Bebeklerin saçı neden dökülür?
- Olgun saçlar gelmeden önce bebeklerin saçları dökülür. Dolayısıyla bebeklerin neredeyse hepsi saçlarının bir kısmını ya da tamamını kaybederler. Bu nedenle ilk 6 ay bebeğinin saçının dökülmesi seni endişelendirmesin.
- Hep aynı pozisyonunda yatmak veya kafayı yatağa sürtmek bebeğin saç dökülmesine yol açabilir. Bu nedenle bebeğini daha fazla hareket etmeye ve oturmaya yönlendirmelisin. Böylece saç kaybı kendiliğinden düzelir.
- 4 aylık bebeklerde saç dökülmesi genellikle kendini kafanın arkasında belli eder. Bu da saçların farklı zamanlarda ve hızlarda büyümesinden kaynaklanır.
- Bebeklerde saç dökülmesinin bir diğer nedeni, alopesi. Bu, saçın anormal bir şekilde dökülmesi durumudur. Çok nadir de olsa bebekler alopesik olarak da doğabilirler.
- Konak saç döker mi sorusuna da yanıt verelim. Konak problemi de bebeklerde saç dökülmesine yol açabilir. Ancak endişelenme, konağın tedavisiyle birlikte dökülen saçların yerini yenileri alacaktır.
Detaylar burada: Bebeklerde Konak Neden Olur, Nasıl Temizlenir?
Yenidoğan bebeklerde saç dökülmesi normal mi?
Hormon seviyesindeki düşüşler nedeniyle yenidoğan bebeklerin saçları doğumdan sonraki 3-4 hafta içinde dökülür. Bu, gayet normal bir durum. Ancak bu saçların yerine yenileri çıkar ve önceki saçlardan daha belirgin olurlar.
Bebeklerde saç dökülmesi ne kadar sürer?
Yukarıda da söylediğimiz gibi bebeklerde saç dökülmesi ilk 6 ay boyunca devam edebilir. Bu, normal bir durum. Ancak saç dökülmesi 6. aydan sonra da devam ederse mutlaka bir uzmanla iletişime geçmelisin.
Her şey yolunda mı, kontrol et: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör
Bebeklerde saç dökülmesine ne iyi gelir?
- Bebeklerin saçı nasıl gürleşir ve uzar, bakalım. Aloe veranın içindeki jeli suyla birleştirerek bebeğine duş sonrası için bir karışım hazırlayabilirsin. Banyodan sonra bebeğinin saçlarını bu karışımla yıkamak, saçlarının gürleşmesine ve uzamasına yardımcı olur.
- Bilimsel bir kanıtı olmasa da sana annelerin tecrübelerine dayanarak işe yaradığını iddia ettikleri başka bir yöntemden bahsedelim. Miniğine banyo yaptırdıktan sonra saç derisine badem yağıyla yavaşça masaj yapabilirsin.
Miniğin için en iyi şampuan seçeneklerine göz at: Piyasadaki 10 Bebek Şampuanını Senin İçin İnceledik!
Çocuklarda saç dökülmesi ne zaman sakıncalı?
Günde 100 tele kadar saç dökülmesi normal karşılanır, hatta saçın yıkandığı günlerde bu miktar daha fazla olabilir. Dökülen saç tellerinin her birinin yerini yenisi alır.
Fakat çocuğun saçları birdenbire avuç avuç dökülmeye başlarsa ve kafasının belli bölümlerinde kellik meydana gelirse onu mutlaka bir uzmana göstermelisin.
Çocuklarda saç dökülmesi nedenleri neler?
Çocuklarda saç dökülmesi genellikle yetişkinlerinkine benzer nedenlerden kaynaklanır. 5 yaşından küçük çocuklarda bile bazen yüksek derecede ani saç dökülmesi meydana gelebilir. Çocuklarda saç dökülmesi sebeplerinin altında yatan birçok faktör olabilir. Bunlar;
- Saçkıran (alopesi areata),
- Mantar enfeksiyonu,
- Tiroit,
- Genetik faktörler,
- Alopesi aerata (İnsanın kendi saçına gösterdiği bir alerjik reaksiyondur, küçük çocuklarda nadir görülür.),
- Stres (Küçük çocuklarda pek rastlanmaz.),
- Kafa vurma gibi alışkanlıklar,
- Saçı bükmek veya çekmek,
- Traksiyonel alopesi (Saçı tokalarla çok sıkı toplamak ya da tararken çekiştirmek),
- Yeterli beslenememe,
Çoçuklarda saç dökülmesi hangi vitamin eksikliğinden olur sorusuna da cevap verelim. Direkt bir vitaminden bahsedemeyiz ancak çinko ve demir eksikliği dökülmede etkili olabilir.
A'dan z'ye merak ettiklerini yazdık: Çocuklarda Demir Eksikliği ve Demir İlaçları Kullanımına Dair Bilmen Gerekenler
Çocuklarda saç dökülmesine ne iyi gelir?
Çocuklarda saç dökülmesi tedavisi etkene bağlı olarak değişiklik gösterir.
- Saçkıran ve tiroit kaynaklı saç dökülmesi ilaçlarla tedavi edilir. Yer yer toplu dökülmelere neden olan bu tür rahatsızlıkların tedavisine erken başlanılmadığı takdirde çocuğun tamamen kel kalabilme riski var. Ayrıca saçkıran kaynaklı saç dökülmelerinde bitkisel tedaviler, kremler ve merhemlere de başvurulur.
- Mantar enfeksiyonuna bağlı saç dökülmelerinde öncelikli olarak dökülmeye yol açan enfeksiyonu tespit etmek gerekir. Kan ve benzeri testlerin sonucuna yönelik tedavi yapılır.
- Genetik faktörlere bağlı olan saç dökülmelerine pek müdahale edilmez. Ancak ilaç tedavisi ve beslenme programıyla dökülme sorunu yavaşlatılmaya çalışılır.
- Traksiyon alopesinin önüne toka gibi saç aksesuarlarının kullanımına son verilerek geçilebilir.
- Vitamin ya da mineral eksikliğine bağlı olan saç dökülmelerinde sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme şekline ağırlık verilir. Saç dökülmesinin nedeni ne olursa olsun vücudun saç gelişimini sağlayabilmek için yeterli proteine ihtiyacı olduğunu unutmamalısın.
- Kan hastalıklarına ve hormonal bozukluklara bağlı saç dökülmelerinin tedavisi için öncelikle birtakım testlerin yapılması gerekir ve daha sonra buna yönelik ilaç tedavisine başlanır.
- Saç yolma rahatsızlığı ve stres gibi psikolojik kaynaklı saç dökülmeleri ise tedavi edilmedikleri takdirde ilerleyen yaşlarda kelliğe yol açabilirler. Bu nedenle mutlaka bir psikologla görüşmeli ve çocuğunun buna yönelik bir tedavi görmesini sağlamalısın.
Bu da ilgini çekebilir: Çocuk Psikolojisi Hakkında 7 Çarpıcı Gerçek