Ses kısıklığı nedir?
Seste meydana gelen anormal değişiklikler ses kısıklığı problemi olarak tanımlanıyor.
Çocuğun sesi neden kısılır?
Ses kısılmasının altında yatan pek çok faktör var. Ancak kısıklık temelde, gırtlak yapısındaki herhangi bir yapısal ya da fonksiyonel problemden kaynaklanıyor. Çocuklarda ses kısıklığı neden olur, tüm sebeplere bakalım:
- Çocuklarda ses kısıklığı nedenlerinin başında nodül, polip ve kist gibi ses tellerinin orta bölümünde görülen iyi huylu oluşumlar geliyor. Nodüller nasırımsı yapıda olurken, polipler içi sıvı dolu bir yapıda oluyorlar. Kistlerin yapısı ise deri tarafından sarmalanmış sıvı dolu keseler şeklinde.
- Gelişim çağındaki çocukların birçoğunda görülen ses kısıklığı genellikle sesin kötü kullanılması sonucunda ortaya çıkıyor. Bir odadan başka bir odaya seslenmek, oyun oynarken oyuncakların ses taklidini çok fazla ve sesli yapmak, bir spor aktivitesi sırasında aşırı konuşmak ve bağırmak çocuklarda ses kısıklığına neden olabiliyor.
- Gırtlak reflüsü çocuklarda ses kısıklığına yol açabiliyor. Eğer çocukta boğaz temizleme ve öksürme alışkanlığı normalden fazla ise gırtlak reflüsü ihtimalini düşünmek gerekiyor.
- Çocuklarda ses kısılması viral enfeksiyonlara bağlı olarak gelişebiliyor.
- Alerji, larenjit, akciğer hastalıkları, kusma, psikolojik faktörler, sigara ya da kimyasal gazlara fazla maruz kalmak da çocuklarda ses kısıklıklarına yol açabiliyor.
- Ergenlik çağındaki erkek çocuklarında da sesin yüksek perdeden kullanılması halinde mutasyonel falsetto olarak adlandırılan bir ses problemi gelişebiliyor. Akut ses kısılmaları gırtlaktaki bölgesel iltihaplanma (enflamasyon) sonucunda gelişirken, kronik ses kısıklığı fonksiyonel problemlere bağlı oluşuyor.
Oku: 5 Soruda Çocuklarda Boğaz Enfeksiyonu
Mutasyonel falsetto (puberfoni) nedir?
Mutasyonel falsetto, ergenlik döneminde görülen bir ses problemi.
Çocukluktan ergenliğe geçiş döneminde tüm vücutta olduğu gibi seste de değişiklikler ve olgunlaşmalar meydana geliyor. Ancak mutasyonel falsetto ergenlik döneminden sonra da organik bir nedene bağlı olmaksızın, ergenlik dönemine ait sesi kullanmada ısrar etme durumu olarak ortaya çıkıyor. Daha çok sesini yüksek perdeden kullanan erkek çocuklarında görülüyor.
Anlattık: Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapmalı?
Çocuklarda ses kısıklığına ne iyi gelir?
Sesi kısılan çocuğa ne yapılır, ses kısıklığına iyi gelen bitkiler hangileri, sana hazırlayabileceğin formüllerden bahsedelim:
- Bal, ses kısıklığına doğal çözüm sunan en iyi gıdalardan biri. Hem boğazı yumuşattığı hem de doğal antibiyotik etkisi gösterek vücudu mikroplardan koruduğu için ses kısıklığına birebir. Limonlu çayla birlikte hazırlanan karışımlarla daha da etkili oluyor.
- Zencefil, ses tellerine iyi gelen bitkilerden bir diğeri. Güçlü antioksidan özellikleri olduğu için çocuklarda ses kısılmasına yol açan viral hastalıkları ortadan kaldırmaya da yardımcı oluyor. İster toz ister taze haliyle kullanabilirsin.
- Çocuklarda ses kısıklığı ve öksürük için şifalı olan karışımlardan biri de siyah turp ve bal ikilisi. Eğer çocuğun, tadını beğenmediği için tüketmek istemezse kırmızı turpla da deneyebilirsin. Turpu rendeledikten sonra bir tülbentle suyunu sıkıp elde ettiğin suyla gargara yapmak da faydalı olabilir.
- Ekinezya, ses kısıklığına iyi gelen çaylardan. Etkisi güçlü bir bitki olduğu için çocuğuna günde 1-2 fincandan fazla içirmemelisin.
- Ses kısıklığına iyi gelen bitki çaylardan bir diğeri de papatya. Hem ses tellerinin sağlığını destekliyor hem de burada meydana gelen deformasyonlara iyi geliyor.
- Ses kısıklığı zeytinyağı ile de hafifletilebilen bir rahatsızlık. Yangı azaltıcı özelliği sayesinde ses kısılmasına sebep olan iltihabın sökülmesine yardımcı oluyor.
İhtiyacın olursa:Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Çocuklarda ses kısıklığı hangi durumda ciddiye alınmalı?
Öncelikle ses kısıklığı kaç günde geçer, bunu söyleyelim. Normal şartlarda ses kısıklığının maksimum 1 hafta içerisinde iyileşmesi bekleniyor. Geçmeyen ses kısıklığının 1 haftadan sonra ciddiye alınması gerekiyor. Eğer bu sorun 1 haftadan uzun sürdüyse vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurmalısın.
Çocuklarda ses kısıklığının tedavisi nasıldır?
Çocuklarda ses kısıklığı tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım söz konusu. Tedavi, kulak-burun-boğaz hekimi ile dil-konuşma terapistinin takım çalışmasıyla yapılıyor. KBB hekimi var olan patolojik olayı teşhisini, medikal tedavisini ve cerrahi müdahalesini üstleniyor. Ancak çocuklarda ses kısılmasının tedavisinde ses cerrahisinden çok ses terapisi tavsiye ediliyor. Ses terapisi de uzman bir dil ve konuşma terapisti tarafından yapılıyor.
Ses terapisinde, ses telleri nemli tutularak ve tahriş edici maddelerden uzaklaştırılarak çeşitli egzersizler yapılıyor. Nefes koordinasyonu yardımıyla ses üretimi ve ses tellerinin sağlığı için gerekli uygun perde, yükseklik ve kalite sağlanmaya çalışılıyor. Bu sayede ses tellerine hasar vermeden, travmalara karşı güçlendirme yapılıyor.
Öğren: Çocuklarda Dil ve Konuşma Terapisi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey