Osteomiyelit nedir?
Enfeksiyon nedeniyle kemiklerde meydana gelen iltihaplanmaya osteomiyelit deniyor. Akut ve kronik kemik iltihabı olmak üzere iki türü var, yalnızca tedavileri farklılık gösteriyor.
Çocuklarda eklem iltihabı neden olur?
Yetişkinlerde kemik iltihabına yol açan faktörlerle çocuklardaki sebepler aslında aynı. Sadece hastalık çocuklarda akut durumda iken daha kolay tedavi edilebiliyor. Çocuklarda eklem ve kemik iltihabının başlıca nedenlerini şöyle sırayalabiliriz:
- Genetik yatkınlık,
- Diş ve bademcik enfeksiyonları,
- Grip ve soğuk algınlığı,
- Farenjit,
- Sinüzit,
- Zatürre.
Ortopedi Uzmanı Prof. Op. Dr. Selim Yalçın, genellikle boğazda başlayan basit bir enfeksiyon sırasında mikropların kana karışabildiğini ve bu mikropların kan dolaşımıyla kemiklere ulaşabildiğini söylüyor. Bu nedenle boğaz enfeksiyonu deyip geçmemek gerekiyor.
Kaval kemiğinin dize yakın kısmına, üst bacak ve üst kol kemiğinin ekleme yakın kısımlarına yerleşen mikroplar (stafilokok, streptoko ve hemofilus) hızla çoğalıp apse yapabiliyorlar. Bazı durumlarda yaşam boyu süren kemik iltihabına yol açabiliyorlar. Mikroplar kemikler yerine diz, kalça ve omuz eklemlerine yerleşirlerse septik artrit denilen iltihaplı hastalık başlayabiliyor.
Çocuklarda eklem iltihabı belirtileri neler?
Çocuklarda kemik ve eklem enfeksiyonları belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
- Lokalize ağrı,
- Ağrı olan bölgede ısı artışı, kızarıklık ve şişlik,
- Yoğun kemik ağrısı,
- Yüksek ateş,
- Halsizlik ve terleme,
- Aşırı tepkisellik,
- Letarji (yaşama işlevlerinin yavaşladığı sürekli uyku hali).
Neden olur, nasıl düşürülür: 10 Maddede Çocuklarda Ateş!
Osteomiyelit kimlerde görülür?
Hem osteomiyelit hem de septik artrit en çok küçük çocuklarda görülüyor.
- Kortizon ve kanser ilaçları gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar kullanan,
- Genetik yatkınlığı olan,
- Diyabet hastası olan çocuklarda osteomiyelit daha sık rastlanan bir durum.
Oku: Çocuklarda Diyabet Nasıl Olur? Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Eklem ve kemik iltihabı hangi durumlarda ciddi?
Ateşi olan çocuğunun kemik veya eklemlerinde;
- Ağrı,
- Şişlik,
- Kızarıklık,
- Hareket güçlüğü gibi semptomlar görürsen mutlaka bir uzman hekime başvurmalısın.
Pek çok hastalıkta olduğu gibi kemik ve eklem enfeksiyonlarında da erken teşhis tedaviyi kolaylaştırıyor.
Kemik iltihabı için hangi doktora gidilmeli?
Çocuklarda kemik ağrısının pek çok sebebi olduğu için hastalığa yol açan faktör, tedavinin yapılacağı bölümü de etkiliyor. Ancak genellikle ana faktör bilinmediği için ilk başvurunun ortopedi ve travmatoloji bölümüne yapılması gerekiyor. Doktorun, gerekli incelemeyi ve tahlilleri yaptıktan sonra başka bir hastalıktan şüphelenirse seni ilgili bölümün doktoruna yönlendirecektir.
Çocuklarda osteomiyelit tedavisi nasıl yapılır?
Osteomiyelit bitkisel tedaviyle iyileşen bir hastalık değil. Tedavi için çocuklarda kemik iltihabının hangi evrede olduğu önemli. Eğer çocuğunun akut kemik iltihabı varsa enfeksiyonu ilaçla dağıtmak mümkün. Akut kemik iltihabı evresinde bölgedeki iltihabı dağıtmak için antibiyotik tedavisi yeterli oluyor.
Ancak kronik kemik iltihabında çoğu zaman cerrahi operasyon gerekli oluyor. Kemik içerisine ince aletlerle girerek biriken iltihap alınıyor ve bölge temizleniyor. Daha sonra antibiyotik tedavisiyle bölge üzerinde oluşan iltihabın tekrar kuvvetlenmesi engelleniyor. Birkaç hafta sonrasında tamamen iyileşme görülüyor.
Öğren: Çocuklarda Kemik ve Diş Gelişimi Nasıl Desteklenir?
Çocuklarda osteomiyelit komplikasyonları neler?
Ameliyatta kemik üzerinde işlem yapılacağı için çocuğunun, uzuvlarını kullanma konusunda problemleri olabilir. El bileği üzerinde kemik iltihabı olan ve operasyonla temizlenen çocuklarda birkaç hafta boyunca kolunu kullanamama gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Aynı durum bacaklarda da geçerli. Gün içerisinde hareket kabiliyeti kısıtlanan çocuklar da bu durumdan üzüntü duyabiliyorlar ve istenmeyen psikolojik durumlar ortaya çıkabiliyor. Böyle durumlarda mutlaka çocuğunun psikolojik destek almasını sağlamalısın.
Çocuklarda kemik iltihabı tedavi edilmezse ne olur?
Çocuklarda kemik ve eklem enfeksiyonu zamanında tedavi edilmezse; kol ve bacaklarda kısalık, şekil bozukluğu ve hareket güçlüğü gibi yaşam boyu sürebilecek sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Bu da ilgini çekebilir: Çocuklarda Boy Kısalığının Çözümü Var mı?