Kusma neden olur?
Kusma mideden değil, beyinden gelen sinyaller sonucunda oluşuyor. Bu, aslında vücudun algıladığı yabancı ve zararlı maddelerden kurtulmak için yaptığı bir savunma. Bazen kusmadan önce mide bulantısı hissedilir, bazı durumlarda da kustuktan sonra mide bulantısı geçebilir.
Çocuklarda kusmanın nedenleri
- Bağırsak enfeksiyonu,
- İdrar yolu enfeksiyonu,
- Boğaz enfeksiyonu,
- Apandisit,
- Mide ülseri, gibi rahatsızlıklar bulantı ve kusmaya neden olabiliyor.
Ani kusmalar neden olur, diye merak edebilirsin. Büyük çocuklarda en sık kusma nedeni bağırsak enfeksiyonlarıdır. Sürekli kusmak hangi hastalığın belirtisidir, bunu da söyleyelim. Viral enfeksiyonlar çocuklarda mide bulantısı karın ağrısı yapabilir. Bunun sonucunda da çocuğun gece kusması, ani kusma gibi semptomlar görülebilir. Bir anda başlayan bu kusmalar 24-48 saat gibi bir süre içerisinde düzelir. Kusmaya; bulantı, ishal ve ateş gibi başka belirtiler de eşlik edebilir.
Çocuklarda kusmaya ne iyi gelir?
Çocuklarda kusma nasıl geçer, söyleyelim. Kusma, çocukların çoğunda özel bir tedavi gerektirmeden düzelir. Kusma nedenlerinin başında virüs gelir ve bu durum, kendi kendine geçer. Genellikle çocuğun evde kalması ve 12-24 saat sıvı diyet alması yeterli olur.
Eğer ortada kusmaya neden olan ciddi bir problem yoksa doktorlar genel olarak ilaç vermeyi tercih etmezler. Yalnızca bazıları bulantı engelleyici ilaçlar verebilir. Çocuğun için evde uygulayabileceğin yöntemler ise şöyle:
- Miniğin kustuktan hemen sonra bir şey yedirme, midesi en az 1 saat boş kalsın. Kusmasının üzerinden 1 saate yakın vakit geçtikten sonra 1 veya ½ çay bardağı su ver. İçtiği suyu kusmazsa tekrar ½ çay bardağı su verebilirsin.
- Kusmaya ek olarak ishal de görülüyorsa çocuğuna meyve suyu ve gazlı içecekler verme.
Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?
- Kusmaya neden olan herhangi bir hastalığın ilk 24 saatinde veya sonrasında çocuğuna katı gıdalar vermeyi kes. Bunun yerine az miktarda elektrolit çözeltisi ver. Su, şekerli su, ayran, çubuklu ya da buzlu şeker gibi karışımları tercih edebilirsin. Bunlar katı gıdaya göre kusmayı daha az uyarırlar.
- Midesini üşütüp kusan çocuğa ne yapmalı, diyorsan mideyi dindirip bulantıyı bastıracak gıdalara yönelebilirsin. Çocuğuna kraker, muz, patates püresi ve kızarmış ekmek gibi kusmaya iyi gelen yiyecekleri verebilirsin. Miniğinin isteğine bağlı olarak çorba da içirebilirsin.
- Verdiğin herhangi bir yiyecek çocuğunun kusmasına neden oluyorsa bu gıdayı tüketmesi konusunda onu zorlama. Kusan bir çocuğu zorla beslememek gerekiyor. Sıvı ve besin gereksinimi için az miktarda, sık aralıklarla yemesini sağlamalısın.
- Uykunun da midenin sakinleşmesine yardımcı olma özelliği var. Bol bol istirahat etmek miniğine iyi gelir.
- Küçüğünü mümkün olduğu kadar midesi üzerine veya yan yatır. Bunu yaparak kusmuğunun üst solunum yollarına ve akciğerlerine kaçma riskini azaltmış olursun.
Kulak vermende fayda var: Hilal Mocan'dan Çocuğunun Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri
Çocuklarda kusmaya iyi gelen bitkisel yöntemler
- Çocuklarda mide bulantısı ve kusma için uygulanan en yaygın yöntemlerden biri, nane ve limon. 1 yemek kaşığı limon suyu ile naneyi kaynatıp bal ile birlikte içirmek minik kuzunun midesinin rahatlamasını sağlar.
- Çocuklarda kusma tedavisinde ilk akla gelenlerden biri de zencefil. Ancak miniğin zencefili sade şekilde tüketmek istemeyebilir. Zencefili ezerek suyunu çıkarabilir ve balla tatlandırarak verebilirsin.
- Hindistan cevizi suyunun birkaç damlası da çocuklarda bulantıyı kesebiliyor, aklında bulunsun.
Tabii ki bu yöntemlerin, eğer kusmanın altında ciddi bir sebep yatmıyorsa işe yarayabileceğini söyleyelim.
Bu da ilgini çekebilir: Bebeklerde ve Çocuklarda Grip ile Soğuk Algınlığı (Nezle) Hakkında Her Şey
Çocuklarda kusma bu durumlarda tehlikeli olabilir!
- Ateşi varsa ve iyi görünmüyorsa büyük olasılıkla mikrobik bir durum vardır.
Anlattık: 10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Hakkında Aklına Takılan Tüm Sorular
- Seyahat esnasında miniğin solgun ve sessiz görünüyorsa, midesi bulanıyorsa yol tutmuş olabilir.
- Göbeğinin çevresinde ve sağ kasığında ağrı varsa hemen bir doktora başvurmalısın, apandisit olabilir.
- Şiddetli ağrıyla beraber kanlı ve mukuslu dışkılıyorsa vakit kaybetmeden doktorunla görüş, bağırsak tıkanıklığı söz konusu olabilir.
- Boynunu öne eğdiğinde ağrısı varsa ve ışıktan rahatsız oluyorsa doktorunla iletişime geç, menenjit olabilir.
- Çocuğun sürekli kusuyorsa dehidrasyon gelişmediğinden emin olmalısın. Dehidrasyon, vücudun etkili bir şekilde çalışamayacak miktarda sıvı kaybetmesi durumudur ve ciddi bir seviyeye kadar ilerlerse hayati riski olabilir.
- Eğer küçüğün 6 saatten fazla süredir devamlı kusuyorsa, öncesinde düşme benzeri bir kaza geçirdiyse ya da kusmaya eşlik eden ishal, ateş veya kulak ağrısı gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden doktorunla iletişime geç.
Tüm detaylarıyla anlattık: Çocuklarda Kulak Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey
- Son olarak, minik kuzun berrak sıvıları tutamıyorsa veya belirtiler kendini daha ciddi bir şekilde gösteriyorsa tanı koymak için röntgen, kan ve idrar testleri gibi tetkikler yapılması gerekebilir. Nadiren de olsa çocuğunun hastanede bakılması gerekebilir.
Her eve lazım: Ateş Ölçerler ve Çocuklarda Ateş Ölçme Teknikleri Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!