Kolik
Bebeklerde 10 günle 3 aylık dönem arasında sık sık görülen ve nedeni tam olarak bilinmeyen kolik, genelde yoğun ağlama krizleriyle birlikte görülür. Akşamüzeri ve geceleri başlayan bu ağrılı ağlama krizleri, genellikle kolayca durdurulamaz. Bebeklerde karın ağrısına neden olan en önemli durum budur.
Kolik belirtileri nelerdir?
- Ağlama krizleri,
- Bacakları karna doğru çekme,
- Sık gaz geçişi,
- Huzursuzluk,
- Karın şişliği,
- Karın ağrısı gibi durumlar koliğin belirtilerindendir.
Bebeğin henüz çok küçük olduğu için kolik olduğu süreçte karnının ağrıdığını sana anlatacak bir girişimi olmayacak. Ancak bacak çekme, karındaki şişlik gibi durumlar sana ağrısı olduğunu anlatabilir.
Bebeklerde kolik tedavisi nasıldır?
Koliğin kesin olarak bilinen bir tedavisi yok. Ama hayat tarzında yapılan bazı değişiklikler belirtilerin azaltılmasında faydalıdır.
- Bebeğini doğru pozisyonda emzirerek hava yutmasını engelleyebilirsin.
- Mama kullanıyorsan kolik bebekler için üretilen gaz yapmayan bebek mamalarından kullanabilirsin.
- Bebek masajı yaparak hem rahatlamasını hem de gazının çıkmasını sağlayabilirsin.
- Düzenli uyku uyumasını sağlayabilirsin.
- Bebeğini kundaklayabilirsin.
- Sık sık gezdirebilir, ayağında sallayabilirsin.
Kolik Nedir? Kolik Bebek Annelerinin Bilmesi Gereken Her Şey
Bağırsak enfeksiyonları (gastroenterit)
Genellikle bir virüs ya da bakteri etkisiyle meydana gelen bu enfeksiyonlar, kusma, ishal, karın ağrısı ile ortaya çıkar. Bu sorunu yaşayan çocuklarda karın ağrısı, sancı şeklindendir.
Bağırsak enfeksiyonu tedavisi nasıldır?
Bu tarz sorunlarda ağrı genellikle 1-2 gün sürer, belirtiler de 1 hafta içerisinde kaybolur. Bol sıvı tüketimi, emzirme ile sorunun üstesinden gelinebilir. Ama daha ağır durumlarda karın ağrısının bölgesi belli değildir, tekrarlayıcı özellik gösterir. İştah ve kilo kaybı da beraberinde gelir.
Enfeksiyon bu şekilde ağır bir gidişat izliyorsa doktorun antibiyotik tedavisi önerebilir.
Kabızlık
Kabızlık, çocuklarda sık görülen durumlardan birisi. Dengesiz beslenme, hareketsizlik, ek gıdaya geçiş gibi durumların neden olduğu kabızlık, zamanla karın ağrısı ve sertlik gibi durumlara neden olur. Çocuğunun kabız olduğunu düşünmen için haftada 3’ten az kaka yapması gerekir.
Kabızlık belirtileri nelerdir?
- Seyrek dışkılama,
- Tane tane ve sert dışkılama,
- Karın ağrısı,
- Karın sertliği,
- Huzursuzluk gibi durumlar, kabızlığın başlıca belirtilerinden.
Çocuklarda kabızlık tedavisi nasıldır?
Kabızlığın en önemli tedavisi, beslenme şeklini düzene sokmak! Çocuğuna bol sıvı vererek, taze meyve, sebze ve lifli gıdalarla besleyerek kabızlık ve karın ağrısını ortadan kaldırabilirsin.
İçi kurudu yavruların: Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?
İshal
Çocukların kaka yapma sıklığı yaşına, sağlığına ve beslenmesine göre değişir. Çocuğunun ara sıra yumuşak kıvamlı kaka yapması sorun değildir. Ama aniden sulu, yumuşak ve sık bir şekilde kaka yapıyorsa ishal olmuş demektir.
İshal, bağırsağın iç yüzünde gerçekleşen sorunlar nedeniyle gıdaların yeterince emilememesi ile ortaya çıkar. Bağırsağın gıdayı sindirme çabası esnasında da ishal ve karın ağrısı meydana gelir. Bu karın ağrısı bazen o kadar şiddetlidir ki çocuğun boncuk boncuk terlemesine neden olur.
Çocuklarda ishal tedavisi nasıldır?
İshal tedavisi genelde bu duruma neden olan sorunun tespit edilmesi ve soruna yönelik tedavi ile gerçekleşir. Ancak ishal olan çocuğun vücudunda ciddi su kaybı olacağı için sıvı takviyesi yapmak önemlidir. Elektrolit çözeltileri bu konuda oldukça faydalıdır, çünkü vücuttaki tuz ve su seviyesini düzenler.
Buna da bak: Çocuklarda İshale İyi Gelen Yiyecekler
Ancak çocuğun çok şiddetli ishal olduysa, halsiz ve renksiz görünüyorsa tıbbi bir desteğe ihtiyacı olabilir. Bu durumlarda en yakın hastanenin acil servisine başvurmanı öneririz.
Mutlaka oku: Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?
İdrar yolu enfeksiyonu
Çocuklarda karın ağrısıyla kendini gösteren hastalıklardan biri de idrar yolu enfeksiyonları. Belirti olarak karın ağrısı dışında;
- Mesane ağrısı,
- Ağrılı ve yanmalı idrar yapma,
- Sık sık tuvalete çıkma,
- İdrar kaçırma,
- Zaman zaman ateşlenme gibi durumlara yol açar.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıldır?
Çocuğunu bu belirtilerle doktora götürdüğünde öncelikle idrar testi yapılabilir. Doktorun enfeksiyon belirlendiğinde şiddetine göre çocuğuna hem enfeksiyonu hem de karın ağrısını geçirecek bir antibiyotik verebilir.
İlaç tedavisini dışında bol su tüketmek de bu sorunun iyileşmesinde faydalıdır.
Neden olur, nasıl geçer: Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu
Apandisit
Kalın bağırsağın bir çıkıntısı olan, zamanla körelen ve insanlarda bilinen bir görevi olmayan apandisit, 6 yaşın altındaki çocuklarda sık görülmez. Apandisit, normal şartlarda zararlı değildir. Ama hiç beklemezken bir gıda ya da dışkı parçasının içine girmesiyle şişip enfeksiyon kapabilir. Bu gibi durumlarda şiddetli karın ağrısı görülmeye başlar. Bunun hemen tespit edilmesi ve kontrol altına alınması gerekir. Çünkü şişen apandisit patlayıp enfeksiyonu bütün vücuda yayabilir.
Apandisitte karın ağrısı önce göbek altının çevresinde başlar ve sağ alt tarafa doğru geçer. Bu ağrı zaman geçtikçe artar ve bölgeye bastırınca şiddeti iyice yükselir.
Apandisitin tek tedavisi ameliyattır. Zehirlenmeye neden olmaması için şişen apandisit cerrahi müdahale ile alınır. Bu aşamadan sonra iyileşme de oldukça kolaydır, hastalığın tekrarlama riski de yoktur.
Ayrıntılı bilgi için: Çocuklarda Apandisit Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Süt alerjisi
Bebeklerde süt alerjisi, sık görülen sorunlardan birisi. Süt içerisinde bulunan proteinlere karşı gelişen bu reaksiyon, özellikle 1 yaşın altındaki bebeklerde daha yaygındır. Süt alerjisi belirtileri genellikle;
- Şiddetli karın ağrısı, -Kusma,
- İshal,
- Cilt döküntüleri şeklindedir. Bu belirtiler genellikle süt ürünü tüketildikten 10 dakika-1 saat sonrasında ortaya çıkarlar.
Süt alerjisi nasıl tedavi edilir?
Bu alerji türünün ve buna bağlı karın ağrısının engellenmesini en doğru yolu beslenme şeklini düzenlemek!
- İnek sütüne geçişi 1 yaşına kadar ertelemen,
- Çocuğunun içinde yoğurt, peynir gibi süt ürünleri gıdaları tüketmesini engellemen,
- Bebeğini mama ile besliyorsan soya bazlı ya da elemental formülleri seçmen süt alerjisine bağlı karın ağrısını engelleyebilir.
Bakmadan geçme: Bebeğinin 1 Yaşından Önce Yememesi Gerekenler
Çölyak hastalığı (glüten alerjisi)
Çölyak; bağırsakların buğday, arpa, çavdar gibi glüten içeren ürünleri sindirememesiyle ortaya çıkan bir sorun. Çocuğun bu ürünleri tükettiğinde yalnızca bir kısmı emilir. Sonucunda;
- Kramplı ve şiddetli karın ağrısı,
- Kötü kokulu dışkılama,
- İshal,
- Kilo kaybı,
- Huzursuzluk gibi sorunlar ortaya çıkar.
Glüten alerjisi tedavisi nasıldır?
Çölyak, kan tahlilleri ya da biyopsi ile teşhis edildikten sonra doktorun çocuğun için glütensiz bir diyet uygulayacaktır. Bu diyet içerisinde buğday, arpa ve çavdar gibi glüten içeren hiçbir besin bulunmaz. Bu gıdaların tüketilmemesi, sorunun ve buna bağlı karın ağrısının ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Ancak bilmelisin ki marketlerden aldığımız pek çok ürünün içinde buğday unu bulunuyor. Bu yüzden aldığın tüm malzemeleri çocuğuna vermeden önce içeriğini okumayı unutmamalısın.
6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Gıda zehirlenmesi
Bu sorun, bakteri bulaşmış gıdaların tüketilmesi ile ortaya çıkar.
- Kramp şeklinde karın ağrıları,
- Kusma,
- İshal, -Ateş gibi belirtilerle kendini gösterir.
Zehirlenmeye neden olan bakterilerin çoğu kokusuz, renksiz ya da tatsızdır. Bu yüzden çocuğun o gıdayı yediğinde bir sorun olduğunu anlamayabilir. Bu bakteri kaynaklı gıda zehirlenmeleri arasında;
- Staf,
- Salmonella,
- E. Coli,
- Şigella,
- Botulizm var.
Çocuklarda gıda zehirlenmesi tedavisi nasıldır?
Yukarıdaki gibi belirtilerle hastaneye gittiğinde doktorun sana çocuğunun en son neler yediğini soracaktır. Bazı kan ve idrar tahlilleriyle bakterinin çeşidi tespit edilebilir.
Doktorun bir süre çocuğunun beslenmesini engelleyecek ve su kaybına uğramamasını sağlayacaktır. Bu aşamada karın kramplarını ve dehidrasyonu gidermek için serum tedavisi faydalı olabilir. Bakterinin türü tespit edilirse antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.
Duygusal problemler
“Anne, karnım ağrıyor! Bugün okula gitmek istemiyorum!” cümlelerini sıklıkla duymuşsundur. Özellikle okul çağı çocuklarında başka bir belirtinin eşlik etmediği karın ağrıları çok sık görülür. Çocuğun bunu yaşadığında ağrının altında stresli ve sıkıntılı bir durum olduğunu düşünebilirsin.
Eğer çocuğunun karın ağrısı;
- Günün belli dönemlerinde ortaya çıkıyorsa,
- Ağrıyla birlikte başka sıkıntı yoksa,
- Yakın zamanda sarsıcı bir olay yaşadıysa (ebeveynlerin boşanması, bir yakını yitirme, kavgaya karışma gibi),
- Arkadaşlarıyla anlaşamıyorsa karın ağrısının altında duygusal bir problem olduğunu düşünebilirsin.
Bu sorunu aşmak için, çocuğunun çekindiği ya da üzüldüğü konuyu bulman gerekir. Onunla, onun anlayacağı dilden konuşman faydalı olabilir. Eğer senden de çekinip sorununu paylaşamıyorsa öğretmeniyle ya da okul arkadaşlarıyla konuşabilirsin.
Sorunun kaynağına inemiyorsan bir pedagog sana yardımcı olabilir. Bu gibi durumlarda uzmanlardan yardım almaktan çekinmemelisin.
Pedagog Gözde Erdoğan Bu 10 Sihirli Cümleleri Çocuğuna Söylemeni Öneriyor!