verecektir.
Hangi durumlarda suçiçeği geçiren çocuğa özel ilaçlar verilebilir? Eğer çocuğunun:
- Bağışıklık sisteminde sorun varsa,
- Kortizon tedavisi görmesi söz konusuysa,
- Ağır deri problemi varsa,
- Aspirin kullanması gerekiyorsa,
- Süregelen bir akciğer rahatsızlığı varsa,
- Yaşı 13’ten büyükse, suçiçeği virüsünün çoğalmasını engelleyen ilaçların, döküntüler başladıktan sonraki ilk 24 saat içinde kullanılması gerekiyor.
Bu da bir başka dert: El Ayak Ağız Hastalığı
8. Suçiçeği hangi durumlarda risklidir?
- Döküntüler iltihaplıysa,
- Ateş 4 günden uzun sürerse veya 39.5 C'yi geçerse,
- Altıncı günden sonra yeni döküntüler çıkıyorsa,
- Çocuğun genel sağlık durumu giderek bozuluyorsa doktorunla görüşmeyi ihmal etme. En kısa sürede miniğinin sağlığının ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerek.
Ateşli ve döküntülü hastalıklar bu kadarla sınırlı değil: Altıncı Hastalık (Roseola Infantum) Nedir, Nasıl Geçer?
9. Suçiçeği olan çocuk banyo yapabilir mi?
Su çiçeği geçiren bebek banyo yapabilir mi, sorusu annelerin en çok merak ettiği şeylerden biri. Suçiçeği hastalığı geçiren çocuğa banyo yaptırmamak gibi yanlış bir uygulama var. Kullanılan su temizse çocuğuna banyo yaptırmanda bir sakınca yok.
Tersine, deri iltihaplanmalarını önleyeceği için banyonun yararı var. İçerisinde bir avuç çözünmüş sofra tuzu bulunan temiz ve ılık suda banyo yapmak kaşıntıyı azaltıyor.
10. Suçiçeği aşısı olmak hastalığa yakalanmayı engeller mi?
Varicella virüsüne karşı koruma sağlayan suçiçeği aşısı, 1995 yılından beri uygulanıyor. Yalnızca suçiçeğine karşı değil; daha sonraki yıllarda zona hastalığına karşı da koruma sağlıyor. Uzmanlar suçiçeği aşısı olmanın, hastalığı geçirmekten daha güvenli olduğunu söylüyorlar. Fakat, eğer çocuğunun bağışıklık sisteminde zayıflık varsa aşıyı yaptırmadan önce doktorunla görüşmelisin.
Aşının ne kadar süre koruma sağladığına ve ek bir doza gerek olup olmadığına dair araştırmalar hala devam ediyor. Ancak günümüzde aşılı olan bir çocuğun, suçiçeğini çok daha hafif geçirdiğini söyleyebiliriz. Yalnızca, aşının yapıldığı yerlerde ağrı ve şişme nadir de olsa ateş görülebiliyor.
Son olarak su çiçeği aşısı bebeklere ne zaman yapılır, bunu da söyleyelim. Aşının ilk dozu 12 ila 15. aylar arasında, ikinci doz ise 4 ila 6 yaşında yapılıyor.
Deneyimli anneler anlattı: Suçiçeği Aşısı Yaptıran Var mı?